torsdag 13 november 2008

Nibe har proaktivt tagit sig an avmattningen

För de allra flesta företag är det just nu mycket tuffa omvärldsfaktorer. Efterfrågan viker, kostnader stiger och den finansiella turbulensen gör det svårare att få krediter för affärsverksamhet. För företaget Nibe som idag släppte en delårsrapport är det inget undantag man tror även här att man står inför en utmanande framtid. Samtidigt kan man inte låta bli att slås av hur proaktivt och tålmodigt Nibe har angripigt denna sämre konjunktur. Redan för ungefär ett år sedan fick Nibe problem med att man haft lite för hög förväntan om hur efterfrågan på deras produkter skulle vara. Man hamnade i ett besvärligt läge med ökade kostnader och sämre efterfrågan främst inom divisionen brasvärme och situationen ledde till alldeles för stora lager och med andra ord ordentligt sämre lönsamhet i kombination med högre kapitalbindning.

Men i fallet Nibe måste jag säga att jag är imponerad av hur företagsledningen hanterade situation och med vilken befriande ärlighet som ledning sa som det var. Inga krusiduller, inga bortförklaringar, inga "tillfälliga omsändigheter" osv. Utan problem hade uppstått till viss del till följd av felaktiga beslut som tagits i företaget och det var nu det var tid att handla för att rätta till dessa problem. Nibe genomförde omstruktureringar, man angrep kostnader, man tvingades flytta produktion och säga upp personal och man lade halt på företagsförvärv. Det är inga lätta beslut att ta och det krävs en ledning med integritet och klokhet för att genomdriva sådana processer på ett bra sätt. Speciellt om man som i fallet Nibe haft en mycket god tillväxt under många års tid.

Idag så här drygt ett år senare är det nästa så att omvärldsfaktorerna är betydligt sämre än vad de var för ett år sedan men nu står Nibe starkare i mina ögon. Man har fått kostnader som är lägre och som nu är bättra matchade till den lägre efterfrågan vilket gör att man fortsatt klarar av i alla fall hyffsade vinstmarginaler. De proaktiva återgärde för ett år sedan gör att Nibe nu sitter i en bra roll där man återigen kan satsa allt mer offensivt när konkurrenterna måste gå igenom det jobb som Nibe gjorde för ett år sedan. Ett företag som t.ex. får allt mer problem är Nibe Brasvärmes konkurrent Jötul som ägs av Ratos där nu förluster präglar verksamheten medan Nibe också känner av den vikande marknaden med ca. minus 5% i omsättning men med 6-7% rörelsemarginaler. Nibe har nu förhoppningsvis möjligheten att knapra lite marknadsandelar från konkurrenterna.

En annan glädjande nyhet är att Nibe allt mer går från att vara ett renodlat nordiskt bolag till att bli ett allt mer internationaliserat bolag. I år har man köpt bolag i Österrike, Ryssland men även i Mexiko(!). Sverige som land är idag ett land med en i ett internationellt perspektiv ganska mättad marknad men också en marknad som legat långt framme när det gäller Nibes verksamhetsområden. Jag tror att Nibe med en svensk plattform har alla möjligheter att likt många andra svenska framgångsrika företag växa ut i världen.

Nibe har sedan ett antal år haft målsättningen att man år 2010 skulle omsätta 10Miljarder och ha rörelsemarginaler på 10% (idag 2008 omsätter man ca. 5,5-6Mdr på årsbasis). Dit kommer man med stor sannolikhet inte nå såvida man inte gör en nyemission och klipper till med ett ordenligt förvärv men det tror jag inte man gör utan det troliga är nog i man i kommande årsbokslut kommer konstatera att det nog blir väldigt svårt att nå målen om 10 Mdr i omsättning och istället lägga sig på ett lägre mål ett antal år framåt i tiden.

Nibes aktie är nog fortsatt inget direkt klipp därtill är det nog lite för svåra omvärldsfaktorer för att bolaget skall kunna betraktas som ett tillväxtbolag. Men med tiden kommer Nibe allt mer växa in i sin egen aktie värderingsmässigt. För egen del kan jag konstatera att jag sålde de mest av mina Nibe aktier i en mycket förmånlig tid i samband med att jag köpte ny bil och har numera endast kvar en symbolisk summa så kan jag mycket väl någon gång i framtiden återigen tänka mig att köpa Nibe aktier, det är ett mycket välskött företag med duktiga huvudägare.

8 kommentarer:

 1. Hej! Va kul att du skriver om NIBE, du kanske har lust att hjälpa mig lite, hitta din sida efter lite googlande på nätet om NIBE, ska nämligen göra en företagsanalys och har fastnat på en punkt där jag ska i särskild analys identifiera de viktigaste konkurrenterna (vet inte exakt vilka som man ska anse som viktigas, finns ju Thermia,Ivt m.fl) och göra en jämförelse m.a.p förhållande som påverkar företagets konkurrenskraft.
  Vart en massa nu, men om du har tid och lust så skulle det vara jätte kul med lite hjälp från någon som verkar insatt. (lite brådskande;P)

  Tack och Take care
  /Angelica

  SvaraRadera
 2. Hej,

  Läste denna kommentaren på di.se

  Bestäm en fördelning mellan aktiefond (helst indexfond med låga avgifter) och en räntefond, exempelvis 70% aktier och 30 % räntor. Gör sedan löpande insättningar med denna fördelning. Två gånger per viktar du om portföljen så att fördelningen 70% / 30% upprätthålls. Därigenom kommer du automatiskt sälja aktier när de är dyra och köpa dem när de är billiga. Avkastningen blir betydligt bättre och slår troligen de flesta hedge- och blandfonder med minimal arbetsinsats och utan kunskap om aktier.


  Vad tror du om det? Det låter ju som en riktigt smart lösning.

  SvaraRadera
 3. Angelica> Visst, det går bra att sätta iväg ett mail till mig. (mailadressen uppe u högre hörnet på bloggen)

  Nic> Allokering är en mycket klok strategi. Detta kan göras på många olika sätt. I och med att jag var på en fördrag av en allokeringsspecialist igår så håller jag faktiskt å och filar på ett inlägg om just allokering,. Kommer i helgen

  SvaraRadera
 4. Man tackar och bockar. Ska bli spännande och se vad du kommer fram till.

  SvaraRadera
 5. En ska jag väldigt gärna skulle veta är vad det gör för skillnad(om någon skillnad) när man viktar om portföljen.

  Dvs, om du viktar om en gång per dag, en gång per månad eller två gånger per år.

  Vad blir skillnaden?

  SvaraRadera
 6. Hej,
  Bra inlaegg! Kan bara halla med att Nibes ledning verkar bade kompetent och rakryggade. Jag har varit med pa bade resan upp och resan ner men tror starkt pa bolaget aven om dom varit lite hogt varderade stundvis.

  SvaraRadera
 7. Nibe är nog en framtidsinvestering. Frånsett det hittar man massa bra finanslänkar på realtimes.se

  SvaraRadera
 8. Hejsan,

  Intressant läsning, fick just upp ögonen för denna sida och har nog läst igenom samtliga artiklar skrivna av dig.

  Förmodar att det inte är här man önskar något inlägg om ett speciellt bolag men om du får tråkigt någon dag så skulle jag vara intresserad av att höra ditt resonemang kring Msab.

  Keep up the good work!

  Mvh

  SvaraRadera

MediaCreeper