onsdag 10 december 2008

Mer Baracker åt folket?


Att den amerikanska ekonomin mer eller mindre befinner sig I ett allt mer sluttande plan blir allt mer uppenbart och varje dag känns nästan historisk när banker förstaligas, bilföretagen befinner sig på konkursens brant och allt det där andra som går att läsa i stora rubriker.

Den amerikanska staten kan självfallet inte upprepa misstagen från 30-tals depressionen med att sitta med armarna i kors tills ekonomin redan är körd i botten utan landets ledning lanserar nu trots de usla statsfinanserna det ena stödpaketet efter det andra. Banker skall räddas, husägare skall räddas, bilföretag skall räddas, försäkringsbolag skall räddas, konsumenternas skall stimuleras, byggföretagen skall stöttas och allt annat upptänkligt istort och smått och ordet bail-out är väl snart lika allmänt känt som ord som skatt och förståndighet. Självfallet kommer man i denna krissituation begå många långsiktiga misstag. Kanske kommer man fördröja en nödvändig omställning av exempelvis fordonsindustrin? Kanske kommer man bygga upp kommande inflations och räntebubblor osv. Samtidigt kan man ju som sagt inte stillasittande och intellektuellt nu dra igång statliga utredningar och forskningsinsatser om vad det bästa är att göra. Det handlar i högsta grad om att vara pragmatisk och handlingskraftig eller som man säger i staterna "when i trouble, double..".

Är man optimist så tror jag ett antal av Bush och Obamas keynesisniska satsningar kommer vara lyckade. Med stor säkerhet inte paketen till bilindustrin där man nog kan vara kritisk till det mest men det finns ett antal olika guldkorn i andra fall. Ett paket som nu lanseras av administrationen om att USA skall sätta igång ett massivt renoverings och ombyggnadsprojekt för offentliga byggnader. Skolor skall rustas upp, myndighetsbyggnader skall bli bättre och syftet med projektet är att säkerheten och tillgängligheten skall förbättras samt att USA om ett antal år skall ha världens mest energieffektiva offentliga byggnader.

Jag tycker detta är ett litet exempel på där långsiktigt nödvändiga omställningar till ett energieffektivare samhälle genomförs i "rätt tid". Som en bieffekt kommer detta säkerligen gynna flera svenska företag om man är duktiga på att ta tillvara på möjligheterna som nu erbjuds. Skanska är ett stort byggföretag i USA på offentliga byggnader, AssaAbloy är dominanten på den fysiska säkerheten i form av dörrar, lås och säkerhetssystem och den offentliga verksamheten är den definitivt viktigaste. Och även när det gäller energieffektivisering har vi goda företag som kan tjäna en hacka.

5 kommentarer:

  1. "Varje dag känns nästan historisk"...

    Ja, det är samma känsla jag har. Nu är vi med om något som det är tveksamt att vi hinner uppleva igen i samma omfattning - det är så att man känner en viss vördnad för ekonomins krafter.

    Jag hoppas och tror att det blir så att svenska företag kan "roffa åt sig" en bit av kakan, generellt verkar svenska företag ha gott rykte i USA och det är ju aldrig fel. Har ej varit där själv och fått förstahandsinformation (tyvärr) men har släkt som driver företag "over there" och menar på att han fått en del gratis på grund av svenskarnas goda rykte.

    SvaraRadera
  2. "inte upprepa misstagen från 30-tals depressionen med att sitta med armarna i kors tills ekonomin redan är körd i botten"

    Satt Herbert Hoover med armarna i kors?

    70-talet var keynesianernas första misslyckande. Nu är det nykeynesianernas tur på scenen.

    SvaraRadera
  3. Anonym> Reformprogrammen och New deal kom ju inte igång innan år 1933

    Fram till 1933 fick banker konkursa på löpande band, företag fick enorma kreditproblem, inga insättningsgaratier..

    Nej det var Roosevelt som räddade upp situation på 30-talet och depressionen blev djupare än vad den behövde ha varit.

    SvaraRadera
  4. Personligen är jag på det hela väldigt negativ till statlig inblandning av den här typen. I mångt och mycket handlar det ju om att staten med konstgjorda medel på skattbetalarnas bekostnad håller dåliga företag vid livet.

    SvaraRadera
  5. Läste att lånen till den amerikanska bilindustrin skulle hålla de tre stora igång fram till mars någon gång. Vad händer sedan? Mer lån?

    SvaraRadera

MediaCreeper