lördag 11 juli 2009

Vardagsrutiner

På denna blogg skriv det ju mestadels om ekonomiska spörsmål av olika slag även om det görs ett och annat gästinlägg åt ett och annat håll nu skall vi dock i denna bloggpost försöka hålla oss kvar vid ekonomins område även om det lika gärna skulle kunna handla om något annat.
Om man ser på sin egen privatekonomi som företagsekonomisk resultat och balansräkning så är inkomsterna varje månad/år i relation till utgifterna det som avgör resultatet medan skulderna i relation till tillgångarnas storlek som avgör ”balansräkningen” är. Små lån, stora tillgångar och stort överskott varje månad är en god privatekonomi.
Men jag tror det är väldigt lätt att underskatta en annan dimension av att ha en hållbar privatekonomi, goda vardagsrutiner. Utan goda rutiner kan lätt situationen lätt förändras.
Jag personligen tror på att helt klart förenkla ekonomin så mycket det bara går när det gäller vardagsrutiner och vardagsekonomin. E-fakturor, autogiron, så få plastkort som möjligt osv det är min deal i alla fall. Man skall inte krångla till det för mycket, hellre enkelt och okomplicerat.
I många familjer (om vi nu pratar om tvåsamhet..) så tror jag också att det är förhållandevis vanligt en part som ”sköter det ekonomiska” och den andra partnern som inte är direkt intresserad. Säkerligen finns det tom familjer där den ene knappt klarar av att betala räkningar medan den andra partnern gör avancerade transaktioner och sprider ut tillgodohavanden på mängder med konton, banker, råvaruspekulation eller optionsaffärer. En sådan ekonomi kan nog vara ganska så bräcklig om det händer något tråkigt. En sjukdom eller något annat som rycker vardagen ur sina gängor kan innebära att en sådan enkel sak som att betala räkningar eller bara hålla koll kan bli en tuff utmaning, likaså om man i förhållandet inte längre är sams eller tom separerar då kan det verkligen bli problem om man inte ens vet vart man har pengar, kontonummer, aktieinnehav eller hur man betalar en räkning.
Ett parförhållande bör vara jämställt tycker jag. Även ekonomiskt och med det med innefattas också vardagsekonomin med räkningar, autogiron, sparande och amorteringar. Det är först den dagen som det verkligen behövs som man förstår vikten av att hela familjen engageras i ekonomin. Sedan kan man inte behöver gå så långt som jag, där jag inte ens är ensamägare av ett enda bankkonto.
Så väx upp och skaffa dig bra och hållbara vardagsrutiner! Det gäller ju även givetvis mat och motion givetvis….

3 kommentarer:

 1. Autogiro m.m. kan göra att man får sämre koll. Detta eftersom man aldrig ser räkningen utan den bara betalas månad efter månad och man kanske inte tänker på att ifrågasätta den eller jämföra priser.

  SvaraRadera
 2. Mycket tänkvärt inlägg i all sin enkelhet. Får nog ta en genomgång med frugan om i vilka madrasser jag stoppat undan mina pengar.
  /Trogen läsare, som inte brukar kommentera.

  SvaraRadera
 3. Skrev ett litet inlägg om ditt inlägg.

  SvaraRadera

MediaCreeper