måndag 10 augusti 2009

AP fondernas bästa tid är kanske nu?

I Sverige så ar vi ett pensionssystem som dels är finansierat genom ”löpande räkning” dvs att alla vi som idag arbetar använder en del av våra skattebetalningar för att betala pension till de som inte längre arbetar. Sedan har vi som komplement ett allmänt fonderat system vid namn premiepension dvs pengar som vi avsätter idag förvaltar dessa pengar efter bästa förmåga (eller låter sjunde APfonden göra det åt oss) för att sedan ha pengar den dagen vi går i pension.

Som man kan förstå så blir pensionerna ganska så känslig för konjunktursvängningar tex som när arbetslösheten ökar kraftigt och sänker inbetalningarna in i pensionssystemet. Därför har vi också ett ”buffertsystem” i form av ett antal AP-fonder. AP fonderna finns där dels för att trygga en viss form av avkastning och dels utjämna ”kortsiktiga” svängningar i den ekonomiska utvecklingen.
2008 var ett riktigt tråkigt år för pensionssystemet då dels inbetalningar i systemet började sjunka men också mycket kraftig tillbaka gång på i stort sett alla finansiella marknader. Balanseringen av systemet kräver nu en ovanlig åtgärd i form av sänkta allmänna pensioner från kommande årsskifte. Jag har för mig att det skulle motsvara ung. 300kr i månaden för en genomsnittspensionär. Förändringen berör dock inte de pensionärer med minst sk. Garantipension den ligger fast.

Utvecklingen för pensionssystemet har ju inte direkt varit roligare år 2009 där nu arbetslösheten ökar än mer och många också får sänkta löner i diverse krisavtal det är inte goda nyheter för pensionen. Men det finns däremot ett område som förbättrar situationen, AP fonderna. De finansiella marknaderna har nu ”som vanligt” börjat piggna till rejält redan innan konjunkturen har börjat repa sig detta medför nu att AP fonderna kan börja göra nytta som en buffert i pensionssystemet vilket minskar sannolikheten att vi återigen måste även nästkommande år måste sänka våra pensioner. Sedan kan man ju alltid ha åsikter om deras förvaltning innehåller goda eller mindre goda placeringar.

Kanske är det så att AP fondernas bästa tid är nu?

3 kommentarer:

 1. Om man sänker basbeloppet enligt SCB:s förslag så påverkas även garantipension.
  Men man kanske sänker skatten för att kompensera eftersom det är valår nästa år?!
  Det finns trots allt många "fattigpensionärer".

  SvaraRadera
 2. Tack för ett intressant inlägg som vanligt Cristoffer. Vi måste verkligen genomföra en lektion tidigt i grundskolan där eleverna får lära sig grundläggande ekonomi. Helt klart livsviktigt, barn, ungdomar och vuxna måste lära sig mer om vårat ekonomiska system och hur politiker verkligen påverkar, oftast negativt genom att stoppa händerna i "syltburken" :-)

  Jag har först efter att ha passerat 30år börjat intressera mig på allvar själv, tyvärr inte tidigare...otroligt glad att jag har gjort det nu alla fall.

  SvaraRadera
 3. Var det inte så att man inte sänkte pensionen "fullt ut"? I så fall medför det att återhämtningen tar längre tid, tror jag.

  SvaraRadera

MediaCreeper