onsdag 17 februari 2010

Något för historienördar

Jag är som sagt lite svag för historia i allmänhet (har man haft högsta betyg i det ämnet i skolan under alla år så...) och näringslivshistoria i synnerhet. Inom näringslivshistoria så kan man ju exempelvis läsa böcker men man kan också läsa årsredovisingar. Exempelvis så har Investor lagt ut samtliga sina årsredovisningar (inkluderat sina fusionspartner) sedan bolagets bildande 1913 på hemsidan.

Därför vill jag i denna bloggpost ge en eloge till AB Industrivärden som nu uppdaterat sin hemsida och också bemödat sig med att lägga alla sina årsredovisningar sedan bolagets bildande i scannern på kontoret och lagt upp dessa som pdf-filer på sin hemsida. Så nu kan vi historieintresseradefölja alla köp och försäljningar som bolaget haft för sig sedan sedan 1944.

Industrivärdens aktieportfölj vid årsskiftet 1944-1945 (i storleksordning):
Fagersta
Bergvik
Ericsson
Hammarforsens kraft
Almedahl-Dalsjöfors
AB Regia
Kilsunds AB

och redan då så satt representanter från Kinneviksfären i Industrivärdens styrelse. Det dröjde också ända till 1963 innan Industrivärden började köpa aktier i Handelsbanken (från vilken aktier i Industrivärden blev utdelade 1944).

6 kommentarer:

 1. Motsatsen till filmen "Snabba Cash": "Långsamma pengar", En dokumentär om Fredrik Lundberg, alternativt Industrivärden.

  SvaraRadera
 2. hahahahahaa....BRA DÄR!!!!...vilken sövare till film.

  SvaraRadera
 3. Hej,

  Kolla in SKF med. De har lång historik med årsredovisningar i pdf.

  SvaraRadera
 4. Vad menar du med representanter från kinneviksfären? Finns det kopplingar mellan dem?

  SvaraRadera
 5. Vill bara tacka för en utmärkt blog! Jag tycker den är väldigt givande och den inspirerade mig att komma igång med en blog och snart ett forum om du är intresserad :)

  Lycka till med investeringarna och jag hoppas du fortsätter leverera kvalitetsmaterial!

  SvaraRadera
 6. Ulvsby> Ligger något i det...
  Anonym> Jo SKF borde jag ha nämnt
  Anonym> Jodå, Kinnevik och Handelsbankssfären har kopplingar till varandra ända tillbaka till tiden vid Kinneviks bildande på 30-talet. SHB har alltid varit Sfärens husbank och dom har haft ett ömsesidigt beroende av varandra.

  SvaraRadera

MediaCreeper