torsdag 7 april 2011

Helt rätt Wallenbergs!

Puh, det var ett bra tag sedan jag skrev ett blogginlägg, ber om ursäkt över att ni trogna läsare har fått vänta. Jag har tyvärr blivit drabbad av en plötslig liten privat tsunami i livet sista månaden men vattnet börjar så sakteliga sjunka tillbaka och livet börjar återgå till det normala, efter en del tårar på kinderna.

Nog sagt om det. Wallenbergsfärens flaggskepp Investor annonserar idag vad man skulle kunna säga strukturförändring. Kortfattat går det ut på att man presenterar en lista över kärninnehav som man ska fokusera på och resten av bolaget hamnar unde rubriken finansiella investeringar och vad jag tolkar som att man bjuder upp en hel del tillgångar till försäljning. Den egna tradingen avvecklas och läggs ner, lika så några strikt finansiella innehav. Investor growth capital sätts en avvecklingsplan för och t.ex. gambro och TRE hamnar under finansiella investeringar dvs dom kommer säljas när tillfälle erbjuds eller möjligtvis utvärderas för att bli ett kärninnehav även EQT fonderna läggs här under kortsiktiga finansiella innehav och man kan nog anta och hoppas att det blir ett slut på korsaffärerna mellan EQT och Investor. Vilket så klart är fullt logiskt då det har varit synnerligen pinsamma situationer där mer eller mindre halva styrelsen och ledningen i Investor varit jäviga och haft intressekonflikter när investor exempelvis köpt Aleris av EQT, så kan man förstås inte driva investeringsverksamhet enligt undertecknad.

Man kan då anta att en hel del finansiella resurser kommer frigöras i Investor de närmsta åren. Nästan en femtedel av substansen läggs upp på farbror Ekholms slaktbänk. Gissningsvis kommer de framtida likvida medlen att användas för att stärka ägarandelen i kärninvesteringarna. Spontant känns det lite som om Investor kanske går och funderar på ett utköp av bolag motsvarande Electrolux exempelvis. Eller så kommer man helt sonika bara köpa lite aktier här och där bland kärninnehaven.

Investors omorganisation tycker jag i grunden är positiv, förvaltningskostnander kommer sjunka rejält och bolaget blir mycket mer transparant och en blandning mellan Industrivärden och ratos skulle man kunna säga. Omorganisationen liknar väldigt mycket också den förändring som Industrivärden genomgick för ung 10 är sedan (nu känner man sig lite som en gammal gubbe när man lagt sådana petitesser på minnet) där Industrivärden avvecklade innehav man inte hade ett bestämmande inflytande över och satsade allt krut på sina kärninvesteringar, innehav som Skandia, aktieinnehav i läkemedelsbolag mm. Avvecklades och såldes och man gjorde tilläggsförvärv i sandvik, sca, ssab, skanska mm.

Så för en skull så tycker jag faktiskt wallenbergs gör rätt och gör investor till ett rent investmentbolag och inte någon suspekt kapitalförvaltare med för stora kostnader, för mycket jävsproblem och små mer eller mindre betydelselösa innehav.
Published with Blogger-droid v1.6.8

14 kommentarer:

 1. Tack för fortsatt kloka funderingar. Skönt att du är tillbaka. /supporter

  SvaraRadera
 2. Har saknat Dina kloka och intressanta inlägg! Kul att Du är åter!/G

  SvaraRadera
 3. skönt att du skriver igen!

  SvaraRadera
 4. Kan bara hålla med övriga kommentatorer. Jag ser med glädje fram emot dina kloka betraktelser igen.

  SvaraRadera
 5. Kul att du är tillbaka och skriver igen!

  /Christian

  SvaraRadera
 6. Roligt att se dig tillbaka.
  /Udhammar

  SvaraRadera
 7. Gott att du är tillbaka hoppas vågen har planat ut.

  SvaraRadera
 8. Äntligen är du tillbaka! Ser fram emot kommande blogginlägg. Hoppas att det går bra för dig i övrigt

  SvaraRadera
 9. Välkommen åter.

  SvaraRadera
 10. Ett inlägg per månad är nog vad jag skulle mäkta med om de skulle vara lika intressanta. Inga ursäkter behövs alltså.

  SvaraRadera
 11. Kul att se dig åter Stockman och hoppas att inget sönderfall följde i din tsunamis spår.

  SvaraRadera
 12. Va gött att du du är tillbaks igen med dina kluriga analyser.

  SvaraRadera
 13. Guldet ner lite i USD men upp i SEK. Oroligt i Grekland och USA (åtminstånde på regeringsnivå). Det kommer onekligen bli en mycket spännande sommar, hoppas ni alla sitter säkert i båten. Japp!

  SvaraRadera

MediaCreeper