torsdag 3 mars 2011

till telias luttrade aktieägare

TeliaSonera är ett av landets mest ägda företag. Om jag minns någorlunda väl har telia mer än 600 000 aktieägare detta trots att man enbart funnits på börsen i ca. 10 år. Orsaken var förstås den omtalade statliga börsintroduktionen som säljaren svenska staten nog den bästa affären på när svenska folket köpte för 85kr.

Telia har som företag utvecklats ganska gott de senaste åren och har en förhållandevis god finansiell ställning. Som ett led i detta har styrelsen föreslagit att pengar ska skiftas över till ägarna. Utskiften av pengar kan ju göras på många sätt, enklast är att göra aktieutdelning men det finns som sagt andra alternativ vars syfte är samma men medlet olika. Man kan göra ett split-inlösenprogram där man delar aktien i sftamaktie och inlösenaktie som sedan löses in mot pengar eller så kan företaget köpa upp sina egna aktier, antingen via börsen eller ett riktat erbjudande.

Telia har valt ett riktat erbjudande till sina aktieägare där dessa erbjudas att till Telia sälja var 28e aktie för 62kr en lagom rolig och krånglig siffra förstås. För att man ska ha koll på att det bara är exakt var 28e aktie som säljas så innebär detta att varje enskild aktie tilldelas en säljrätt sedan ger man då Telia 28 säljsrätter och 1 aktie så får man för dessa 62kr i kontanter. Ganska enkel matematik fär den aktieägare som har 28, 280 eller 2800 aktier, krångligare för övriga.

I praktiken innebär detta att Telias 600000 aktieägare ställs inför ett val.

1. Göra som bolaget vill dvs sälja var 28e aktie för 62kr. Då behåller du 27 av 28 aktier och får lite kontanter. Om du äger aktien direkt innebär detta att du måste deklalera en försäljning. Tecknade du aktien vid introduktionen för 85kr kommer du deklalera en kapitalförlust (och får lite tillbaka på skatten) köpte du aktien för kanske 30kr gör du omvänt en vinst. Aktierna du har kvar behöver du inte deklalera.

2. Du kan också låta din bank sälja dina säljrätter. Detta innebär att någon annan kan lösa in fler än var 28e aktie, medan du behåller dina aktier. I praktiken innebär detta att det blir färre aktier i telia men du har lika många och således blir du en större ägare än tidigare fast du inte alls kanske begriper det. Dina säljrätter får du betala 30% i skatt på (om du inte har KF). Värdet på dem är dock inte så stort. I praktiken är en säljrätt värd X=(62-börskurs)/28. Det blir man inte fet av.

Sedan kan du förstås skita i allt och slänga all info du får från Telia och banken i papperskorgen. I praktiken innebär detta då alternativ 2 fast du får inte betalt för säljrätterna. Har du kanske 200 aktier eller liknande är ingen större skada skedd om än lite kapitalförstöring.

Vilket råd ska man då ge grannar, föräldrar ochgoda vänner? Ja alla dom där som har Telia aktier.

1. Undvik alt. 3 dvs skita i allt. Det är korkat även om det är latmansalternativet.
2. Är Telia en stor del av din portfölj och du vill kanske vill diversifera i annat, eller få loss lite kontanter. Lös då in lite aktier enligt alt. 1. Var glad åt att du fick bättre betalt än börskurs.
3. Tror du på telia i framtiden och vill behålla aktierna. Låt då din bank sälja dina säljrätter (görs courtagefritt).

Lycka till svenska folket! Varför det blev just denna modell beror nog på att det är ett sätt för svenska staten att sälja lite aktier.
Published with Blogger-droid v1.6.7

7 kommentarer:

 1. Håller med om att det är en krånglig metod för att skifta ut värden till aktieägarna.

  Som gjort för att de som äger små poster i bolaget inte ska orka bry sig om att lösa in sina säljrätter.

  Den som äger 200 aktier till ett värde av drygt tiotusen kronor får ut 50 kronor om han/hon säljer rätterna. Knappt värt ansträngningen för att sätta sig in i materialet, kryssa i en ruta och lägga ett brev i postlådan. Har man elektronisk depå så blir det något enklare.

  En extra stor utdelning hade varit mycket enklare.

  Om man vill vara cynisk så kan man se det som att storägarna gynnas på småfolkets bekostnad. I övrigt finns det få skäl till den valda metoden. Vad har intresseorganisationen Aktiespararna sagt om saken?

  SvaraRadera
 2. Jag sålde mina 300 säljrätter för 37 öre styck. Det måste ju vara överpris. Vem är det som köper dem?

  /david

  SvaraRadera
 3. "TeliaSonera är ett av landets mest ägda företag"

  -Kan man äga ett bolag mer eller mest? eller minst?
  Ett bolag ägs av någon eller några punkt slut.

  SvaraRadera
 4. Om du orkar så skulle jag uppskatta din åsikt kring det jag skriver om här:
  Investera i Japanska aktier/fonder

  Må väl
  /Jakob

  SvaraRadera
 5. Hmm nått verkar ha blivit fel med länken. Här är den igen:
  http://www.you.se/viewtopic.php?f=4&t=2031

  /Jakob

  SvaraRadera
 6. Hej herr Stockman. Hoppas att vi snart får ta del av dina intressanta tankar och funderingar igen.
  Hoppas allt är bra med dig.

  SvaraRadera
 7. Jag har en liten fråga om detta med Telias aktier. Varför har de bara B-aktier? Kanske är självklart för vissa men inte mig?

  Tack på förhand,

  SvaraRadera

MediaCreeper