onsdag 2 mars 2011

Du kan sätta vingar på en gris, men det gör den inte till en örn

En av årets kanske mest efterlängtade årsredovisningar publicerades häromdagen, i årets färg, Gråtrist. Ja kanske inte direkt efterlängtade i sig själv utan kanske just det faktum att "VD ordet" i denna årsredovisning i bolaget Öresund brukar författas av Sven Hagströmer och Mats Qviberg gemensamt. HQ-soppan till trots så verkar det båda gamla radarparet fortfarande vara så goda vänner  att dom kan skriva några gemensamma ord i hop. I höstas spekulerade ju undertecknad i att H och Q skulle gå skiljda vägar men detta var i alla fall än så länge helt felaktigt, återstår att se om dom dricker midsommarsnapsen ihop också när dom nu ska ta beslut (indirekt genom HQ AB) om Hagströmer/Öresund ska stämma Qviberg på pengar för HQ...

Öresunds årsredovisningar är som brukligt (precis som Warren Buffetts letter to shareholders för övrigt också) fullmatade med allehanda floskler, klokskap, citat och sunt förnuft. 2010 års upplaga av årsredovisningen är verkligen inget undantag och det är nog en av få årsredovnisngar man kan läsa och i mellanåt dra på smilbanden. Rubriken för detta inlägg är direkt stulet från årsredovisningen och är ett citat urspungligen från Bill Clinton.

Lite allmänbildning bjuder man också på. bla. konstaterar man att om USA betalar av sin statsskuld med 1000 dollar i sekunden(!) så är man faktiskt skuldfria till år 2454, ja du läste rätt på årtalet. Sedan spottar man inte helt oväntat, rejält med galla över finansinspektionen och frågar myndigheten om organisationsnumren icke systemviktiga banker har en inneboende ondska? När man avsatt hela styrelsen, kapitaliserat upp blödande bank, stärkt upp interkontrollen ja gjort allt som man ska göra när man bryter mot lagar och regler. Men ändå fick man inte driva företaget vidare såvida det inte blev en annan namnskylt på väggen...

En sak man man slås av när man läser årsredovisningen är att 2010 var ett närmast ruskigt framgångsrikt år för Öresund, ja men såklart med ett undantag, HQ, som kostade Öresund en förlust på 1,1Miljard. Men bolagets andra store innehav hade följande utveckling under året Avanza +44%, Bilia +91%, Fabege +81%, Haldex +137%, Klövern +56% och bla. lilla Klarna +146%. En portfölj som nog de flesta hade velat äga under året om man säger så. Men som man konstaterar i årsredovisningen ”förutom att motståndarna gjorde fler mål så vann vi faktiskt matchen”. HQ-soppan tynger ner all annan verksamhet och substansvärdet ökade bara med +12%, trots att näst största innehavet gick ned -97%. I sig ganska fantastiskt men ändå, klart sämre än börsen som helhet.

Det är enbart i årsredovisningen man kan se hela Öresunds portfölj och jag gör några intressanta reflektioner. Den ena reflektionen är att Öresunds tillgångar idag inte i oväsentlig del består utav onoterade företag. I portföljen finns idag Global Batterier, Carnegie, Ferronordic Machines, Acne och Klarna. Ett bokfört värde på knappt 1,5Mdr eller 20% av Öresunds substansvärde. En ganska stor del av bolaget är alltså börsoberoende.

En annan sak som slåt mig är att man är fortsatt väldigt optimiskt inför framtiden. Man har bara en liten blankning i portföljen (Volvo) och detta är mest en spekulation mellan A och B aktien. Öresund brukar nästan alltid ha en handfull negativa positioner men inte vid årsskiftet i alla fall. En annan reflektion är att innehaven i Investmentbolagen Investor och Industrivärden är helt borta och lika så i stort sett vart enda bolaget ingående i OMX 30. Öresunds portfölj är mao väldigt skild från indexnära förvaltning om man säger så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

MediaCreeper