måndag 28 februari 2011

Lundbergs anno 2010Maktbolaget Lundbergföretag avlämnade sitt bokslut för nådens år 2010 förra veckan och man gör det nog med gott självförtroende. Substansvärdet i bolaget steg med över 30% till den exakta siffran 600kr per aktie. I reda pengar, 37,2Mdr och man kan nog utan att överdriva säga att såväl 2009 som 2010 blev framgångsrika år för Lundbergs trots att ett av bolagets största innehav (Holmen) haft stora lönsamhetsproblem sista åren. Idag är substansvärdet dock något lägre än vid årsskiftet.


2009 blev ett vad man skulle kunna säga, ett återhämtningsår där Lundbergs köp under den finansiella krisen visade sig hyfsat goda. 2010 blev sedan ett år präglat av stora strukturaffärer i Lundbergs (varav en ännu inte är avslutad). Lundbergs klev för första gången sedan bolagets bildade 1944 ur byggbranschen genom en försäljning av sitt innehav i NCC (Skanska är ju en så liten del av substansen än så länge så det kan ju inte ses som ersättare), NCC har en intressant historia i Lundbergs, först fusionerades Byggnads AB Lundberg med Siab som blev ett kärn innehav, som sedan köptes upp av NCC.  De andra strukturaffärerna under 2010 var att man avtalade av en försäljning av posten i Cardo genom ett offentligt uppköpserbjudande från AssaAbloy. I mina ögon har man fått mycket väl betalt och strukturaffärerna inom Cardo som det skrivits om i media i många år, är nu AssaAbloys ”bekymmer” att förverkliga för jag tror nog inte Assa tänker ha något direkt långsiktigt intresse i vattenpumpar mm.

En annan stor affär som inte direkt skrivits om är att Lundbergs under 2010 gick ordentligt på offensiven när det gäller sin egna fastighetsrörelse med förvärv för en halv miljard och en halv miljard i investeringar i egna projekt. Lundbergs har under många år varit mycket försiktiga i sin fastighetsrörelse och netto varit försäljare av fastigheter under de glödande åren 2005-2008. Sedan har man nu under krisen och återhämtningen ur denna investerat, rent konjunkturiellt så kan man nog inte klaga så mycket på detta agerande även om i alla fall jag tycker Lundbergs agerande i fastighetsrörelsen varit väl saktmodigt. I alla fall jag har tyckt att det funnits fina möjligheter att sälja av äldre bostadsfastigheter som bostadsrätter i ”bostadsbubblans fotspår” och för samma penning har kunnat bygga helt nya fastigheter. Något som Lundbergs inte utnyttjat i jämförelse med exempelvis Wallenstam.

När det gäller aktieförvaltningen så fortsätter Lundbergs ”myrsteg” med successiva inköp inom handelsbankssfären med riktigt stora inköp under 2010 i såväl Handelsbanken (genomsnittskurs 215kr), Sandvik (genomsnittskurs 86kr), Indutrade(genomsnittskurs 172kr) och Industrivärden (genomsnittskurs 108kr). Bla. har Lundbergs norpat åt sig en del av finansmannen Mats O Sundqvist gamla storppost i Industrivärden. Sedan finns också något mindre köp i Skanska som nog ännu inte direkt ska ses som om Lundbergs är på maktjakt även här.

Lundbergs har också under året gjort en väldigt liten affär som inte direkt påverkar substansen och som man heller inte redovisar som en större transaktion men som i alla fall jag tycker är ganska så kul och det är att Lundbergs köpt aktier i det lite mindre verkstadsbolaget Systemair som tillverkar fläktar av olika slag. Ett mycket fint familjeägt bolag som historiskt sett visat väldigt fin tillväxt och jag tycker det påminner en hel del om verkstadskollegan Nibe, fast i mindre skala och andra produkter. Systemair har dock haft en del turbulens i ägarleden och det har funnits lite olika uppfattningar och dessutom börjar det närma sig generationsskiftsdags och det är nog inte helt otänkbart att det kan komma att bli rockad i ägarleden. Lundbergs tillhör inte alls någon av bolagets större ägare utan har nog bara en litet ”visitkort” parkerat i bolaget precis som Lundbergs också äger lite småaktier i SKF.

I och med försäljningen av Cardo som förmodat är helt klar inom en månad har Lundbergs en mycket stark balansräkning där man gör sig mer eller mindre skuldfri, något som nog får ses som extremt för ett bolag som äger fastigheter för knappt 11Mdr och därtill en omfångsrik aktieportfölj. Nu kommer säkerligen skuldfriheten inte bestå för direkt lång tid utan det nog logiskt att tro att Lundbergs fortsätter köpa aktier i rask takt även under 2011 (dom har redan hittills i år nettoköpt aktier för en knapp miljard på 2 månader)

I och med de stora köpen under främst 2010 och därtill utdelningshöjningar i de flesta innehavsbolagen så kommer det rinna in rejält med utdelningar in i Lundbergs och då man själv är snål med egna utdelningar (trots utdelningshöjningen till 7,50 per aktie)så kommer det netto ackumuleras ytterligare finansiella musklar på några hundra miljoner i kontanter.

När Lundbergs har haft ett så förhållandevis aktivt år 2010 så föreslår man också den kanske största skrällen att man också har för avsikt att splitta aktien i en manöver där man gör fondemission plus drar in aktier som man köpte i sig själv år 99-00 när substansrabatten i Lundbergs var när 40%. De indragna aktier kommer om jag förstår saken rätt innebära viss uppskrivning av substansvärdet per aktie, även om det i praktiken redan är så idag.

På bild, Louise Lindh äldsta dottern till Fredrik Lundberg (född 79)

4 kommentarer:

 1. Strålande inlägg. Gillar både Din blogg och Lundbergs skarpt.

  SvaraRadera
 2. Intressant läsning! Men du missar en affär som jag själv gått och funderat lite under vintern. Nämligen att Lundberg även köpt på sig en hel del mer aktier i Husqvarna. Kanske en liten affär sett till hela Lundbergs verksamhet men det som får mina tankar att snurra iväg är det faktum att även Investor köpt en del aktier i Husqvarna under 2010. Kan det vara någonting på gång i Husqvarna? Är någon utav parterna sugna på att ta över verksamheten? Skulle vara kul att läsa din tankar kring ämnet. Husqvaran är ju ett av få företag utanför Handelsbankensfären som Lundberg intresserar sig för.

  SvaraRadera
 3. Trevligt inlägg men en sak har jag inte riktigt förstått; vad är den konkreta skillnaden mellan en split och en fondemission?

  SvaraRadera
 4. Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 20000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com  Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 20000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com  Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 20000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com

  SvaraRadera

MediaCreeper