tisdag 22 februari 2011

Lite lokalpatriotism på börsen

Ett av bolagen som jag brukar läsa rapporter ifrån är elgrossisten (och numera också affärsidkaren) Malmbergs. Mitt läsande av rapporter kanske inte främst härrör ifrån att Malmbergs skulle vara direkt det mest intressanta företaget att investera i utan i stället nog mest av det sentimentala skälet att dom råkar ha sitt huvudkontor sisådär 480m utanför ytterdörren, dessutom vid en av mina vanligaste löprundor så jag brukar springa förbi där någon dag eller två i veckan. Några aktier i företaget har jag dock inte även om man såklart bor synnerligen trevligt till för att kunna besöka bolagsstämman den 28 april. Om någon ska dit kan ni kanske ha efterfest på undertecknads altan om ni ber snällt.

Malmbergs lämnade sitt årsbokslut för någon vecka sedan och 2010 blev väl ett sissådär år skulle man kunna sammanfatta situationen. En liten tillväxt från 2009 men inte direkt lysande lönsamhet. Omsättningen landade på en dryg halv miljard och en vinst på sista raden till aktieägarna på 16Mkr och ett kassaflöde som var strax sämre än så. Då Malmbergs har 8 miljoner aktier så var vinsten per aktie nästan exakt 2kr. Lite sämre än året innan, mestadels påverkat av den sjunkande kronan.  Antalet anställda kanske man också ska skriva om 138 personer, större än så är man inte.

Malmbergs Balansräkning är förstås  grossistaktig. Bolagets största tillgång är lagret som vid årsskiftet var bokfört till 137Mkr (produkterna ligger alltså ca. 4månader i lager), kundfordringar på 60Mkr. Allt av det totala balansomslutningen på 343Mkr. 64Mkr har man liggande på banken (i Kumla kanske?).
Den finansiella situationen är hyfsad, upplåningen (räntebärande) ligger på 45Mkr så man har en nettokassa på knappt 20Mkr eller 2,5k per aktie. Föreslagen utdelning är 2kr per aktie så man väljer att dela ut hela årsvinsten för 2010, vilket nog kan ses som att man ser 2011 med hyfsad tillförsikt och den finansiella situationen är ju också under hyfsad kontroll med en soliditet på 65% och 8 i ränteteckningsgrad.

Så vad ligger riskerna för Malmbergs? Ja det är så klart att man är konjunkturkänslig. Om vi inte renoverar våra hus och kontor så går det åt mindre elprodukter. Byggkonjunkturen främst med inriktning på ROT är viktigt. Sedan har vi förstås också en konkurrentsituation där många aktörer konkurrerar med Malmbergs, Bahaus, K-rauta, Swedol, ClasOhlson, BB Tools osv osv även om en del av dessa företag också är kunder till Malmbergs…. ingen kanske helt överlappande men ändå hård konkurrens som också avspeglar sig i rörelsemarginalerna. 4,9% var den för Malmbergs förra året. Även om detat var historiskt ganska risigt i relation till snittlönsamhet kring 8% kanske  En annan risk är ju om man får problem med lagret. Behöver man skriva ned 10% så raderas ju i stort sett hela årsvinsten, så det vill till att man håller god kontroll på inköpen.

Så jag fortsätter nog följa företaget som åskådare såvida det inte skulle bli hel undervärderat. Vilket det inte kan ses vara vid kurser på över 40kr, även om Malmbergs skulle lyfta sina marginaler till "genomsnittet". Men alltid kul att följa lokala företag.

3 kommentarer:

 1. Det kan nog vara värt att köpa en aktie för den alena förmånen att kunna vara på ev. efterfest. Vem vet, ägarbasen kanske breddas väsentligt nu efter ett sådant erbjudande. ;)

  SvaraRadera
 2. Hugg till på en aktie och få lite fika. I Lund finns det ett gäng publikt handlade bolag och det förvånar mig lite att inte fler studenter skaffar billig fika på vårkanten.

  I Stockholm borde midjemåtten gå upp rejält för snåljåparna.

  Det är såklart bäst att passa på efter splittar :-)

  SvaraRadera
 3. Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 20000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com  Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 20000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com  Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 20000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com

  SvaraRadera

MediaCreeper