måndag 14 februari 2011

2,5 år senare

Mitt under pden intensiva finansturbulensen hösten 2008 genomförde företaget Berkshire Hathaway och dess legendariska vd Warren Buffett två ganska så uppmärksammade affärer.

Två av USAs ståtligaste (en sanning med modifikation förstås) företag stod med likviditetsproblem och BSH stod beredda med kontanter. I två affärer tecknande Buffett preferensaktier i riktade nyemissioner till Goldman sachs (visst sjutton sitter Clas Dahlbäck i deras styrelse?) Och General Electric. Båda affärerna var ganska så likartade, preferensaktierna var "garanterande" en årlig ränta på 10% under 5 års tid och därefter en konvertering till vanliga aktier, samt en option att till en förutbestämd kurs få teckna ytterligare stamaktier under en 5år period.

I Berkshire redovisning är dessa båda investeringar bokförda som räntebärande tillgångar har jag för mig. Men om Berkshire skulle nyttja optionerna plhus konverteringen så kommer man bli riktigt stora ägare. I goldman Sachs fall ca. 10% av ägarandelen, något lägre i GE. Men det är som bekant inga småföretag direkt.

Nu har det som bekant gått ca. 2,5 år dvs halva löptiden på preferensaktierna och Berkshire har sin vana trogen inte gjort speciellt mycket, i själva verket just ingenting. Man har bara inkasserat sin årliga ränta på 10% från företagen.

Bolagens underliggande aktiekurser har däremot förändras en del vilket så klart påverkar det bakomliggande värdet på dessa räntebärande tillgångar.

GE får nog hitedags ses som en klar besvikelse. Konverteringskursen och kursen för ytterligare aktier för berkshire är 22.25, dagskursen är 21.65, knappt 10% i årlig avkasning på investerade pengar hitills alltså.

Investeringen i Goldman är hitills desto mer lyckosam. Konverterings och optionskursen i detta fall är 115, dagskursen, 165. Vinsten blir med dagens kurser ett par miljarder dollar plus den 10% räntan. Helt okej.

Vanliga småsparare har förstås svårt att göra liknande affärer men det finns säkerligen en del privatinvesterare som gjort mycket lyckade investringar vid samma tid. Nyemissionskursen i Bilia var väl 14kr och nu några år senare där folket återigen börjat handla bilar kan man dela ut 12kr per aktie....
Published with Blogger-droid v1.6.7

3 kommentarer:

 1. Ja, det var en mycket bra tid att gå in.

  SvaraRadera
 2. Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 20000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com  Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 20000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com  Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 20000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com

  SvaraRadera
 3. Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 20000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com  Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 20000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com  Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 20000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com

  SvaraRadera

MediaCreeper