onsdag 23 februari 2011

Ekots lördagsintervju

Jag tillhör en av dem som verkligen tycker om att lyssna på Radio och föredrar detta medium framför inte minst televisionen. Radion har som bekant flera fördelar. Man kan lyssna på radion i stort sett var som helst och inte minst så kan man pyssla med någonting annat samtidigt som att baka kanelbullar eller idka älskog i sovrummet samtidigt man lyssnar till morgonnyheterna.


Mestadels så brukar jag ratta i P1 på transistorn och ta del av deras samhällsprogram och nyheter. Nu är det förvisso snart skid-VM så nu får man kanske knäppa över till P4 och sportradion några gånger den närmsta veckan. P1 har många trevliga program, Dagens eko, Ekonomiekot, Ring P1 (det är humor det..), P1 morgon, God morgon världen, Pengar osv

Varje lördag så genomför ekot i P1 en lördagsintervju på ca. en halvtimme med någon aktuell person som vanligtvis har någon koppling till politiken eller näringslivet. I Lördags så intervjuandes Handelsbankssfärens starke man Sverker Marin-Löf som idag bla. är styrelseordförande i Industrivärden, Skanska, SSAB och SCA. Som nu genomfört sitt första år som ”nummer ett” i sfären efter att på ordförandestolen i Industrivärden efterträtt Tom Hedelius förra våren. Denna succession följer en strikt gång där det varannan gång är någon med ett förflutet från banken (dvs Handelsbanken) och varannan gång från sfärens industriföretag. Hedelius var bankman (varit både VD och Styrelseordförande i SHB) och såldes är Sverker Martin-Knös, förlåt Martin-Löf ,en industrins man. Man skulle nog nästan kunna utnämna honom till mr SCA då han varit VD eller styrelseordförande i detta bolag oavbrutet sedan mitten av 80-talet, innan dess underhuggare till VD och dessutom för att riktigt förstärka begreppet som Mr SCA så är han också son till en gammal avliden skogspatron i SCA, Rutger Martin-Löf som domderade i Svensk Cellulosa under 60-talet.

När Sverker tillträdde som styrelseordförande i Industrivärden så medförde detta som brukligt en föryngring, 70årige Hedelius ersattes av ungdomen Martin-Löf på 66 år. Idag då 67år, men det är ju såklart ingen ålder på en bra arbetshäst.

I vart fall så intervjuades han i Ekots lördagsintervju och det gick självklart att känna igen den gamle (förlåt unge) Martin-Löfs myndiga stämma. Under denna halvtimme som intervjun varande så lyckades han med konststycket att kasta lite skit på riksbanken som håller räntan för hög (blir stark krona du vet, inte bra för SCA), fast Sverre tyckte att vi istället skulle ansluta oss till Euron(!), sedan var ju såklart elpriserna för höga (inte bra för SCA det heller), Tyvärr glömde intervjuaren fråga om varför då Martin-Löf sålde iväg SCAs vattenkraftverk till elbjässen E.O.N i mitten av 90-talet?, dom hade man haft nytta av idag minst sagt, Politiker skulle självklart hålla sig borta från det mesta, miljöpolitiken särskilt var ett enda trams och den globala uppvärmningen var inget att oroa sig för det fanns rapporter för detta som han hade läst, FNs klimatpanel var ju lite trångsynta. Vilka rapporter han läst kunde han dock inte svara på. Han intygade också att han minsann inte jagar privat ihop med nåpgra Wallenbergare, det brukar väl vara kungajakten han är med på?

Men trots allt så har han allt blivit en sann humanist nu på äldre dar, numera kan han inte bara rabbla siffror flytande ur senaste bokslutet, han har faktiskt numera också lärt sig hur gamla sina tre barn är, något han inte visste när han tillträdde som VD i ett dotterbolag på SCA.

Men det ska väl sägas att han sa en del klokheter i interjun också.

Lyssna gärna själv.

7 kommentarer:

 1. Låter som du är kritisk till Industrivärdensledning och framtid?

  SvaraRadera
 2. Tycker det var fantastiskt att det var en industriman, eller någon från det privata näringslivet, som blev intervjuad.
  Det är ju ändå det som hela samhällets ekonomi bygger på. Med tanke på det borde de förändra så att 60% av de intervjuade hade den bakgrunden istället för idag kanske 10%

  SvaraRadera
 3. En man av den gamla skolan - välja bort klimathoten och välja bort att vara med under sina barns uppväxt till den grad att man glömmer bort deras ålder. En tråkig utdaterad gubbe helt enkelt.

  SvaraRadera
 4. Blåbärskungenfebruari 24, 2011

  Lika som bär:

  Sverker Martin-Löf = Kapten Stofil?

  SvaraRadera
 5. Lysande skrivet.

  Visst framstod han som en trevlig prick, en man blir "du och bror" med direkt (under förutsättning att man har ett gods i Sörmland).
  Och som kunnig och påläst. Not.
  Inte minst när det gällde IPCC/klimat var det ju häpnadsväckande att en så tung spelare håller så låg nivå.

  Skrev kort om och länkade till intervjun på Ecoprofile häromdagen.
  http://ecoprofile.se/thread-795-IPCC-ifragasatts.html#17037

  Keep it up!

  /FB

  SvaraRadera
 6. Cristoffer, lyssnade också på den intervjun. Många frågor om det finns en revalitet mellan Investor (Wallenbergarna) och Industrivärden. Och om dessa båda sfärers makt och investmentbolags relativa storlek.

  Dock inga frågor om Fredrik Lundberg. Konstigt.Givet att han så sakterliga flyttar fram sina redan stark positioner i SHB-sfären.

  SvaraRadera
 7. Tack för tipset. Har man din humoristiska infallsvinkel i åtanke när man lyssnar på klippet så blir det så kul. Tack igen!

  /Pu

  SvaraRadera

MediaCreeper