fredag 11 februari 2011
Disconnecting people?
Även om det är svårt att tro så fanns det en tid inte för länge sedan när Commodore var världens mest sålda hemmadatorer, En luxor-Tv stod i var och varannan familjs gillestuga, alla fotografer med självaktning hade en hasselbladkamera och Märklin var ett av världens största leksaksföretag. Men som sagt tiderna förändras produkter och företag kommer och går, särskilt gäller detta teknikföretag där banbrytande skiften ibland sker snabbt och brutalt.
På 1970-talet myntades ett begrepp vid namn "facitsjukan". "Facitsjukan" syftar på hur en stort och lönsamt företag på mycket kort tid mer eller mindre havererar. I företaget Facits fall så redovisade man 1970 sin största omsättning (över en miljard SEK) och vinst för att 1972 stå på ruinens brant och bli uppköpt av Electrolux för 80Mkr. Två år...sedan var det game over.
Som ni alla vet så tillverkade och sålde Facit mekaniska kontorsmaskiner. Man började år 1932 och det blev en enorm succé och rejäl tillväxtraket ända fram till 1970 både för Facit och för värsta konkurrenten IBM. Idag vet vi ju alla att elektroniska kontorsmaskiner slog ut de mekaniska, den stora tunga räknemaskinen från facit ersattes av en liten miniräknare från japanska bolag såsom casio mfl. Detta teknikskifte skedde givetvis inte över en natt utan var en sakta pågående process som tog ganska så lång tid. Facit såg givetvis detta och i början av 1960-talet så startade facit dotterbolaget Facit electronics som skulle ta fram nya produkter som facit globala säljorganisation skulle kunna sälja. Men det gick inte så bra för Facit Electronics, man hade enorma utvecklingskostnader, man hade svårt att bestämma sig för vilka tekniker som skulle gälla och man hade mycket svårt att få fram nya produkter i takt med konkurrenterna som var mer snabbfotade.
Facit gjorde därför ett strategiskt övervägande. Facit Electronics var en gökunge i Facit som bara kostade pengar och ändå var hopplöst efter IBMs liknande projekt. Så 1963 så lade man ner företaget och blev vid sin läst och fokuserade på det man var bra på och tjänade pengar på, mekaniska kontorsmaskiner. Och det gick trots allt ganska bra. I världen blev det allt fler kontor och kontorsmaskiner behövdes över hela världen och facit växte förstås i takt med den globala tillväxten.
Men elektroniken blev allt bättre och dessutom började priserna gå ned och fler (läs rika företag) övergav de mekaniska maskinerna och satsade på den nya och initialt dyrare tekniken. Facit kunde givetvis inte helt stå vid sidlinjen när man nu såg att konkurrenter tog marknadsandelar och dessutom hade produkter som uppfattades tom som bättre än facits geniala konstruktioner.
1965 tecknade Facit ett samarbetsavtal med en av dåtidens jättar på elektroniska kontorsmaskiner Hayakawa (Sharp har dom bytt namn till idag). Kombinationen var logisk facit hade det globala nätverket och säljorganisationen medan Hayakawa hade den nya "mjukvaran". Maskinerna såldes under varumärket Facit made i Japan. Men sedan i slutet av 1960-talet kom några rejält epokgörande steg inom den digitala teknikenoch nu blev konkurrenternas apparater både bättre, billigare och smidigare och samarbetet med Hayakawa gnisslade allt mer där två företagskulturer skulle samsas sedan sa det mer eller mindre pang bom och facits saga var all....
Nokia är idag sedan 20-talet år tillbaka ett världsledande företag inom mobiltelefoner. Man är tom störst i världen och tom jag tycker nog att Nokia än idag gör världens bästa telefoner. Nya nokia N8 är ju en fantastisk telefon med helt otrolig kamera och kvalitet i hårdvara.
Problemet är ju att telefoner i sig blivit mycket en standardprodukt idag. Handen på hjärtat det skiljer nästan ingenting mellan en HTC, Samsung, SE, Apple, Huawei eller Nokia. Eller i alla fall väldigt lite tycker jag. Själva telefonen dvs det som det förr i tiden var "det som det handlade om" har blivit ganska ointressant. Det intressanta är ju idag vad man stoppar i nallen och det som finns innanför skalet. Mobiltelefonen har gått från en telefon till att bli en terminal för facebook, musikspelare, "kolla försenade tågappen", läsa nyheterna, lyssna på radio, twittra, spela spel, läsa bloggar, kolla mailen, göra bankärenden, underhålla en 3 åring, ligga i sängen och surfa lite, ha som kokbok......och jag tror inte detta enbart kommer gälla västvärlden, titta gärna på Millicoms internationella hemsidor (varumärket TIGO) så ser man att denna trend även finns i asien, afrika..
Nokia är idag ett stort och starkt företag. Lönsamma, balansräkning i skick, ett starkt varumärke. MEN, jag känner minsann tvekan om företagets framtid. Säkerligen har jag fel.
Etiketter:
Nokia
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Precis som ganska många reagerar du lite negativt då media rapporterar ganska mycket negativt om Microsofts mobila OS.
SvaraRaderaDet dom dock gör fel är att dom snackar skit utan att egentligen veta vad dom pratar om, det är många som överhuvudtaget inte upplevt en Windows Phone 7 med hela dess ekosystem.
Detta är dock inte helt och hållet Microsofts fel utan till mångt och mycket media & filmindustinrs fel då dom förhalar utvecklingen och spridningen av tjänster till andra länder.
Jag pratar givetvis om Zune tjänsten, microsofts spotify som dock är 4-5 år gammal, och en underbar tjänst, det är egentligen fel att jämnföra med en spotify då det det är en helt annan upplevelse. en ska e den samma, betala en 100ing i månaden och lyssna eller tanka ner så mycket musik du vill. Men du kan även se filmer och tv serier i hd kvalitet. på din dator, i din mobil, på din tv, i din Xbox.
Men folk tjatar om appar, iphone har 350 000 appar men du använder bara dom som ligger på top 100 listorna samt nån enstaka special app.
Top 100 listorna på alla mobilplattformar är väldigt lika.
Dock är WP7 en annorlunda telefon där man inte är lika beroende av appar då många av dom finns inbygda i telefonen som en HUB istället, en upplevelse som man måste se själv för att förstå.
En annan sak, jag tar ett kort, pang det ligger på facebook eller skydrive utan att jag behöver göra annat än trycka på knappen. (givetvis inställningsbart) Så telefonerna har en oerhört tight integration med molntjänster.
Jag kanske skriver en anteckning, poff så har den synkats in från mobilen direkt in i OneNote.. Osv osv.
Det jag egentligen vill säga är att Microsofts ekosystem är grymt. Och det är det som Nokisa köper sig in i.
Tack för en bra bakgrund om Facit, första gången jag läser något övergripande om hur bolaget agerade som går bortom att få det till att Facits styrelse och VD inte agerade - underförstått att de hade låg IQ.
SvaraRaderaDet här med stora (amerkanska) bolag som mer eller mindre haft/byggt upp en monopolställning som sedan fått konkurrens visar historien i många fall ett mindre bra utfall.
Exemplen är så många att det är uttröttande att nämna dem. Låt oss istället konstatera att det är så det (amerkanska) näringslivet fungerar. Pengar allokeras där de ger bäst avkastning.
Titta på Micorsofts aktiekurs: den har varit så gott som stillastående under senaste 10 åren (av 30 år på börsen?)
För Nokia har det inte heller varit någon större utväxling de senaste åren, med sammanslagning med Siemens network, med alltmindre betydelse av tidigare enorma kassakon GSM-systemet som man mer eller mindre har "ägt" tillsammans med Ericsson patentmässigt och vars patent håller på att gå ut samt till övergång till datatrafik som den stora blivande kassakon för HW leverantörerna. Men här finns alltfler konkurrenter, indiska och kinesiska som prispressar så att marginalerna tunnas ut för traditionella företag i raketfart.
Allmänt anser jag att det är för mycket fokus på operativsystem när konsumeterna är intresserade att betala för funktioner. Därför är Google och Apple framgångsrika, mycket därför att det finns många utanför bolagen som tjänar pengar på Appar och annan mjukvara.
Att tro att vi på utvecklingsavdelningen ska kunna ha resureser att plocka fram det kunderna ännu inte vet att de behöver är dödfött. Att släppa in 100 000-tals fristående utvecklare som får betalt med provision på sålda antal och som har örat mot marken och känner av vad som kan vara intressant är ett väsentligt bättre upplägg.
Nä, feta katter jagar dåligt.
De som bestämmer i MS och Nokia är redan multimiljonärer eller miljardärer i USD eller EUR.
Jag misstänker att skälet till att Nokia begraver Symbian är följande:
SvaraRaderaPå kommande är multicore cpus från ARM och Symbian är utvecklat för att stöda traditionella singlecore cpus. Eftersom Nokia bevisligen haft svårt att hänga med i utvecklingen utav UI för Symbian, då kan man utgå från att Nokia helt enkelt insett att de inte har resurser för att utveckla Symbians kernel till att stöda den nya generationen multicore cpus.
Man skall minnas att Nokia är först och främst en tillverkare utav förstklassig hårdvara och inte någon mjukvarutillverkare.
Nokia har mer eller mindre erkänt att det är interna stridigheter och avdelningskrig som stagnerat hela bolaget. Stora bolag får en växande population av värdelösa byråkrater. sen är det försent.
SvaraRaderaDet spelar mindre roll om tekniken är bra eller inte, tex blev VHS standard trots att det fanns bättre tekniker. Google har med sitt Android manövrerat ut Nokia och icke-överraskningen att Steve ringt sina gamla polare som trots försök aldrig rivit ner applåder från mobilanvändarna gör inte att det finns mycket som tyder på att finnarna skall komma igen.
SvaraRadera