söndag 4 september 2011

Sandvik satsar på Stureplansstrategi


Du känner väl till det gamla ordspråket " Om inte Mohammed kan komma till berget så får berget komma till Mohammed". Ja så kanske man skulle kunna sammanfatta Sandviks nya strategi att flytta sitt huvudkontor från Sandviken till kungliga huvudstaden. Dessutom så gör ju Sandvik maskiner som mycket väl kan flytta hela berg vilket gör det ännu lite behändigare med en sådan flytt.

För som första VD sedan 1800-talet så vägrade som bekant Sandviks nya VD Olof Faxander att flytta med sin familj från Nacka till Sandviken när han tillträdde som VD och då är det väl logiskt att Sandvik får lov att flytta huvudkontoret så Faxander får lite närmare till jobbet. Dessutom blir det mer praktiskt för de som bestämmer andra styrelseledamöter som Fredrik Lundberg och Andres Nyrén som nu enklare kan knacka på Sandviks VDs dörr mot tidigare lite tjurskalligare VDar som mest kanske drömde sig tillbaka till när familjen Stenbeck och Kinnevik var ägare och inte några Handelsbanksdirektörer i storstaden när dom satt där "ute i skogen" i Sandviken och muttrade.

Personligen så tycker jag en flytt av ett huvudkontor i många fall är huvudet under armen. Visst finns det fördelar så klart men också stora fördelar med enklare logistik, enklare rekrytera folk osv. Men en lång flytt av ett stort företags HK är ingen smal sak att göra.  Man tvingas nu hyra in i sig  svindyra ändamålsenliga lokaler i huvudstaden. (vem vet, kanske blir det Stockholm Waterfront där även sfärkollegan SCA har sitt huvudkontor). rekrytera personal, säga upp personal, flytta personal, avgångsvederlag, IT-miljö, rekrytera kompetenstapp, förändrade kommunikationsstrukturer.............bla bla.

Man kommer på gott och ont få större personalrotation. Visst är det lättare att kanske rekrytera kompentent folk men säkerligen ökar sannolikheten också att kompetent folk slutar i högre grad. Dessutom kommer man säkerligen tappa mycket av sin nuvarande personal i HK då dom kanske är precis lika benägna att flytta som Faxander och inte flytta med till Stockholm (eller Amsterdam).  Nu tänker sig Sandvik ett smalt "spets HK" i huvudstaden men säkerligen så kommer nog huvudkontoret med tiden växa till sig då givetvis så många som möjligt vill ha nära till ledningen.  Man kommer också tvingas ta stora engångskostnader i samband med flytten enligt ovan. men kanske viktigast av allt. Fler individer än tidigare kommer komma längre bort från en produktionsanläggning.

Men det är ju inte nog med att enbart flytta HK. Följande soppa ska nu kokas ihop:

Nu väntar vi bara på att Sandvik byter namn till kanske, Nybroviken?

1 kommentar:

  1. Att man ens värvar någon som vd som inte kan tänka sig att flytta till HK är för mig en gåta, det borde vara ett av kriterierna för att ens kunna få positionen, att man kan tänka sig att flytta.

    SvaraRadera

MediaCreeper