tisdag 12 maj 2009

Tuffare tider väntar Ratos

Ratos avlämnade i förra veckan en rapport för det första kvartalet. Personligen så hade jag nog nästan vågat slå vad på att dom skulle redovisa en bokföreningsmässig förlust för kvartalet men istället så visar man en liten vinst som per aktie blev 50 öre. Den lilla vinsten bidrog nog till ett glädjeskutt och skall man se det positivt så har Ratos varit hyfsat snabba på att anpassa kostymen efter dagens läge, med något tuffare belåning än andra företag är det lätt att finansnettot i dotterbolag slår hår mot resultatet. Kortfattat kan man säga att ett antal företag nu inom Ratos går ganska dåligt bla. Inwido och Contex medan andra företag går bra eller tom mycket bra som t.ex. Anticimex eller Haglöfs.

Ratos är ett företag som verkligen inte skall bedömas på resultatet för ett enstaka kvartal och inte heller på resultatet över något enstaka år. Ratos kräver istället ett långsiktigt perspektiv. De stora investeringar som Ratos gjorde 2001-2002 kunde man inte direkt se någon nytta av utan detta visade sig istället en 5-7 år senare och likaså är det inte dags att utvärdera dagens läge utan man bör anlägga ett långsiktigt perspektiv. Normalt sett så kan vi värdera aktien efter vinster/kassaflöden i en prognostiserad avkastningsmodell med sina för och nackdelar eller så kan vi bryta ut varje enskilt dotterbolag och anlägga ett substansvärde på dessa samt lägga till nettoskassan som idag finns i Ratos. Ett tredje alternativ som jag själv skrivit om flera gånger tidigare är att värdera bolaget utifrån bolagets egna målsättningar som man haft sedan år 1999 dvs att den årliga avkastningen på det insatta kapitalet skall uppnå till 20% per år. Utvärderar vi nu Ratos efter de senaste 10 åren så är resultatet ca. 29% per år. Målsättningen om 20% avkastning på eget kapital är förövrigt lika med många andra företag det är också målsättningen för t.ex. Securitas och AssaAbloy ingen unik prestation mao men väl rejält hög ribba att ta sig över.

Ratos har idag ett eget kapital på 102 kr per aktie i senaste rapporten. Sedan dess har man också delat ut 9kr per aktie så idag är summan 91kr. Uppfyller man sin målsättning så blir genomsnittsavkastningen de kommande åren över en konjunkturcykel 0,2*91=18,2kr. Som alltid när det gäller Ratos så kommer vinsterna bara i liten del återinvesteras utan den mesta delen brukar helt sonika delas ut. Det är enorma pengar som Ratos delat ut de senaste 5 åren. Nu bör vi ta i beaktande att troligtvis s blir det en mycket tuff ekonomin under ganska lång period och vi bör därför läggaa på en del säkerhetsmarginal men säg att man uppfyller hälften av sin målsättning eller ung en tredjedel av sin historiska prestation dvs ca. 10% per år. Då blir den årliga vinsten från dagens situation lite dryga 9kr per år. Sett till dagens kurs på ca. 150kr så ger det en årlig avkastning till aktieägarna på 6% om året. Ingen jätte höjdare direkt men ändå hyfsat i al, rädd om kassan a fall i relation till bankräntan plus då ett hyfsat inflationsskydd också. Jag fortsätter att upprepa att aktien inte är lika billig som tidigare men dippar den ned mot hundringen igen så kan det vara ett hyfsat köp till dagens situation kan jag nog tycka.

Men räkna med att 2009 och 2010 blir tuffa år för Ratos då det gäller att härda ut och stå på köpsidan medan de löpande resultaten i bolagen blir knappa och säljmarknaden blir hård. Återstår att se hur kassaflödet inom koncernen kommer fungera under dessa två år, VD Arne Karlsson är nog med rätta rädd om moderbolagskassan och utnyttjar nog hellre den egna aktien som betalningsmedel.

5 kommentarer:

  1. Riktigt bra skrivet
    Anticimex grät nog inte när de fick reda på den nya lagen att man måste energideklarera alla hus som säljs. Jag har efter cirka 10 visningar på hus inte sett en enda deklaration som de inte gjort och tar de 4500kr för mindre än en timmes jobb är det klart att de går bra

    SvaraRadera
  2. Följer din blogg med stor behållning. Du verkar klok, vilket är en ganska ovanlig egenskap. Hur ser belåningsgraden ut i Ratos m dotterbolag? Jag trodde den var ganska låg. Har för mig att den gode Arne tidigare pratat om uteslutande s.k. mezzanine lån. Har jag fel?

    SvaraRadera
  3. Hej , det här kanske avviker från inlägget, men skulle du kunna bidra med din åsikt för vem/vad som bär ansvaret för börskraschen 1929.

    Tacksam för svar :
    kim_ht@hotmail.com

    SvaraRadera
  4. Anonym> Anticimes har helt klart levt gott på det ja.. Ratos kommer nog snart kunna omfinansiera Anticimex om den godutvecklingen fortsätter då deras skulder gått ned ordentligt.

    IronClaw> Ratos skuldsättning i dotterbolag som helhet ligger högre än det genomsnittliga börsbolaget men däremot så har man låg skuldsättning i relation till andra PE bolag. Investors operativa innehav ex. Mölnlycke Gambro mm dom är 2-3 gånger så hårt skuldsatta som ratos bolaget i nyckeltalet nettoskuld/EBITDA

    Kim> Oj det har jag nog för ytliga kunskaper oom för att ha någon uppfattning om.

    SvaraRadera
  5. Hej

    Arne Karlsson sa ju senast att han inte tittade på investeringar som ger 20% eftersom han ser så många möjligheter till 30-50%. Låter mycket, men man brukar ju kunna lite på Arne, vad tror du?

    SvaraRadera

MediaCreeper