torsdag 28 maj 2009

Vad Wilke missar

På di.se kan vi idag läsa en artikel av Björn Wilke om varför börsen som helhet med tiden kommer att skapa avkastning från utdelningar och en förmodad värdeökning på aktierna då företagens avkastning med tiden stiger, i det långa loppet. Han tar upp stora företag som t.ex. Electrolux, Volvo, Handelsbanken, Ericsson och Sandvik. Hur de såg ut 1983 och hur de ser ut idag. Vad dom är värda och vad dom var värda, med tesen att börsen med tiden alltid stiger.

Jag kan hålla med Wilke om att aktier på lång sikt är en mycket bra investering (om de köps för någorlunda rätt pris). Det är fullt naturligt att börsen är bäst på lång sikt som placering i relation till ex. räntebärande investeringar av den anledningen att alla företag strävar efter att tjäna mer pengar på det investerade kapitalet än det kostar att låna pengar. Skulle det inte vara på det sättet att det är lönsamt att driva företag what so ever så är det verkligen inte börsen vi skall vara rädd för om man säger så.

Wilke missar dock en mycket viktig poäng, survival of the fittest. Det är enkelt att idag titta på ett antal fram till dags dato framgångsrika företag och sedan titta på hur dessa bolag såg ut för 30 år sedan och peka på skakiga men med tiden ändå framgångsrika verksamheten. Det stora problemet är givetvis att titta idag och prognostisera 30 år framåt! Med tiden så är det helt klart så att många aktier blir fullkomligt värdelösa placeringar då företagen helt enkelt inte överlever. Sedan börslistan 1983 har detta öde drabbat många företag, Götabanken, Consafe, Nyckeln, Facit, Nordbanken, Gränges, Klippan………… och näst på tur kanske General Motors står, eller Swedbank?

Mao så håller det inte som investerare att köpa aktier och hålla dessa tills man blir pensionär. Tiderna förändras ibland försvinner hela affärsområden som ex. skrivmaskinen (facit), ibland så kommer det uppfinningar som t.ex. Internet och förbränningsmotorn som revolutionerar hela världen, får företag att blomstra och dö. Därför bör du diversifiera dina investeringar och ibland byta ut lagkaptenen för idag är väl Tobias Hysén bättre än pappa Glenn Hysén i fotboll eller?

4 kommentarer:

  1. Ja o nu dör så sackta förbränningsmotorn o elmotorn kommer tillbaka. Glenn Hysen har aldrig kunnat spela fotboll. Däremot fungerade han som back några år. Tyvärr så pratar han också sönder vissa TV sända matcher.
    Mvh

    SvaraRadera
  2. Cristoffer, det var väl elektroniska räknemaskiner som konkurrerade ut Facits gamla mekaniska. Skrivmaskiner försvann inte förrän på 90-talet, medan Facit väl knäcktes redan på 70-talet?

    SvaraRadera
  3. Cornu> det är nog helt sant det var nog Casios och Texas Instrumt produkter som blev spiken i kistan.

    Jag var inte född på i början av 70-talet så jag får väl skylla på det.

    SvaraRadera
  4. Jag, glad tidig 80talist har skrivit på skrivmaskin och använt tipex!

    Min 11månader gamla son lär dock slippa det :)

    SvaraRadera

MediaCreeper