måndag 7 juni 2010

Shoppa på distans


Visst är det lite fascinerande att följa olika trender i samhället, långsiktiga trender om hur samhällets produktion och konsumtion förändras över tid. Vissa trender kan vi vara pessimistiska inför (världens oljekonsumtion inte minst) medan andra trender är av det optimistiska slaget.

En intressant trend är helt klart E-handel dvs där varuhuset har flyttat in i iMacen eller paddan och där vi konsumenter skippar att ta bilen till köpcentrumet eller flanera längs med stadens gator och istället stannar kvar i soffan eller vid skrivbordet (eller att man kan ha tid att vara ute och cykla istället, eller grilla en korv). För dryga 10-talet år sedan så var det på den svenska börsen en hype av sällan skådat slag och IT konsulter värderades till miljonbelopp per anställd och bara man visade upp ett prospekt om att starta en e-handelshemsida så strömmade det in pengar i nyemissioner och börsnoteringar. Problemet var ju bara det att ingen då handlade på nätet eller för den delen att företaget tjänade pengar således blev det en börsbubbla utan dess like också, du kommer kanske ihåg e-handlaren boo.com som skulle ta världen med storm?

Numera även om det är så att våra köpcentrum tenderar växa allt mer så känns det som om e-handeln har blivit vuxen, eller i alla fall en någorlunda mogen tonåring. Många e-handelsföretag tjänar nu pengar även börsnoterade renodlade e-handelsföretag såsom tretti.se (vitvaror) och Netonnet.se (elektronik) och frågan är om vi nog inte snart börjar hamna i en situation där e-handelsföretag faktiskt börja ta marknadsandelar från den ”reguljära” handeln, i alla fall från köpcentrum? Om jag skulle köpa en ny tvättmaskin, varför skulle jag ta bilen åka till det närbelägna köpcentrumet, ”kånka” runt på en tunga tvättmaskin fram och tillbaka istället för att helt sonika beställa den via datorn och två dagar senare kommer en trevlig karl till dörren och hjälper till att bära in den? Känns nästan enklare att titta på tvättmaskiner via nätet än åka till Mediamarkt eller el-giganten och se allmänt förvirrad ut framför någon nyanställd.

Det intressanta i denna omstrukturering som är att det uppstår nytt näringsliv och annat dör sotdöden. Det startas idag otroligt många små näthandlare av alla de sorter, företag som startar som e-handlare utan att ha varit något ”butiksförsäljare” innan. De allra flesta är otroligt små och säkerligen tveksamt lönsamma och påminner nog om postorderfirmor startade i garaget på 50-60-talet. Sedan finns det då dom renodlade något större som får lite mer stordriftsfördelar och logistikflöden. Sedan så finns det dessa ”gamla” butikskedjor som också startar e-handel som ett komplement till de ordinarie butiker. Vissa har gjort detta framgångsrikt men det finns säkert en hel del företag som kan få problem om e-handeln börjar knapra marknadsandelar från butiker.

Tittar man exempelvis friluftsbranschen där jag personligen genom åren lagt en och annan krona så är och var nog Naturkompaniet(hette tidigare friluftsmagasinet) en av de största men på nätet så är nog Naturkompaniet att betrakta som ett fiasko. Istället har företag som t.ex. Addnature.com hux flux växt ut till stjärnan på nätet (dubblat försäljningen på två år) medan Naturkompaniet satsas på att öppna fler fysiska butiker, i och för sig väl så.

Det skulle inte förvåna mig om det blir en ganska så omfattande konsolidering inom e-handelsföretag där olika företag köper upp varandra. Stordriftsfördelarna är uppenbara och driva en eller sjuttielva hemsidor men med en gemesam infrastruktur ja då finns det nog industriell logik i allt större och konsoliderade e-handlare med många produktområdet men gemensam logistik. Många av alla e-handlare är givetvis för små för att kunna ta på sig någon roll som ”omstrukturerare” men det skall bli intressant att följa Kinneviks (läs MTGs..) avknoppning där man nu samlar sina e-handelsföretag i ett separat börsnoterat företag (som om jag förstår saken rätt skall heta CDon), Kinnevik är ett idag finansiellt starkt företag som gärna ger sig ut på nya äventyr och där barn sparkas ur "boet" när dom blir mer mogna såsom mobiltelefonin och reklam-tvn. Blir det en köpräd från detta bolag?

6 kommentarer:

  1. en kommentar är att offline och online handel börjar integreras allt mer - läser man tex Forresters senaste rapporter kan man se att över hälften av online kunderna skaffar information online på det de sen köper offline. Dessutom när de väl är inne i butiken köper flertalet ytterligare produkter än de de från början hittat online..

    Intressant case med Naturkompaniet vs Addnature - jag har faktiskt själv ändrar beteende senaste åren där jag plötsligt inser att jag lägger mer pengar på addnature än naturkompaniet och det är till största del tack vare addnatures överlägsna site och bra fraktvillkor. Allt researchas online, sen ca hälften som jag köper online, hälften printas ut, tas med till butik och köps där.

    Andra i denna bransch som börjar bli helt utkonkurrerade mycket för att de inte förstår nätet är stackars Fliesbergs som knappt har vad man kan kalla en riktig websida. Tragisk företagsförstöring.

    Också bland våra stora noterade retailjättar är det inbland uselt ställt med online strategin. Clas Ohlson har länge varit fruktansvärt dåliga på web strategi - de har fnyst åt allt vad betala sökord, SEO, affliate program etc heter. Nu först börjar de förstå att det är allvar och att de faktiskt tappar stora volymer om de inte kan online, speciellt i sin expansion då de i tex UK kommer att möta katalogbolag som är enormt mkt bättre på online - bästa exemplet är giganten Argos.

    SvaraRadera
  2. PS - ett annat intressant case på ett företag som inte förstår e-handelns möjligheter är faktiskt IKEA. De har ju en fantastisk expansion i alla fall, men ändrar de sig inte så missar de tillväxt på lite sikt. Jag är knappast ensam om att vägra besöka IKEAbutiker, däremot skulle jag gärna handla mer om de sålde effektivt på nätet med bra fraktvillkor...

    SvaraRadera
  3. Två bra exempel Signs med ClasOhlson och IKEA förvånande att dessa båda företag är så dålig på online verksamhet detta trots historiken av att CO i grund och botten är ett postorderförtag och IKEA bygger sin affärsidé på platta lätttransporterade paket.

    SvaraRadera
  4. Jag tycker inte man ska använda termer som "e-handel" eller "internet-butik" etc. Det handlar om något så enkelt som postorder som vi ju haft långt innan internet tillkom som beställningskanal utöver brev och telefon. Katalogen behöver iofs inte tryckas på papper, men ska man bedöma dessa bolag ska man först och främst fundera på dem som postorderbolag.

    SvaraRadera
  5. Så länge Kamprad är i livet kommer det inte bli någon utveckling av IKEA:s e-handel. Han anser att man tappar massor av merförsäljning om man inte kommer till varuhuset.
    Sedan har IKEA det lite ambivalenta systemet med att en del saker bara går att köpa i huset och vissa måste beställas. Lägg till den progressiva fraktavgiften på hemleveranser så får du en bild av ett företag som har lite svårt att anpassa sig efter nya spelregler.

    SvaraRadera
  6. @ P:
    du missar en avgörande sak: design på hemsidan. En katalog av papper är inte så svårt att slänga ihop, en del arbete men designen är enkel och etablerad. Men en bra hemsida för nätbutikdock... ojoj. Det finns liksom inte nån standarddesign för utseende på nätbutik, ibland ser det ut som nåns svärson fått sitta och leka med nåt webdesignprogram lite bara.
    T ex kan vi köpare få leta efter grunläggande funktioner och information ett bra tag. Eller så blandar man in för mycket tung reklam för sina produkter i online-katalogen så man tröttnar... Det finns många dåliga exempel.

    SvaraRadera

MediaCreeper