tisdag 8 juni 2010

Spiltan, ett dyrt val

I december så skrev jag ett inlägg om det lilla investmentbolaget Spiltan.

Spiltan är ett investmentbolag ”noterat” på den lilla börslistan alternativa aktiemarknaden och dess VD är den kända Per H Börjesson som skrivit boken så här kan alla människor blir miljonärer och han har också givit ut en bok om Warren Buffett och hans investeringsprinciper. En man och ett bolag som ideligen varit kritisk till den finansiella sektorn och det är väl med rätta han är det.

Jag skrev vid föregående inlägg att Spiltan inte direkt lever som man lär och jag står fast vid den ståndpunkten att man inte gör det. Spiltan sprider sina tillgångar i spridda skurar i diverse tillgångar på en förhållande orationellt sätt och hänvisningarna till att man gör som Warren Buffett förefaller nästan löjligt. Men detta inlägg skall inte nu handla om detta, det vore ju lite tråkigt att upprepa sig själv en gång till.

Istället så skall vi prata kostnader.
Kostnadsmedvetenhet är något som Per H predikar till småsparare. Köp aldrig en dyr bankfond om du kan få en likvärdig billig indexfond är ett råd som skulle kunna komma fråm Per H. vilket är fullständigt rationellt. En förvaltningsavgift på 1,5% i en indexföljande-Sverigefond blir med största sannolikhet ung. 1,5% per år sämre än den gratis förvaltade marknadsförningsfonden Avanza Zero (kräver dock depå hos Avanza för att spara i). Logiskt skall man då välja den billigare.

En variant på Sverigefond kan ju vara att ex. köpa aktier i Industrivärden, Investor och Kinnevik. Då får man också en aktieportfölj väldigt lik en svensk indexfond (med HM som undantag) men med den skillnaden att man inte betalar fullt pris (substansrabatten..)och följaktligen något bättre möjligheter till något bättre totalavkastning lång sikt, framförallt genom effekten av återinvesterade aktieutdelningar.
Sedan skall man förstås avlöna dyra handelsbanksfarbröder och en och annan pensionerad Wallenbergare men sammantaget ligger dessa kostnader på omkring 0,15% i både fallet Investor och Industrivärden. Dyrt i kronor räknat men förhållandevis modest i procenten. Dessa stora bolag har stora tillgångar att slå ut stora kostnader på .

Men vad sägs dom om att istället förvalta sina pengar i snusförnuftiga Spiltan? Då slipper man ju vara en del av Sverker Martin-Löfs och Pirre Wallenbergs levebröd.

Problemet är även här att Spiltan inte riktigt lever som man lär, här heller. Spiltan har idag tillgångar mellan tummen och pekfingret på 170Mkr. Totalt sett har Spiltan koncernen kostnader på 12,7Mkr, 7,2Mkr av dessa kostnader hör till de två dotterbolagen Spiltan fonder och Spiltan pension så det är ju inte rättvist att helt räkna in i förvaltningskostnaderna men kvar blir 5,5mkr som Spiltan varje år kostar aktieägarna. I relation till tillgångarna som förvaltas är detta lite drygt 3%, varje år.

Siffran får ju nästan Storbankens fonder att se prisvärda ut och återigen framstår Spiltan som att man inte riktigt lever som man lär, å andra sidan vem gör det.

Nu kommer säker någon att säga att Spiltan har många onterade bolag, visst. Men det har Investor och Ratos också. Båda bolagen med betydligt lägre kostnader än Spiltan sett till substansvärdet.

3 kommentarer:

  1. Ny design du med ser jag.

    SvaraRadera
  2. Ja man får ju förnya sig lite ibland...men har ingen aning om hur denan design nu ser ut i olika webläsare men det fungerar i alla fall på firefox i iMacen.

    SvaraRadera
  3. intressant och korrekt jämförelse.

    Jag har fått lära mig att "Allt som är gratis ska man vara skeptiskt till".

    -utdelningen som jag får från fondbolaget Avanza är bl "fondens resultat enligt resultaträkningen"
    (12§ i fondbestämmerlserna).

    Dvs efter bolagets omkostnader som man inte kan läsa sig till...

    Danske bank som sköter det hela (3§ i fondbestämmelserna) lär ju inte göra det helt gratis

    / KGB

    SvaraRadera

MediaCreeper