torsdag 21 oktober 2010

Psykologi

Ett område som jag måste medge intresserar mig mer och mer är investeringspsykologi. Dvs vårt eget förhållande till ekonomiska placeringar och kanske privatekonomiska kalkyler i största allmänhet. Kanske beror mitt intresse på lite akademiska studier i beteendevetenskapliga ämnen eller kanske beror det på att man som alltid märker sina egna tillkortakommanden och hur även i högsta grad rutinerade individer påverkar av omvärlden och inte minst av andra individer trots att man kanske först av allt skulle lyssna på sig själv.
Om man talar om investeringar så avgör som bekant vad och när vi köpte en tillgång vår avkastning fram till idag. Låt oss exemplifiera med dagsaktuella Swedbank.

Låt säga att du köpte Swedbankaktier för 5 år sedan, 2005 och strax innan verkstadsbolagen började prata om superkonjunktur. Sedan 2005 har Swedbank i relation till börsindex och även i absoluta termer utvecklats mediokert.
 
Banken har fram till idag inte direkt gjort några lysande affärer. Du som aktieägare fick först lite aktieutdelningar och sedan har du vackert fått lov att teckna nyemissioner. Kanske har du som min morfar varit en trogen aktieägare sedan första dagen Föreningssparbanken sattes på börsen och därmed känner en kanske än större bitterhet mot bankdirektörer Stålberg och Lindén som skickade ner gamla anrika Jordbrukskassan och Första Sparbanken mot ett finansiellt armageddon. Även om banken till viss del nu hämtat sig och fått en ny VD, så tror jag många i denna situation känner en viss bitterhet och ditt Swedbankinnehav är kanske inte något som du skryter om på din bäste väns bröllop.

 Men låt säga att du köpte Swedbank vid samma tidpunkt som Anders Sundström, Folksams VD kallade upp sparbanksstiftelsernas förvaltningsbolags VD till kontoret och meddelade honom att Folksam drar in sina krediter till SSFAB och övertar krediternas säkerhet i form av till 100% belånade aktier i Swedbank.  i mars 2009


 Tidningsrubrikerna var fetare än någonsin, landet var i kris och Swedbank undvek ett staligt övertagande nog mest pga i situationen synnerligen snäll riksbankschef.  Din investering har mångdubblats i värde, du genomförde aktieköpet med synnerligen god tajming . Säkerligen är du i denna situation synnerligen entusiastisk över Swedbanks VD som gjort ett fantastiskt jobb och bara väntar som ett förväntansfullt barn på julafton inför hur mycket pengar Swedbank återigen kommer tjäna i högkonjunkturen väntar runt hörnet.

Som sagt, vi påverkas psykologiskt vare sig vi vill det eller inte. Den som inte gör det, ljuger.
Sedan har vi alla också vårt alldeles egna temperament och lynne. Några individer är synnerligen rastlösa och triggas av att i investeringssammanhang gör affärer man lockas av att köpa det där perfekta klippet och sälja med god vinst. Några kanske snöar in fullständigt och måste bara köpa aktier bara för att man fått in lön på kontot. Andra går mest och oroar sig hela tiden och minsta lilla nedgång på några hundralappar får tårar att vattnas i ögonvrån.

Andra är synnerligen lugna individer som kan sitta med miljontalskronor i aktier utan att direkt höja på ögonbrynen eller ens titta till portföljen mer än lite då och då. Vissa är notoriskt rädda för domedagen, anda notoriska "börsen stiger alltid 7-8% om året". Det är inte alls givet att det är en ena eller andra sorten som lyckas bäst i investeringssammanhang! Inget är svart eller vitt.


Så hur lär man känna sig själv? Med de fel och brister man har?
Jag vill påstå att det har mycket stora likheter med fysisk träning. Man måste öva och träna länge först efter du har varit med om några rejäla uppgångar och nedgångar så kommer du att börja känna igen dina egna känslor (ja vissa lär sig förstås aldrig) och hur just du påverkas av att läsa vad som står på en blogg eller som rubrik på Dagens Industri.

7 kommentarer:

  1. Ska man vara framgångsrik i sina investeringar ska man framför allt undvika att påverkas av tidningar som dagens industri, analytiker, och makro oro som blossar upp lite då och då.

    SvaraRadera
  2. bortse från media, använd sunt förnuft och vara beredd på att få ordenligt ont i magen och se ett stort antal hundra tusen minus i depån. Det var i korthet min egen minnesnotering efter att nu kunna summera en mkt stor vinst i Swedbank efter att ha gått in i den under 2008/2009. Men det satt hårt inne och några gånger darrade fingret ovanför säljknappen..

    SvaraRadera
  3. För en introduktion i ämnet föreslås härmed boken med den korta titeln: Why Smart People Make Big Money Mistakes And How To Correct Them: Lessons From The New Science Of Behavioral Economics, av Belsky och Gilovich
    ISBN:0684859386

    Intressant läsning!

    SvaraRadera
  4. Jag tror att du Cristoffer vet mycket väl vad som krävs. Att sluta köpa aktier och börja köpa företag. å Att i goda tider öka radien på sin cirkel av kompetens så att när blodet flyter på gatorna och desinformationen i massmedia är total veta att det beror inte på en snäll riksbankschef att ett företag reser sig ur askan. Jag bor i en mycket liten by. Det här aldrig hänt i historien att så många vanliga arbetare blivit miljonärer som under denna finanskris.

    SvaraRadera
  5. Det ser inte alls ut som om SWED-grafen är justerad för antalet aktier. Om jag inte minns helt fel är det betydligt fler aktier idag på 100 kr än vad det var vid 240?

    SvaraRadera
  6. Det är även betydlig mycket mer eget kapital totalt i bolaget. Det är med banker oftast mycket bättre att titta på hur mycket eget kapital det finns för varje aktie. Titta sedan vad marknaden har varit bered att betala för en antagen avkastning i % i historien. I exemplet SWEDB är det egna kapitalet nu 80kr, avkastningen är 11.3%. Vi förväntar oss 15% om 1-2 år. Detta är vad bolaget själva tror. Då säger vän av ordning. Men goodwillen då. Dom 15% är räknade med den befintliga goodwillen, väljer man att bortse från den blir bara avkastningen i % så mycket större på eget kapital.

    SvaraRadera
  7. Jag har båda känslorna samtidigt: för Swedbank investerade jag samtidigt som Folksam, för Industrivärden ägde jag aktierna rakt igenom hela dippen och har fortfarande en reaförlust att hämta ut om det skulle behövas.

    Hela tricket ligger i att hålla sig lugn och göra omvärderingar utifrån nuläget (utan att titta på vad aktierna kostat tidigare). Det har aldrig funnits något tillfälle då Industrivärden varit tydligt övervärderat utifrån känd information. Därför har jag blivit kvar som ägare.

    Hade däremot fundamenta dalat mer än priset så hade jag sprungit...

    SvaraRadera

MediaCreeper