tisdag 19 februari 2008

Vilket blir årets miljardinvestering för Lundbergs?


Investeringsbolaget Lundbergs kommer med sin rapport på torsdag. Det kommer garanterat inte bli någon kioskvältare så jag tar mig firheten att skriva ett mycket kort inlägg så här någon dag innan.

Man kan självfallet studera Lundbergs ur olika perspektiv med en bedömning av de olika innehavens potential, substansvärdet kontra kursen (ca. 455kr/328kr) osv. En viktig sak som man ofta missar när det gäller Lundbergs är att bolaget har något som många andra investmentbolag saknar en riktigt starkt kassaflöde som ideligen medför att företaget kan övertiden kan öka sina investeringar och förhoppningsvis på så sätt också öka inkomster in i Lundbergs med tiden och därigenom också att man som aktieägare därmed också ständigt och jämt kan se fram mot lite ökad utdelning. kassaflödet in i Lundbergs kommer från mottagna utdelningar från aktieinvesteringarna och i från den egna fastighetrörelsen och "utgifterna" är aktieutdelningen till Lundbergs aktieägare och räntor på lånen.

Så hur ser prognosen för årets överskott och kassaflöde?
Jag räknar med att Lundbergs tar emot ung 1,2 Mdr i aktieutdelningar från innehaven och 390 Mkr från fastighetsrörelsen vilket då ger "inkomster" på ung 1,6 mdr till Lundbergs egna aktieägar kommer man kanske dela ut 572 Mkr (9,25 kr per aktie) och lånen kommer kosta 190Mkr före ränteavdrag (räknar med 5% i ränta). Kvar att investera eller amortera finns då drygt 810 Mkr. Detta är investeringar som genomföras utan belåningar.

En liten passus och felräkningspotential är här att Handelsbanken som är en av innehaven i denna kalkyl bara är upptagen till förra årets utdelning medan det i själva verket troligtvis blir en extra utdelning då man i nästa vecka offenligör sitt bokslut.

Då blir frågan vilka köp gör Lundbergs i år efter förra årets köprush i Husqvarna? En liten "tjuvstart" på året har Lundbergs gjort genom en investering på 1 100 000 aktier i Sandvik den 1 februari.

1 kommentar:

  1. Tycker att dina uppföljningar & åsikter kring Lundbergs är mkt intressanta. Ser fram emot fler tankar kring denna aktie. Hur ser du på ett bolag som Midway?
    >zed

    SvaraRadera

MediaCreeper