torsdag 8 maj 2008

Allt mer skilda världar i SCA


Stockman!, Det vore väldigt trevligt med en ny kommentar från dig angående SCA. Dina inlägg om SCA är såpass intressanta att jag rentav längtar efter dina tankar kring detta bolag. Kan du tänka dig att skriva ner dina aktuella tankar kring denna skogsaktie??

Senaste tiden har det som sagt var mestadels allmängiltiga inlägg på denna blogg om ditt och datt och det kanske är dags att skriva något mer om ett specifikt bolag och i och med att jag varit delaktiv i säkert 12 kubikmeter vedhuggning senaste veckan så passar det väl utmärkt att prata om lite skog.

SCA har likt de flesta andra bolagen på stockholmsbörsen nu presenterat sin första kvartalsrapport för året. Trots att man forsätter att utvecklas totalt sett med en måttligt vinsttillväxt så mottogs rapporten beskt och aktien rasade på rapportdagen en hel del.
Så hur ser det då ut i bolaget och vad är mina tankar om utvecklingen just nu i företaget. Som någon tröst i bedrövelsen så kan man ändå konstera att SCA i stort är det enda skogsrelateraden bolaget på hela börsen so ökar sina vinster, konkurrenternas vinster faller på bred front. Holmen verkar inte vara något undantag.

Det första man slås av är att det råder allt mer skilda världar i företaget mellan en skog, kartong och pappersdel som inte har någon direkt bra utveckling och en hygien och mjukappersdel som fortsätter med måttlig tillväxt och marginalexpansion. Mao tv å delar går hyffsat knackig och två affärsområden är på frammarsch.

Styrelsen och ledningen har den senaste tiden varit allt mer klar med att det finns två vitt skilda prioriteraringar för dessa två delar av företaget. Den svenskdominerade delen dvs skog, förpackningar och papper kommer den närmsta iden att var fullt fokuserade på att förbättra kassaflöde, spara kostnader, stänga bruk och effektiver osv. och den europeiskt dominerade hygien och mjukpappersdelen kommer att ha tillväxtprioritet och under detta redovisade kvartal har man i alla fall levt efter denan devis med fyra hyffsat stora invsteringar, tre i hygien/mjukpapper och 1 investering i den svenska sågverksrörelsen. Den sista nämnda investeringen syftar till att långsiktigt sänka kostander och de andra är expansionsinvesteringar för att höja volymkapaciteten.

Även om skogsindustridelarna tillsammans med förpackningar inte tillhör det allra roligaste idag så står sig lönsamheten ändå bra i förhållande till konkurrenterna. Detta beror på dels välskött verksamhet samt bra intregration med skogsinnehavet och biprodukter såsom t.ex. pelletstillverkning. Glädjande kommer man också förhopninvis inom några år vara i stort sett självförsörjande på elkraft i den svenska rörelsen efter vindkraftprojektet med Statkraft kommer igång. I dagsläget är det tillståndprocesser som gäller i detta arbete. Min gissning är att tillståndsprocesserna fram till snurrorna står på plats är minst 2-3år. Inte minst väntetider på vindkraftverk är långa idag så det lär ta ett tag innan vinster från det samägda bolaget börjar redovisas.

Den senaste tidens utveckling medför nu också att de tillväxtprioriterade sakta men säkert står för en allt större del av av koncernens omsättning och resultat och jag gissar på att vi slutet av året har ett förhållande på 40/60 mot i stort sett 50/50 mot de åren som vari ti närtid. Det tar som sagt tid att förändra ett företag med över 100 Mdr i omsättning. Skall jag vara ärlig är det lite synd att ägarmakten i SCA idag är så cementerad och det skulle enligt mig behövas ett visst mått av högre förändringstryck som drev på för det på långsikt mest logiska att hygien och skogsrörelsen går skilda vägar.

Den kanske mest sköra delen i företaget verkar idag vara förpackningssidan där SCA trots högre egna kostnader har mycket svårt höja priserna i samma takt med resultatet. Förklaringen är väl dels att konunkturen är under viss avmattning med mindre behov av förpackningar men också en viss negativ valutaeffekt på så sätt att amerikanska konkurrenter nu får möjligheter att exportera til EU till följd av den fallande dollarn. Den andra svagheten ligger i att efterfrågan på trävaror kraftigt minskat. Egenligen är detta en mycket liten del av SCA och situationen kommer säkert som många gånger förr bli bekymmersfull för mindre konkurrenter då det efterfrågas t.ex. allt mindre nya hus i Europa.

Det verkar allt mer klart också att Ryssland kommer införa vedtullar gentemot EU detta kommer synnerligen belasta nordisk pappersindustri som kommer få se fram mot högre vedkostnader. Branschen är redan idag pressad av låg lönsamhet så det kommer säkerligen bli än värre framgent även för SCA. SCA har dock en mycket bra hedge mot detta faktum i och med att man är europas största privata skogsägare och i hyffsat hög grad självförsörjande på ved. Visst kan ett knappare utbud av ved pressa lönsamheten men inte alls i lika hög grad hos andra konkurrenter. För företag som StoraEnso, M-real och UPM-Kymmene är det frågan om en mindre katastrof för lönsamheten. Gissningsvis torde tullar också innebra en viss uppvärdeirng av skogsinnehav. En annan fördel som SCA har är att man nu också har en ganska stor produktion inne i Ryssland främst avseende mjukpapper. Marknadspositionen för SCA i Ryssland är till följd av detta mycket stark med faktumet att var tredje ryss/ryska nu torkar sig i baken med SCAs dasspapper. Inget skitsak direkt

Så skall man köpa/sälja/behålla/stoppa i byrålådan SCAs aktie. Utan att vara allt för tydlig så känner jag mig själv ganska bekväm med SCAs värdering på ca. p/e 10, en stor bakomliggande substans i bolaget (redovisat eget kapital per aktie ca. 90kr), en direktavkastning som börjar krypa upp mot 5% genom att ung. halva vinsten delas ut (utdleningen har aldrig sänkts sedan börsintron), en sund balansräkning och ljummna tillväxtutsikter.

Vilket fantastiskt väder förresten! Själv tänkte jag och en god vän tillbringa helgen ute på kajakpaddling i Norra Vätterns skärgård, har du vägarna förbi så...

6 kommentarer:

 1. Ja SCA är verkligen insnärjd i det stora garnet av korsägande som symboliserar SHB sfären, på gott och ont. HQ har börjat handla och SCA är numera med på listan över Öresunds största innehav. Kan dessa i kombination med den nya VD:ns uttalanden sätta press på den starka mannen Löf för omstruktureringar? Den senaste tidens turbulens i SHB verkar tyda på att sfären är något skakig. Lundberg shoppar på sig mer Industrivärden?

  Det finns mycket som skulle kunna hända, men lite lär väl sker i vanlig ordning. Har dock svårt att tro att Lundbergs intåg inte skulle betyda något särskilt nu när han haft ett finger med i spelet i SHB:s senaste "skandal". Den som lever får se. Mina SCA fortsätter ligga i byrålådan och samla damm.

  SvaraRadera
 2. Finansman.se är till salu! Perfekt namn för en ekonomiblogg.

  kontakt: migh0001@student.umu.se

  SvaraRadera
 3. Intressant läsning, som alltid.
  Jag ser SCA som en bra långsiktig investering.

  Hälsningar,
  Johan

  www.ekonomisajten.com

  SvaraRadera
 4. Jag skulle hellre kalla min blogg för:

  www.blirik.nu

  Om jag nu skulle betala en sajt. Men eftersom man måste vara snål för att bli rik så blir det inget av det.

  SvaraRadera
 5. Var det bra i skärgården? :-)

  SvaraRadera
 6. Tackar för dina kommentarer kring denna jättekoncern - SCA.
  Jag behåller mina 3400 SCA A av den enkla anledning att hygienartiklar är på frammarch i länder där pengar till lyxkonsumtion av specialartiklar varit låg-prioriterat förr. Ryssland "den björn som vaknat" är positivt för bolag som SCA och tex MTG. Ryssarna höjer standarden. Att SCA har en ung ny VD är bra, även om hans engelska är fruktansvärt knackig (synd). Aktien har potensial & förr eller senare så kommer det att visa sig såvida Ulrik inte bortprioriterar basprudukter för nichning av allt högre vinstgivande artiklar för lyxkonsumtion - kan man inte göra båda?. Sista uttalandet handlade ju just om att titta på producter med högre marginaler - Vet inte om det är ett bra långsiktigt tänkande? Det är iallafall kul att gå in på toaletter runtom i Europa och se SCA´s behållare på väggarna, det gör mig glad att det satsas på försäljning av behållare som fäster kunden vid SCA´s produkter. Senast var jag på REEPERBHAN i Hamburg och där , inne på en något suspect nattclub satt SCA´s tvålhållare på väggen. Anyway, jag behåller mina aktier för en framtida ytterligare splitt...4,4 % direktavkastning är ränta iaf. TACK Stockman!!!, -tack för att du tar dig tid att besvara mitt mail, Intressant med dina tankar. Vänligen/TopFlite

  SvaraRadera

MediaCreeper