onsdag 21 maj 2008

Jag gillar Mölnlycke


Mölnlycke är ett bolag som det skrivs och pratas ganska lite om i svensk affärspress och investeringsdiskussioner. Först av allt kanske man bör nämna att Mölnlycke idag inte lägre än ett noterat aktiebolag utan är idag en av Investorkoncernens operativa investeringar dvs ett majoritetsägt bolag. Men Mölnlycke förtjänar inte alls att bli så lite omtalat om som man defacto är i själva verket så är värdet på Mölnlycke för Investor större än t.ex. de noterade bolagen Electrolux, Husqvarna eller SAAB. Så även om det är ett bolag som kanske inte är så känt så är det i högsta grad värdefullt för Investor och Investors ägare.

Vad håller då Mölnlycke på med?

Verksamheten har givetvis historiskt pendlat en aning men idag är Mölnlycke enligt dom själva ”en av världens ledande tillverkare av engångsprodukter och servicelösningar för operation och sårbehandling inom den medicintekniska sektorn”. Dvs operationsdukar, handskar, plåterliknande produkter, operationsklädsel osv. Marknaden är såldes sjukhus. Om du som läsare av bloggen arbetar inom sjukvården får man väl även lov att tipsa om att Mölnlycke på sin hemsida varje månad lottar ut ett fika kalas på en arbetsplats

Historiskt sett så var Mölnlycke en gång i tiden ett eget noterat bolag där Investor/providentia bla. var huvudägare. År 1975 så lade SCA ett uppköpsbud på bolaget och sedan dess fram till i slutet av 90-talet så var Mölnlycke en del av SCA och Handelsbankssfären. Bolaget köptes sedan av riskkapitalbolag ut från SCA i slutet av 90 talet och därefter genomfördes fusioner med två konkurrenter för att förstärka marknadspositionen och få ut större synergivinster. Eter ett integrationsarbete såldes sedan bolaget vidare till Investor och en annan partner. Investors fokus är nu att lägga krutet på att nå en god organisk försäljningsutveckling under god lönsamhet med ev. vissa kompletterande förvärv dvs att diamanten nu skall slipas till en briljant.

Mölnlycke drivs av Investor på ”riskkapitalmanér” dvs man har ett ganska hårt skuldsatt bolag i holdingbolagsstruktur. Den höga skuldsättningen sätter givetvis höga krav på en inte minst kapitalstark och duktig huvudägare vilket synnerligen är fallet med Investor av idag. Den höga skuldsättningen medför också att vinsten och kassaflödet idag i bolaget används för att amortera ner lån dvs det är idag inte aktuellt med kapitalöverföringar till Investor. Å andra sidan är Mölnlycke i högsta grad lönsamt, hyffsat konjunkturoberoende och med gott kassaflöde. För Investors del så bidar idag Mölnlycke med ca. 100-200Mkr i vinster varje kvartal och nettoskuldsättningen i Mölnlyckes holdingbolag går ned med det dubbla varje kvartal och vinsten är i svagt ökande trend med god avkastning på eget kapital. Fortsätter utvecklingen som den ser ut just nu så kommer Investor om några år kunna ta ut utdelningar/kunna refinansiera bolaget och på så sätt överföra kapital från Mölnlycke till Investor detta utan att sälja bolaget. Kanske kan Mölnlycke tillsammans med några andra operativa investeringar bidra till att Investors operativa kassaflöde förbättras och ger bättre utrymme för nya investeringar eller högre aktieutdelningar till ägarna.

Jag tycker det är ganska synd att Mölnlycke idag inte är ett noterat bolag även om jag hoppas framgent att bolaget återigen kommer till börsen. Bolaget har många kvaliteter som i alla fall för mig helt klart är tilltalande. Man ägnar sig åt en form av repetitiv försäljning av produkter som konsumeras och därefter återvinns och tillverkas på nytt en verksamhet med hyfsade marginaler goda kassaflöden och hyfsat låga investeringskrav och därigenom god avkastning på eget kapital. Man gör detta under ett mycket starkt varumärke där man har en synnerligen god marknadsposition inom sitt segment. Man gynnas makroekonomiskt utav flera starka globala trender t.ex. en förändrad demografi med ökad andel äldre och där mer sjukvårdsresurser behövs, stark utveckling i Utvecklingsländer och inte minst allt högre krav på hygien och renlighet inom sjukvården.

Kort sagt jag gillar Mölnlycke…

Och dagens gissningstävling får bli, vilket fjäll syns på bilden?

8 kommentarer:

 1. Svar: En soptipp i Danmark som är deras högsta berg.

  SvaraRadera
 2. en av "syllarna" ?
  >Moffar<

  SvaraRadera
 3. Anonym: nej himmelsbjerget är det inte frågon om.

  Moffar: nu börjar vi närma oss. Dock inte sylarna men bra nära geografiskt och även höjdmässigt med bergets 1797 möh

  SvaraRadera
 4. Helagsfjället i Härjedalen :-)

  Mvh/Roland

  SvaraRadera
 5. Helt rätt. Friade dessutom till min fru på toppen av berget hösten 05. Romantiskt som det förslår

  SvaraRadera
 6. -Kul att jag var något i närheten iag. Besteg syllarna för ett par år sedan,,underbar natur! Kul att du friade på bergets topp! God Fortsättning
  >>Moff

  SvaraRadera
 7. Helagsfjället

  SvaraRadera
 8. Sveriges 5:e högsta berg

  SvaraRadera

MediaCreeper