torsdag 17 juli 2008

Inte så ballt att vara Balt idag


Banken SEB avlämnade idag sin rapport för det första halvåret anno år 08 millenium 2. Jag har varken något ägarintresse i bolaget (har dock tidigare ägt aktier i bolaget) eller är kund på något sätt men brukar ändå med nöje läsa bankernas rapporter då dom är en god temperaturmätare på samhällsutvecklingen och visst är det kul att följa hur det går för våra svenska storbanker.

Denna gång var det ett ”lättnadsrally” (vilket namn egentligen) som blev reaktionen på rapporten och marknaden reagerar positivt på att banken trots alla problem klarar av all leverera goda vinster till dess ägare med ändå förhållandevis låga kreditförluster. Säkerligen kommer miljardvinsterna finnas med bland de andra storbankernas rapporter också och överlag så skall vi vara stolta över våra svenska storbanker som idag på dagens globala finansmarknad tillhör bland de mest framgångsrika i hela världen mitt i denna turbulenta tillvaro för banker.

I stort sett varenda nyhetsmedia med ekonomisk inriktning delar sin syn på bolaget resultat och ekonomiska ställning och det vore ju ingen direkt roligt inlägg om jag skulle skriva samma sak som går att läsa på annat håll. Så vi tar och skriver om lite annat istället.

En sak står dock ut kraftigt i rapporten och nämns ändå inte direkt mycket i media. Vad jag talar om är situationen i Baltikum i allmänhet och Estland i synnerhet. Att bedriva bank i Estland är idag verkligen ingen dans på rosor då Estlands BNP tillväxt balanserar runt nollstrecket, inflationen är tvåsiffrig och de Estländska företagets konkurrenskraft urholkas kraftigt då lönestegringarna också stiger stort. Estlandsprivatpersoner har dock heller ingen vidare rolig tillvaro heller då löneökningarna inte klarar av att täcka inflationstakten och på detta är skuldsättningsgraden ganska stor. Sammantaget gör detta det tufft att vara bank när företagen inte investerar, privatpersoner får svårt att betala sina lån, företag och privatpersoner stimuleras till att amortera samtidigt som bankens kostnader ökar osv…

I SEB rapport syns detta även om SEB idag inte särredovisar det baltiska rörelsen på samma sätt som tidigare. Om vi dock räknar på SEB rörelse resultat i Estland som kommer både från kontorsrörelsen och företagsverksamhet så närmast rasar lönsamheten för Ühispank som SEB heter i Estland. Rörelseresultatet sjunker i jämförelse med fjolåret och vinsten är ynka 33 Mkr (mot tidigare normala 180-200Mkr per kvartal) detta samtidigt som kreditförluster på ett år bra mycket mer än fördubblats och gissningsvis är kreditförluster i Estland idag för SEB del nästan uppe på 1% dvs en av hundra medelkunder kan inte längre betala. På detta stagnerar också affärsvolymerna dvs färre kunder gör affärer med banken (vilket t.ex. kan betyda att det amorteras mer än det lånas). Min gissning är att vi kommer få se en situation som den svenska finanskrisen 90-92 i Estland inom något år och redan om något kvartal eller två så kommer SEB göra rörelseförluster i Estland.
Kreditförlusterna i Estland är idag isolerat för andra kvartalet nästan lika stora som hela förra året och har för de senaste kvartalen utvecklats på följande sätt, -12, -17, -32, -153, -166 och nu i detta kvartal -202Mkr
Kreditförluster under den svenska finanskrisen som jämförelse uppgick till som mest 5% (ca. 1% för SEB i Estland idag) vilket fick många banker att helt enkelt gå i konken. För SEB är dock förluster i Estland helt klart hanterliga och säkerligen skulle man säkert klara av situationen om i stort sett varenda Est inte hade råda att betala sina lån längre, men det skulle svida hårt i plånboken för aktieägarna.

En intressant punkt är att det helt klart är Svenska lånekunder som får täcka för problemen i Baltikum då banken som koncern trots allt högre finansieringskostnader klarar av att öka sina räntemarginaler mot kund. Kul för banken men knappast för bankens bolånekunder. Skall bli intressant att studera just denna punkt hos de andra bankerna.

Men man måste ändå sammanfattningsvis konstatera att SEB trots allt står stadigt och säkerligen tror jag att Wallenbergarna nu funderar på hur Banken kan expandera när många internationella konkurrenter inte har denna möjlighet glädjande börjar ju även lönsamheten för SEB tyskland öka betänkligt nu. Jag gissar att Banken kommer försöka köpa andra banker ute i Europa (kanske tyskland, eller Ukraina). Någon fusion mellan Nordea och SEB det tror jag man kan glömma, någon sådan fusion tror jag inte EU kommissionen skulle se med glada ögon på.

Idag har även Swedbank avlämnat rapport och även här verkar det vara samma tendens dvs klart bättre räntenetton och goda vinster men också kraftigt ökade kreditförluster. Det går som sagt mycket bra för svenska banker.

På bild, så här såg det ute upp på toppen av Kebnekaise förra veckan

2 kommentarer:

  1. Vem fan har tagit bort min snögubbe som jag byggde hösten 2001 ??????

    SvaraRadera
  2. ja du....tyvärr såg jag inte den. beklagar

    SvaraRadera

MediaCreeper