tisdag 1 juli 2008

Vet du vilka Sveriges största företag är?


Att vara allmänbildad tillhör ju kraven för att göra bra ifrån sig när man spelar TP eller Geografispelet Seterra (googla Seterra så kan du testa dina geografikunskap)Så dagens inlägg skall innehålla lite allmänbildning om vilka som är de allra största företagen i Sverige. Man kan ju räkna lite hur som helst om vad som är de största företagen osv. men för att få någon ordning på validiteten så skall vi i detta inlägg basera listan på information från amerikanska Forbes som tar fram listor på de mest besynnerliga saker och också storlek på företag i olika länder. Dels så kan man ju beräkna ett företag storlek i olika parameter det kan ju vara omsättning, antalet anställda, vinsten eller varför inte företaget som har det störst marknadsvärdet på sina aktier. Observera nu att på Forbes lista kommer inte företag med som inte är börsnoterade det medför t.ex. att svenska IKEA inte kommer med på topplistan.

Om vi håller oss till omsättning dvs hur mycket ett företag säljer för vilket är då Sveriges största företag? Ericsson skulle säkert de flesta svara eller varför inte HM men i själva verket är Volvo vilket inte skall blandas ihop med Volvo personvagnar som numera inte ingår i Volvo utan är ett dotterbolag i Amerikanska Ford numera.

Volvo av idag är ett gigantiskt företag som omsätter ca. 300 Mdr på ett år. Detta trots att volvo under de senaste 10-15 år har gått igenom en stor renodlingsprocess genom att sälja personvagnarna, dela ut dotterbolaget Swedish Match, procordia osv. och trots detta är man Sveriges största företag. I Volvo ingår ett flertal av världens största lastbilsmärken såsom Volvo givetvis, Renault, amerikanska Mack och t.ex. Nissan Diesel. Sammantaget av av världes största lastbilsproducenter. På detta kommer sedan Volvo Construction Equipment med anläggningsmaskiner av allahanda slag allt från jättelika dumprar till mindre grävmaskiner för parkarbete. Sedan finns det också Volvo bussar som tillverkar Bussar av lite olika slag och Volvo Aero som är en världens större tillverkare av flygmotorer och Volvo Penta som gör motorer för båtar. Det stoppar inte heller där utan det finns också en mängd "småolag" i form av Volvo IT som säljer IT tjänster både inom och utom Volvo samt "en mindre bank" i form av Volvo Finans. På koncernnivå omsätter således detta jätteföretag 300 Mdr. Dessutom har bolaget mycket låg skuldsättning så här finns det många tillgångar minst sagt, nästan så man skulle med lite god vilja kunna se Volvo som ett investmentbolag. Alla pratar ju också om Kina och vilken stormakt det är, faktum är att det enbart finns två(!!) kinesiska företag som är större än Volvo båda dessa företag är dessutom olje och gasbolag. I Indien finns det blott ett företag som är störe än Volvo och även det et olje och gasbolag. I brasilien lika så ett enda bolag större än Volvo och även det ett olje/gas bolag. I ryssland är det endast Gazprom och Lukoil som säljer mer än Volvo. Så Volvo är stort, mycket stort.

Nummer två två på listan men hela 30% mindre än Volvo är sedan världens största mobilsystemstillverkare som vi alla mer känner till som Ericsson. De flesta svenska tror jag skulle identifiera Ericsson som landets största företag men så är som sagt inte fallet och allt mer fjärran lyser tiden då Ericsson aktie var så högt värderad att den nästan stod för halva börsvärdet av hela stockholmsbörsen. Vilket knappast direkt låter rimligt om man inte är Sveriges största företag.

Nummer två på listan var egentligen egentligen ABB och AstraZeneca men det är ju idag inte längre några svenska bolag utan har sitt säte i alpländernaoch på brittiska öar så det räknar vi bort från vår blågula lista. Nummer blir istället en bank, Nordea som är den klart största banken i Norden och marknadsledande i både Sverige, Finland, till viss del Norge men även i Danmark kunde jag inte minst se när jag var där senaste där det fanns ett Nordea kontor i var och varannan ort i alla fall på Bornholm. Nordea är väl egentligen den enda svenska bank som skulle kunna växa fram till en global jätte inom finansvärlden. Nordea står idag stadigt och kan säkert långsiktigt dra nytta av kreditkrisen genom att köpa upp eller fusioneras med någon mindre bank. Dessutom står ju en stor del av Nordea på statens säljlista och tur är väl det då det knappast kan ses som kärnverksamhet för staten att ta hand om bolån, pensionssparande och kreditkortbetalningar.

Fyran är en ordentlig ”skräll” vill jag påstå, byggbolaget Skanska. Vem hade kunnat tror det? Skanska är inte vilket byggbolag som helst utan faktum är att man är en av världens största och många gånger bygger man de mest spektakulära byggen också. Dessutom tar man ofta in närmast giganstiska projektrisker när man finansierar projekten man bygger. Skanskas balansräkning blir som sagt sprängfylld av fastigheter och andra typer av byggnader.

På listan över Sveriges allra störst företag finns också SCA och detta bolag är ju om skrivet så mycket på denna blogg att jag nästan lämnar en presentation därhän. SCA håller i alla fall på med träförädling av alla dess slag allt från blöjor och inkontinentsprodukter till pellets och trädplank. Dessutom är man Europas största markägare då man äger hör och häpna 2,3M hektar skog. Vilket får ett land som Belgien att verka litet…

Både Electrolux och dess avknoppade kusin Husqvarna finns med på listan över Sveriges största företag vilket skvallrar om hur stort "gamla" Electrolux var. Electrolux som nummer sex och Husqvarna längre ned som nummer 22. (snäppet bakom AssAbloy) Båda företagen har världsledande positioner inom vitvaror respektive trädgård, park och skogsprodukter. Det är företag som vi i Sverige i högsta grad skall vara mycket stolta över. Electrolux har det tufft idag men om bolagets marginaler på sikt ökar kommer säkerligen fler få upp ögonen för Elux. I Husqvarna finns också många fina varumärken som t.ex .Jonsered, gardena och klippo. Husqvarna är ett spännande företag som dessutom idag är klart expansiva och Husqvarna har potentialen att vara nummer ett i världen inom sin nisch och gräsklippare lär alltid behövas land och rike runt. Och visst är det då trevligt att ett företag med ett ortsnamn kan ha denna ställning. Husqvarna är för övrigt ett av världens äldsta verkstadsbolag med en lång historik.

Sedan följer på listan en annan statlig verksamhet på nummer sju, TeliaSonera som inte direkt behöver någon närmare presentation. Då det här är frågan om detta sekels viktigaste infrastruktur telekom i alla dess form.

Sedan följer Scania som nummer 8, SEB 9:a, Sandvik 10:a och Swedbank 11:a

Klädjätten HM finns givetvis med på listan även om det säkert är lite mindre i storlek än vad de flesta tror med faktiskt ”bara” en 12:e plats över Sveriges största bolag snäppet före Atlas Copco. Trots detta är väl HM idag Sveriges största företag sett som börsvärde?

Vilka företag tjänar mest pengar då? Ja inte är det Volvo dom är som nummer 5 utan här är det Nordea, följt av Ericsson och Telia.

Det var dagens allmänbildning, för att få er bloggläsare att bli bättre på TP. Och kan ni förresten de andra Nordiska ländernas största företag, vi tar en liten frågesport…

Finland: Connecting people

Norge: 143 dollar fatet, billigt eller dyrt?

Danmark: ut på böljorna blå

Island: Cash is king

Länk till Forbes lista

På bild, en vårtbitare (ja den är äkta..)

12 kommentarer:

 1. Tp = Tråkiga personer. Helt inteligens befriat. Som konstruktör på Volvo använde vi ofta brainstorming. Kunskap motverkar kreativitet.
  Bara ett litet meningslöst inlägg.
  MVH

  SvaraRadera
 2. Finland, Nokia.
  Norge, Statoil (gick de inte samman med norsk hydro?).
  Danmkark, AP Moeller Maersk.
  Island, Kaupthing.

  Mina gissningar. Den jag är mest osäker på är Island.

  Mvh David

  SvaraRadera
 3. Väldigt intressant, tack för denna genomgång. As for frågorna så passar jag.. Har ingen aning!

  SvaraRadera
 4. David har rätt.

  Jag älskar listor och inte alltid onödig statistik men oftast.
  Mitt företag är rankade 674 i världen i den senaste Forbes listan.

  I den senaste Global 2000 listan från Forbes så står Nordea som största Svenska företag.
  http://www.forbes.com/lists/2008/18/biz_2000global08_The-Global-2000_Counrty_12.html

  SvaraRadera
 5. Hej Christoffer!

  Intressant inlägg. Jag tyckte framförallt att det var intressant att läsa att SCA har 2,3 miljoner hektar skog. Det är mycket skog.

  Om man dividerar börsvärdet på SCA, vilket är 49 miljarder enligt Aktiedirekt-statistik från idag, så blir det ungefär 21 000 SEK/hektar. Det låter ganska intressant med tanke på att man får en hel del mer än skog när man köper SCA-aktier.

  Jag är ingen expert på skogsvärdering, men jag tycker att det känns som att det finns ett ganska stort värde i SCA:s skog givet dagens kurs.

  Bara en fundering.

  mvh Charlie

  SvaraRadera
 6. Kan IKEA ens räknas som ett svenskt företag idag, börsnoterat eller ej?

  Bolaget ägs väl av en stiftelse i Nederländerna.

  SvaraRadera
 7. David> korrekt!

  adekvant> ja gränserna är svåra att dra Vattenfall tror jag skulle komma högt på listan också men det är ju ett helt statligt ägt bolag. och de utländska bolagen Astra och ABB.

  Charlie> Det är korrekt att det finns ett stort skogsvärde i SCA.

  Ett talande exempel
  Slovenien är 20 273 km2 stort
  SCA skogar är 23 000kvm2 stort
  Belgien 30 528 kvm2

  och så litet är inte Slovenien och Belgien

  Skog och jordbruksmark är också något som i högsta grad är hyffsat väl skyddat mot inflation.

  SvaraRadera
 8. eyyy du har inte skrivit på flera dar skriv annars cuttar vi dig

  SvaraRadera
 9. mkt bra kommentar av dig på diversifierad idag. håller med dig fullständigt!

  SvaraRadera
 10. Ja detta SCA, jag köper A-aktier för 83:- Det är inte klokt vad billigt det blivigt. En fråga: Vem tillverkar willy´s lågpristoalett-papper?
  /Moff

  SvaraRadera
 11. Moff> inte den blekaste... Men Mätsä eller SCA är nog ett bra tips.

  SvaraRadera
 12. Roliga siffror att se. Tack för den allmänbildningen.

  Vill också tacka för en väldigt intressant blogg som jag precis hittat. Började läsa från början men undan för undan blev det att skumma och läsa det intressantaste bara. Långa uttömmande inlägg.

  Jag kommer att återkomma varje dag till dig för att läsa nu när jag startar min resa in i aktievärlden på allvar.
  Kungsleden blir det första köpet om nån dag när lite fonder sålts av och pengarna finns tillgängliga.

  /A

  SvaraRadera

MediaCreeper