lördag 8 november 2008

Lite svar

Till föregående inlägg fick jag ett antal frågor som jag tänkte svara lite kort på i detta inlägg

Anonym
Jag köper just nu aktier regelbundet ungefär var 4:e månad och kommer så göra tills det börjar kännas för dyrt igen, vilket inte lär hända på ett antal år. Tänkt öka framför allt i investmentbolag och helst aldrig sälja. Återinvesterar utdelningarna och siktar på en mindre förmögenhet om 40 år när jag blir pensionär. Tror ni jag lyckas?

Stockman ger sin syn
Låter som ett mycket klokt sätt att spara och det kommer säkerligen resultera i en ordentlig summa med tiden. Glöm bara inte bort att leva också och köpa lite realkapital också som ex. en bostad. Radera
Anonym
Liksom Mattias vill jag tacka för en utmärkt blogg. Jag läser regelbundet, men har aldrig kommenterat förrän nu.

Avgifter för fonder slipper man med Avanza Zero. Om man

1) Tror på den effektiva marknadshypotesen och
2) vill begränsa sina innehav till Svenska aktier

så finns det i min mening ingen anledning att äga något annat än Zero.

Undantaget är förstås om man är en grym stockpicker, och därmed kan slå den perfekta marknaden. Men det är nog med stockpicking som det är med bilkörning och sex. Gemene man tror att man är bättre än genomsnittet, men de flesta bedrar sig.
Det är måhända roligare att äga enskilda aktier förstås.
/Markus

Stockman ger sin syn
Tack för berömmet, Väldigt klokt och tänkvärt inlägg. Avanza Zero är en smått fantastisk produkt. En bättre aktiefond lär knappast gå att finna då den är helt gratis och utvecklas som index. Den som enbart sparar i den fonden kommer säkerligen med tiden få en avkastning som är mycket konkurrenskraftig med tiden. Jag har själv ett reglebundet sparande i Avanza Zero i flera pensionslösningar så även jag hoppas med tiden dra nytta av denna goda produkt.

Det ligger mycket i det du säger om Stockpicking. Många är kallade men få är utvalda. För egen del ligger nog det en hel del i det faktum att jag skulle tycka det vore urtrist att äga en indexfond då jag har ett stort intresse att mera intimt följa följa ett antal bolag. Men det finns säkerligen mycket som talar emot aktieägande i relation till Avanza Zero såvida man mäter resultatet i relation till aktieindex. Själv är jag faktiskt inte speciellt intresserad av aktieindex utan mer i kronor och ören. Ett alternativ till Avanza Zero kan ex. vara ägande av invetsmentbolag.
Henrik
Som alla redan säger så har du en väldigt bra blogg. Själv månadssparar jag i avanza zero plus en del aktier. Vet du cristoffer hur det ligger till med zeros utdelning jämfört med investmentbolag sett ur bolagens och fondens skattemässiga skäl?

Stockman ger sin syn
Det finns faktiskt ganska stora likheter med beskattningen av fonder och Investmentbolag. Båda beskattas för mottagen utdelning (Ericssons utdlening in i Avanza Zero) samt en schblonintäkt på 1,5% på aktieinnehav där man äger mindre än 10% av företaget (alla aktier i en fond som Avanza Zero). Sedan är fondens alla kostnader avdragsgilla. I avanza Zero finns det ju inga kostander.. och sedan får fonden dra av given utdelning (den som delas ut till fonsandelsägarna). Ingen fond vill ju betala skatt så alla skattepliktiga belopp delas ut till andelsägarna och resultatet blir att andelsägarna i Avanza Zero kommer få exakta samma utdlening (något lite högre tom till följd av schblonreglen och inga kostander) som om man ägt aktierna i OMX 30 själv i samma proporttioner men däremot så kommer utdelningen ett år senare till följd av boksluten.

En liten skillnad finns dock mellan investmentbolag och fonder och det är att skattesatsen för ett investmentbolag är bolagsskatt (var det 26,5% den skulle sänkas till nu?) medan en fond har en skattesats på 30%.
AnonymAnonym
Varför sparar du i ett sparkonto istället för i en fond (ex Avanza Zero)?Radera
Stockman ger sin syn
En fond som Avanza Zero den utvecklas precis som börsen vilket gör att det totala fondvärdet sjunker när börsen går ned. För egen del vill jag ha pengar att köpa aktier när börsen sjunker och har gått ned och då upplever jag att ett konto är bästa alternativet då det ökar möjligheten att ha pengar vid goda köplägen.

Tjena Stockman! Mvh Daniel
En aktie som ACAP Invest borde vara i din smak. Saljs nu till ett pris under eget kapital, marknadsledande om ann konjukturkansliga bolag i portfoljen och inga storre finansiella problem tycks finnas i bolaget, hyfsat lag skuldsattningsgrad osv. Analys? Koplage manntro???

Stockman ger sin syn
Kan ingenting om bolaget men har förstått att det blivit en riktig småspararfavorit och ett "mini-Ratos/ alt. till Midway". Jag får ta och läsa på lite om bolaget och ber att få återkomma i ämnet.

Anonym

Sparar bara i aktier o ABN Amro:s OEV olje derivat. Läste nu att ABN skall gå ihop med en skotsk bank. Fick info. från avanza att ingen garanti vid KK fins. Kanske nått för dig, att förklara för mig. Även sannolikheten för KK. Tacksam för liten synpunkt.

Stockman ger sin syn
Jo derivat och aktieindexobligationer kan vara mycket otrevliga produkter i tider av finansoro. I de allra flesta fall så finns en bank som är garant till själva produkten. T.ex. ABN Ambro för deras oljecertifikat. Ditt innehav i certifikaten/aktieindexobligationer finns då med i Bankens balansräkning till skilland mot ex. en fond som ligger utanför bankens balansräning. Ditt innehav är då en skuld för banken som banken i sin tur säkrar genom att köpa tillgångar som speglar deras risker kanske är det oljeterminer? kanske är det oliak former av försäkringar? osv. mao svårt att veta som certifikatägare.

Går banken i konkurs så innebär detta att du som certifikat eller aktieindexobligationsägare får en fordran på konkursboet tillsammans med ex. banker som lånat ut pengar. Det kan då vara väldigt osäkert om, hur och när du kan få några pengar och i vilken omfattning. Räkna med att handeln kommer upphöra helt i certifikatet om det värsta skulle inträffa.

7 kommentarer:

  1. Hej Christoffer!

    Till att borja med vill jag tacka dig for en ypperlig blogg och att du tar dig tid till att dela med dig av dina kunskaper och asikter. Jag har precis borjat spara i aktier och har insett att jag har stark dragning till "value investors" och fundamental analys. Har slukat allt jag kommit åt skrivet av Graham, Buffett & Co. Jag ar absolut inte radd att forlora nagra pengar nu i borjan utan ser det mest som "laer2-pengar, daremot har jag markt att osakerheten ar stor och sjalvfortroendet lagt da jag ska komma fram till ett pris av aktien i mitt sista steg i analysen da jag alltid tvekar och fordomer min egen analys och kanner mig som en riktig "beginner". Det skulle vara mycket intressant om du hade mojlighet att lotsa oss nyborjare igenom hur du gor din analys och kommer fram till ett pris i en steg-for-steg forklaring. Varfor inte beratta hur du gick till vaga da du gjorde din allra forsta aktieanalys. Aterigen tack for en alldeles utmarkt blogg! MVH Daniel

    SvaraRadera
  2. Angående avanza zero.

    Det är ju inte dom som är "smått fantastiska" utan dom andra som är dåliga.

    Det krävs ju inte mycket jobb för att underhålla en fond som håller sig till index, det är ju bara att köpa lika mycket av allt.

    Så vad ska man då betala en hög avgift för? Speciellt en procentuell avgift.

    Äntligen en prispressare, nu kommer storbankerna snart inse att dom inte kan ta skyhögt betalt för nästan noll arbete.

    SvaraRadera
  3. Jag, precis som som den anonyma skribenen ovan, skulle tycka det var väldigt intressant att få höra mer om hur du gjorde din första "fundamentalanalys" av ett företag!

    SvaraRadera
  4. Sen funderar jag lite på det där avanza zero säger angående courtageavgifter. Jag antar att det finns courtageavgifter för förvaltningen i fonden, men dom räknas mot värdet av fonden?

    Alltså aktieköp/sälj betalas utav aktier i fonden.



    Som en liten fontnot så frågade jag en gång på banken varför dom tar ut procentuella förvaltningsavgifter på fonderna när varken risken eller arbetet i en fond står i proportion till det förvaltade kapitalet.

    "Det är ju för att aktiecourtagen är procentuella"

    Ja vaddå - betalar fonden courtage ur sin egen ficka? Så att dom tjänar mer pengar i förvaltning ju färre affärer dom gör inom fonden?

    SvaraRadera
  5. Magnus> Jo det förhåller sig så att en fond betalar en hel del avgifter.

    Dels är det ju själv förvaltningsavgiften (dvs avgiften till fondbolaget) men också givetvis courtage på alla affär som fonden genomför, depåavgifter och andra typer av kostnader som kan uppkomma. Dock inte förvaltarens lön för denne får betalt av fondbolaget.

    En fond är ett självständigt subjekt och är lite förenklat som vilken kund som helst i banken.

    Däremot är alla fonder skyldiga att redovisa fondens totala kostnader. Men det döljs fint i diverse finstilta dokument.

    Det fina i kråksången med Avanza Zero är att Avanza inte heller belastar den fonden med courtage osv. Utan detta tar Avanza i egen Bok. Avanza ser allt så sin fond som ren och skär marknadsföring och det kostar idag ung. 4Mille per år att driva runt denna fond.

    SvaraRadera
  6. Tack för ett väldigt välinsatt svar!

    Och jag hoppas jag inte framstår som en fanatisk forum-spammare, det är verkligen inte min mening. Men ibland ser man bara saker utifrån och funderar "varför är det på detta viset".

    Det skulle vara intressant att veta vad dom 4 miljonerna är fördelade på. Jag antar att det mesta är courtage för att kunna sälja emittera nya fondandelar då?

    Då kan det ju vara ok med en så hög (inre) kostnad. Och då är det speciellt att dom "bjuder" på det.


    Förklarar dock fortfarande inte varför andra bankers fondavgifter tas ut som procent av det insatta kapitalet, och inte som en årsavgift baserat på utfört arbetstid. Finns ju ingen kapitalkostnad eller risk för banken som är proportionell mot fondkapitalet.

    SvaraRadera
  7. Magnus> Ja i många stycken är det inte helt logiskt att det tas ut procentuella avgifter.

    Fondsparande fungerar på så sätt att stora kunder i fonden i mångt och mycket subventionerar mindre kunder. Sätter du t.ex. in en hundralapp i en fond kanske du betalar enadast 1 kr per år i fondavgift (så länge fonden är värd 100kr). Medan fondbolaget nog troligtvis hade högre kostander för denna sparare. Individen som däremot varje år betalar 10000-tals kronor är en mycket bra affär för fondbolaget.

    Mao stora kunder suventionerar små kunder. Men det är också på så sätt att stora kunder i flera fall också får rabatt på fondavgifter (t.ex. försäkringsbolag, premiepensionsmyndigheten..)i många fall syns dock inte dessa rabatter till kundernas kunder..

    SvaraRadera

MediaCreeper