torsdag 9 april 2009

Den roffande aktieägaren?

Ibland så möter man många gånger åsikten om att aktieägare är några kapitalistiska tvivlaktiga människor och utsugare av arbetare bla. bla. Men stämmer detta verkligen och i vilket omfattning är det så? Jag tänkte att jag skulle visa ett litet exempel.

Så är vårtider är det säkert många villa och gårdsägare som ser över förrådet av utrustning till trädgården så även villaägaren Sture som är på jakt efter en ny gräsklippare och lite annat smått och gott till trädgården. Så Sture åker iväg till närmsta bygg och trädgårdsfackhandel och efter moget övervägande så slår han på stort och köper en Klippo Triumph och när han ändå är i farten så passar han på att köpa en ordentlig slangvinda från Gardena.

Summa summarum gick det år exakt 4000kr och Sture åker glad men lite fattigare hem till villan.

Birgitta som är Stures granne blir givetvis mycket glad åt Stures inköp då hon äger 1000 aktier i Husqvarna och både Klippo och Gardena är två varumärken som ingår i Husqvarnakoncernen. Sture säger lite skämtsamt att nu Birgitta, nu har du allt roffat åt dig mina pengar. Men hur mycket?

Först av allt så har ju Bygg och trädgårdsfackhandeln köpt in gräsklipparen och slangvindan till ett lägre pris än 4000kr. Gissningsvis har man kanske betalat 2500kr för dessa två produkter och resten blir den egna förtjänsten (minus alla kostnader som man har så klart)

2500kr tillfaller således Husqvarna koncernen. Men först av allt så har ju Husqvarna en del kostnader för föräljningen, det är transporter, marknadsföring osv. Enligt Husqvarnas årsredovisning försvinner 17% av omsättningen till detta bort med 424kr.

Husqvarna har sedan också en mängd kostnader för att tillverka klippon och Gardena slangen. Dels så måste man betala löner och pensioner till de anställda det uppgår till 16% av omsättningen eller 401 kr för det aktuella köpet.

Sedan har vi kostander för Forskning och utveckling givetvis så att vi i framiden får bättre gräsklippare vilket är nästan 1% av omsättningen och 25 kr i detta fall.

Sedan har vi alla kostander för inköp av Briggs&Stratton motorer, el, hyra, stål, avskrivningar på maskiner och gud vet vad. Detta är big business och hälften av omsättningen tas bort för detta eller 1250kr för gräsklipparen och slangvindan.

Sedan så har vi alla koncerngemensamma kostnader med administration, kostnad för börsnoteringen och framtagande årsredovisningen, revisorer osv. 4,5% kostar det eller 114kr för gräsklipparen.

Sedan har ju Husqvarna en massa lån som skall betalas ränta på till banken. Här försvinner 1,8% av omsättningen eller hela 46 kr i Stures köp.

Skatten får vi heller inte glömma 1,5% av omsättningen i Husqvarnas fall och 37kr.

Kvar då blir vinsten till aktieägarna som Birgitta får ta del av. ca. 100kr närmare bestämt i detta köp eller ung en fjärdedel så mycket som Husqvarna har betalat i löner.

Nu ger ju Husqvarna ingen utdelning i år pga av den vikande försäljningen och finansiella turbulensen utan istället en nyemission. I normalfallet så brukar Husqvarna dela ut ca. 25% av sina vinster och resten investeras vidare i företaget. Vi kan således räkna med att 25kr delas ut av gräsklipparen och slangvindan till aktieägarna.

Birgitta som var Stures granne hon ägde som bekant 1000 aktier och nu efter den senaste nyemissionen så finns det 576 343 778 aktier i Husqvarna. Birgitta med sina 1000aktier äger såldes 0,00000174 delar av företaget. Hundralappen som Husqvarna gjorde i vinst blir om jag räknar rätt 0,0174 ören(!) till Birgitta. För Birgittas och de anställda på Husqvarnas skull får vi hoppas att det är fler än Sture som köper en ny gräsklippare i år. Trots allt sitter aktieägare och anställda många gånger i samma båt när det både är fint väder och stormar.

Glad påsk!!

6 kommentarer:

 1. Riktigt kul inlägg glad påsk

  SvaraRadera
 2. Intressant inlägg!
  Glad Påsk! =)

  SvaraRadera
 3. Fast man får nog anse att de 75% av vinsten som man behåller inom företaget tillfaller Birgitta på sikt genom t.ex. värdeökning på aktien eller extrautdelningar framöver.

  SvaraRadera
 4. Tycker också det visar på att det krävs en del för att ett företag skall gå runt.

  Kan dock säga att min minimala påverkan på aktiemarknaden ses med "avund" av vissa arbetskollegor. Hur kan jag som har barn och arbetslös fru ha mäktiga 40k på mitt depåkonto? Själv tycker jag inte det är något alls..

  Jantelagen i full kraft, kan även säga att mina 0kr/dag dagar jag har fnys det åt också. Jag försakar visst det som gör livet värt att leva, om det nu är cocacola och kanelbullar som gör livet värt att leva tror jag att jag struntar i livet ett tag :D

  SvaraRadera
 5. Det är få som kan förklara saker lika bra som dig!

  Glad påsk

  SvaraRadera
 6. 800 kr av priset går ju dessutom till staten som moms direkt...

  SvaraRadera

MediaCreeper