torsdag 30 april 2009

När skall vi väcka finnen i oss alla?

För ett antal månader sedan så blev jag kontaktad av läsare till min blogg. Individen om jag förstod det rätt hade koppling till centrum för näringslivshistoria och han erbjöd mig helt sonika en prenumeration på tidningen företagsminnen som ges ut av CFNH. Historia är ju alltid kul som sagt, speciellt om man som jag fick det gratis.

Det senaste numret som kom till min brevlåda igår handlar om Sverige-Finland med några reportage om utbyten mellan företag Sverige-Finland mm genom Historien. Finland är ett land som haft det tufft minst sagt härjat av krig och missväxt betydligt mer än vårt arma fosterland. Den industrin som funnits har oftast varit kopplad till skogen på ett eller annat sätt. Lågt förädlad gravt cyklisk industri med låga löner vilket bland annat resulterat i att finnar och finskor i stora massor utvandrat till Sverige under början av 1900-talet till vår mer framgångsrika industri. En hel del kom bla. till min gamla hembygd, Sjuhäradsbygden med dess TEKO industri.

1967 så var Sverige framgångsrikt och Finland efterblivet (ursäkta språkbruket) och av Nordens 100 största företag så var hela 75 av dessa svenska företag med Volvo, Ericsson, SKF och allt vad dom heter. Finland hade inte ett enda företag bland Nordens 100 största företag utan de övriga 25 kom från Danmark och Norge.

Idag så här 42 år senare (när jag ändå har en semesterdag och min fru jobbar) så roade jag mig med att titta hur det ser ut idag bland Nordens största företag (omsättningsmässigt).

Finland har nu fått in företag på 100-listan.
Nokia har bara StatoilHydro före sig i listan.
Neste Oil är 7:a
Stora Enso (nåväl hälften svenskt kanske) 11:a
och sedan följer Kesko 14:e, UPM Kymmene 17:e, Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta (vad sjutton är det för företag??) 30:e, Metsäliitto-konserni 33:a, Metso 35:a, Fortum 45:a, Tamro 46.a, Outokumpo 48:a, Wärtsilä 59:a, KONE 60:a, YIT 66:a, RUKKI 70:e, Elcotec 79:a, Varma 80:e, Cargotec 82:a, Sanoma 82:a,

Dvs ung 20% av Nordens största företag är nu finska!!
Sverige har tappat från 75% till "bara" 42%

och då räknar vi ändå Nordea som svenskt och kända finska företag som Sampo och Fiskars platsar inte riktigt på listan..

Vad har vi gjort fel i Sverige och vad har man gjort så rätt i Finland? Vi bör verkligen ta en funderar på varför Finland och de finska företagen de senaste 40 åren varit så framgångsrika?

Ett annat illavarslande tecken är att det enbart är två svenska företag på Nordens 100lista som har grundats senare är 1970 det är Preem och Tele2. Resten är de gamla stötarna från före kriget för att vara lite raljant.

4 kommentarer:

 1. Hejsan,
  Intressant statistik. Preem kommer dessutom fran gamla BP (om jag minns ratt) sa det ar nog egentligen bara en avknoppning fran BP. Dock har vi i Sverige lyckats skapa andra lyckade foretag som Tetra Pak, Ikea & Skype som dock inte ar borsnoterade i Sverige.

  Kanske ar det den finska sisun i kombination med deras mera skolsystem som gor skillnaden?

  SvaraRadera
 2. Tyvärr känner jag till Finland dåligt, men eftersom det finns så enormt mycket att förbättra i det här landet så gissar jag att det inte är så svårt att köra förbi oss?

  Det kanske lönar sig bättre att jobba i Finland, mindre bidrag etc?

  SvaraRadera
 3. Finland har gått sin egen väg på flera viktiga områden om man jämför med Sverige.

  Finland har satsat på kärnkraft samtidigt som Sverige avvecklar sin.

  Finland har valt att begränsa invandringen av icke skyddsbehövande samtidigt som Sverige i nuläget importerar cirka 100 000 människor per år direkt till arbetslöshet och socialbidrag.

  Finland har valt att satsa på sitt försvar samtidigt som Sverige har avvecklat sitt.

  Finland har infört Euron som valuta.

  Det finns fler områden än de fyra jag nämner ovan där Finland har valt en egen väg jämfört med Sverige (i en internationell jämförelse är det Finland som är mainstream och Sverige som är extremt). Det är uppenbart att Finlands val har varit mer framgångsrika, inte bara ekonomiskt utan även sett till samhällsutvecklingen i stort, exempelvis i form av lägre kriminalitet.

  SvaraRadera
 4. euron gjorde mycket! Jag har en alpstuga i finska backarna och kan bara förundras gällande förvandlingen.

  SvaraRadera

MediaCreeper