onsdag 22 april 2009

Väl godkänt Assa

Så är mot slutet av april och början på maj är det det rapportsäsong för börsnoterade företag i Sverige. Jag kan inte säga att jag direkt lusläst bolagsrapporter sista tiden även om man snappar upp ett och annat. Uppenbart är en det en rejäl volymnedgång som väntat för många företag speciellt för verkstadsindustrin, med den påföljande marginalpress och lägre vinster. Det finns också en hel del positiva effekter för många företag. Råvarupriser som åkt kana och en svensk krona som har försvagats ordentligt inte kul för utlandsturistande svenskar men bra för exportföretagen som räknar om omsättning och vinster till en svagare svensk krona. De flesta exportföretagen har dock många gånger skulder i utländsk valuta dock som nu ökar med en svagare svensk krona.

Jag skall villigt erkänna att jag trodde det skulle se väldigt mycket mer illa ut än vad det skulle göra för många bolag. Tvärt om redovisar de flesta bolag vinster om än lägre självklart även om mycket som har med privatkonsumtion (ex. kylskåp och gräsklippare) eller bilindustri har det väldigt tufft och där förluster idag är vanligare än vinster.

Ett företag som däremot sticker ut tycker jag är AssaAbloy som rapporterade idag. Bolaget slog till lite oväntat med den största kvartalsvinsten för första kvartalet någonsin. Inte illa första kvartalet 2009 med havererad byggkonjunktur och usel ekonomi, när andra verkstadsbolag som ex. SKF halverat sina vinster..

Man gör denna god vinst när det som väntat är det en all svagare bakomliggande marknad där den organiska tillväxten varit minus 15% under det första kvartalet dvs nästan en 1/7 del av försäljningen bort och bolaget tar extrakostnader för de beryktade Evolåsen. Men trots detta så levererar Assa stabila höga marginaler och på detta de stora effekterna av valuta, förvärv som konsolideras, sänkta råvarupriser osv. Uppenbarligen så var Assa ett av verkstadsbolagen som bromsade i tid med besparingspaket både 2004, 2006 och 2008. Vilken man då ofta fick kritik för när bolag som Sandvik, Alfa och Volvo exempelvis istället expanderade för fulla muggar.

Något som idag Assa har gott av och som har sänkt mycket av de fasta kostnaderna vilket håller uppe marginalerna bra, även om detta behövs då skulderna är höga och ett bra kassaflöde verkligen behövs. Det verkar också vara så att vissa enskilda produktgrupper inom Assa utvecklas mycket bra. Ett är sjukvårdsområdet med säkerhetsdörrar och identifieringssystem, ett annat område är serviceverksamheten som ökar i takt med att bolagets produkter blir allt mer avancerade med mer teknik och mindre nyckelkrävande. Bolaget starka marknadsposition hjälper också till då det är lättare att tjäna pengar inom ett oligopol än på en hårdare marknad.

Sedan är det ju alltid detta med Assa och deras stor goodwillpost. Nedskrivningar kan som sagt hänga runt hörnet men avkastningen på pengarna som behövs för att sysselsätta bolaget är idag helt okej samtidigt som räntetäckningsgraden är fullt godkänd.

Så mycket förvärv lär det nog inte bli tal om för Assa de kommande två åren, därtill är skulderna lite för höga men stabiliteten i verksamheten är desto trevligare även om valutasvängningarna självklart kan slå åt andra hållet in sinom tid.

Häromdagen såg jag förresten Assas nya ”toalettlås” för allmänna utrymmen där man istället för att lägga i en peng i bössan skickar ett sms, får en pinkod och kan göra vad man nu vill göra på toaletten. Känns väldigt, storstadsvarning...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

MediaCreeper