måndag 4 maj 2009

Rabatter i investmentbolag

Investmentbolaget Industrivärden avlämnar idag en kvartalsrapport och samtidigt är väl de för de flesta också trädgårdstider så dagens blogginlägg skall handla om rabatter i investmentbolag.

Våra stora investmentbolag såsom t.ex Investor och Industrivärden mfl. handlas allt som oftast med en rabatt mot deras substansvärde den sk. Investmentblagsrabatten vilket inte skall förväxlas med vårblommor och hallonbuskar utan det är helt enkelt att bolagens aktier handlas med en rabatt mot vad deras tillgångar är värda. Orsaken till denna rabatt är väldigt mångfacetterad för att direkt nämnas i ett kort blogginlägg. Den är en makfaktor, kostnader för förvaltningen osv…

Ratos vd Arne Karlsson har förövrigt tidigare i livet forskat kring dessa rabatter och hans slutsats var skulle man kunna sammanfatta det med att ett bolag som gör bra affärer inte förtjänar någon rabatt och omvänt att ett bolag som sändigt och jämt gör dåliga affärer i förhållande till en inexfond förtjänar en hög rabatt. Gör man väldigt bra affärer och samtidigt skapar en unik okopierbar avkastning (läs onoterade innehav) så förtjänar bolaget i teorin att handlas med ordentlig premie.

En sak man bör tänka på när det gäller rabatter och investmentbolag är dock ”utdelningseffekten” eller vad man nu skulle kunna kalla det för dvs att det är fullt logiskt och så ofta fallet också att rabatten i investmentbolaget minskar innan utdelningen skiljs av och inte sällan sedan ökar fram mot sommaren. Varför är det nu på detta viset? Låt mig dra ett matteexempel.

Låt säga att det är bolagstämmodag för Industrivärden och bolaget har ett substansvärde på 84kr och 50 öre. I normalfallet så ”borde” då aktien handlas med ca. 20% rabatt dvs aktien borde kosta ca. 67,60kr. Dagen efter så är årets utdelning avskiljd i detta fall 4kr och 50 öre per aktie. Då sjunker bolagets substansvärde givetvis till 80kr per aktie plus då 4,50kr i handen till aktieägarna. Aktien handlas kanske forfarande med 20% rabatt och borde då kosta ca 0,8*80=64kr Men få se nu!! 64+4,5kr=68,5 och innan dagen innan var det 67,5kr. En teoretisk vinst på 1kr per aktie även om detta i högsta graden bara är i teorin. I praktiken betyder börsutveckling de berörda dagar desto mer och just det faktum att rabatten växlar med tiden. Ibland hög och ibland låg. Någon direkt ”trade” går nog inte att göra på detta mer än att i de flesta fall bolagens aktie brukar gå hyfsat innan utdelning. Men denna effekt med en utdlening till fulla substansvärdet och en aktiekurs som allt som oftast är rabatterad är orsaken till arför investmentbolag allt som oftast utveklas bättre än inde xöver lång tid (lås 10år+)

Men luras nu inte att det är hög eller låg rabatt som avgör om Industrivärden eller Investor t.e.x är den mest köpvärda aktien. Det är direkt nonsenes skulle jag vilja säga (i alla fall när det rör de största investmentbolagen) Diverse affärstidningar brukar som bekant ”analysera” dessa båda aktier enbart genom att se på rabatten och möjligtvis kanske skuldsättningen också (då affärstidningar ofta gillar att det görs affärer). I själva verket betyder en rabatt väldigt lite. Det som avgör om någon av dessa investmentbolag ä den kommande utvecklingen för bolagens innehav plus då den finansiella situationen. Industrivärden är som bekant hårt skuldsatta idag medan Investor finansiella risker ligger främst inom de mycket hård skuldsatta operativa innehaven, en del pengar har man ju också redan stoppat in i innehavsbolagen som nyemissioner. Industrivärden säger nog å sin sida mest troligt att man ”är ganska nöjd med portföljen” vilket betyder att man just det inte har så mycket möjligheter att förändra den…

I mina rabatter har jag annars just nu mest tulpaner, lite sommarglim som inte växt sig något vidare stora ännu och lite bär och kryddväxter givetvis.

2 kommentarer:

 1. Ja, detta var av det mer humoristiska slaget:-) torr humor är alltid uppskattat!!

  själv saknar jag rabatter, men en stor häck (läs. röv) har jag, används otroligt mycket.

  TACK för en grejt blogg, läses frekvent!

  /CB

  SvaraRadera
 2. Har du inga bilder från trädgården vore kul att se. Har själv köpt ett hus har letat i cirka ett år äntligen fann vi ett.

  SvaraRadera

MediaCreeper