torsdag 21 maj 2009

Borde vi inte göra pension till en kapitalinkomst?

Stora pensionsmaffian slår nu allt hårdare på stora trumman, Intresseorganisationerna börjar demonstrera mot orättvisorna mot pensionärer kontra löntagare. Det gäller givetvis orättvisan att pensionärer inte får något jobbskatteavdrag (vilket dom skulle få om dom jobbar i någon form som extraknäck) och också det orimliga att en del pensionärer nästa år kan se fram emot att pensionerna sänks med en hundring eller ett par. Löpsedlarna på kvällstidnigarna basunerar ut ”sveket” och jag tror fortsatt att detta krisen till trots bli valfråga nummer ett i nästa val, 40-talisterna är många och kommer göra sin röst hörd.

För egen del har jag väldigt svårt att förstå en del av intresseorganisationernas krav. Jag tycker det är en farlig väg att ge sig ut på om vi återigen skall börja låna pengar ur statsfinanserna för att finansiera pensionerna till den grad att dom inte någonsin tillåts falla, bara gå upp. Jag har också väldigt svårt att förstå att pensionärer ser sig som en grupp helt frånkopplad från den övriga samhällsekonomin, att BNP nu rasar med närmast historiska summor, ungdomsarbetslösheten är upp nästan så att var fjärde ungdom saknar jobb och bland den övriga arbetskraften är arbetslösheten dubblerad ja inte skall det göra utslag för pensionärer Det är ju dessa som byggt upp landet (och statsskulden).

Jag kan tycka att det är fullt rimligt att vi alla bär en del av kakan ung som gammal, kvinna som man även pensionärer bör ta sin del av finanskrisen. Kanske kan det vara så i dessa tider att i väldigt många familjer sjunker inkomsterna. Barnfamiljer som inte får råd med julklappar i år, studenten som inte får något sommarjobb och får leva på sina föräldrar. I detta läge är det enligt mig helt rätt att pensionerna sänks (efter att bufferten i AP fonderna också är urtagna) och skälet till detta är att vi måste trygga just barnfamiljens och studentens pensioner. Lever vi över våra tillgångar idag så kan det bli oändligt mycket större problem i framtiden, vare sig vi vill det eller inte. Pensionärer måste också ta ansvar för framtida generationer kan jag tycka. Trots allt så har 44% av pensionärerna garantipension och kommer får höjningar av pensionen och inte berörs av bromsen i pensionssystemet. De som berörs är medel och höginkomstagarna bland pensionärer (vilja i och för sig tjänar mindre än arbetstagare som grupp)

Däremot så kan jag tycka och hålla med PRO SPI mm att det är en viss orimlighet att det är olika skattesatser mellan yrkesarbetande och pensionärer. Personligen så är jag nog nästan en förespråkare för ”platt skatt” dvs samma skattesats för alla, och alla skatter. Dit är det dock lång väg att vandra.

Ett annat problem när det gäller pensioner är avdragsgillt pensionssparande vilket en riksdagsledamot härom veckan ville avskaffa med goda skäl. Det fungerar på så sätt att inbetalda pengar (upp till 1000kr per månad) får dras av med inkomstskatten vilket betyder att en inbetald hundring i en pensionsförsäkring/IPS osv motsvarar just en hundring i försäkringen/IPS plus då att man får ca. 30-50kr i handen att göra vad man vill med (t.ex. sätta in i en depå en kapitalförsäkring som extra förstärkning till pensionen, eller köpa smågodis för). Passusen är sedan att uttaget ur pensionsförsäkringen eller IPS beskattas som lön. Bra för den som betalar hög skatt när man betalar in premien och låg när man tar ut den och omvänt mycket dåligt för den som har låg lön när man betalar in premien och sedan hög pension.

Jag har ett förslag…som kan vara bra på många plan gissar jag.

Gör pension till en kapitalinkomst! Dvs beskatta inkomsten från alla pensionsförsäkringar precis som om det vore en aktieutdelning eller ränteintäkt. Det blir då en ”låg” 30% skatt för alla pensionärer, lägre än de flesta löntagare, det blir betydligt enklare att förstå sig på avdragsgillt pensionssparande då avdraget blir 30% och skatten sedan 30%. Både höginkomsttagaren och låg inkomsttagaren kan då få incitament att spara avdragsgillt i IPS och pensionsförsäkring till pensionen. Det är också logiskt på så sätt att pensioner idag allt mer handlar om att göra finansiella placeringar idag och plocka ut vinsten i morgon, en vinst som mao är en kapitalinkomst.

Vad tycker du?

1 kommentar:

  1. Hejsan, det vore annu battre om vi inforde sk flat tax pa allting (lon, pension, kapitalinkomst, moms, foretagsvinster etc). Kring 20-22% vore en bra niva.

    SvaraRadera

MediaCreeper