torsdag 7 maj 2009

Välbalanserat Holme

Holmen har idag avlämnat rapport för det första kvartalet och även om jag inte äger minsta lilla aktie i Holmen mer än indirekt så är detta ändå ett företag vars rapport jag brukar läsa och det är allt mer uppenbart att Holmen är ett välskött företag av prima virke i en tuff utmanande tid.

Egentligen så är Holmen ett bonntråkigt företag, traditionellt lågavkastade svenska basindustri av klassikt mått men samtidigt så är det också en försiktig bruksmentalitet över bolaget. Traditionellt i den meningen att det är ordinär skogsindustri. Man tillverkar tidningspapper, kartong och sågade trävaror. Ingen direkt sexig cocktail. Inte heller lika stabilt och trevligt tillväxtinriktat som t.ex. SCAs hygienrörelse. Och bruksmentalitet i den meningen att bolaget är diversifierat och stabilt. Det finns exempelvis en skogsrörelse i bolaget som äger ca. 1miljon hektar skog och det finns också en elkraftrörelse som producerar ström. Man agerar mao som ett gammalt gott skogsbruk där ägaren försöker göra sig ganska så oberoende av omvärlden där både vedpriser eller elpriser inte direkt slår igenom fullt ut på sista raden.

Idag är det hårda tider för skogsbolagen i lågkonjunkturens spår, men betydligt hårdare ute i Europa och USA än hemma här i Sverige. Den svenska skogsindustrin har haft valutan med sig och för att jämföra situationen så kan man säga att exempelvis den finska skogsindustrin har åkt på en elaktartad svininfluensa medan den svenska skogsindustrin bara har fått en rejäl förkylning. Men trots denna förkylning så är det tyvärr så att många pappersarbetare måste stanna hemma från jobbet numera och även en hel del bruk som läggs ned idag, Holmen har 170 färre medarbetare idag än fr ett år sedan. Långsiktigt är detta egentligen bra då det under längre tid rått ett överskott på ex. tidningsproduktion och kartong och detta då stärker lönsamheten och konkurrenskraften på det som blir kvar.

I denna tuffa miljö så klarar sig Holmen i relation till andra konkurrenter som Stora Enso, M-Real, SCA-Sverige, UPM mm helt okej och hyfsat. Men orsaken till att man klarar sig så bra är inte egentligen att man direkt är speciellt mycket bättre än konkurrenterna när det gäller industrirörelsen. Totalt sett så gör Holmen ett rörelseresultat första kvartalet på 415 Mkr. Industrirörelsens tre grenar gör var för sig ett resultat på. Pappper, +117Mkr, Kartong +73Mkr och sågverken -16Mkr. Detta är verkligen ingen vidare avkastning med tanke på storleken på företagen omsättningen är ca. 3,6Mdr och kapitalbindningen är hela 14,5Mdr ingen höjdare man blir direkt rik på.

Vad som istället lyfter Holmens resultat är deras ”hedge” dvs skogen och vattenkraftverken (dom håller på att uppföra vindkraftverk dessutom) . Skogen bidrar med +144Mkr trots de sänkta vedpriserna (vilket medför en avkastning på 5% per år). Likaså bidrar företagets elkraftproduktion med 144Mkr i rörelseresultat, här betydligt mer lönsamt med en årsavkastning på hela 19% per år (inte konstigt att det byggs ut elkraft idag). Dvs mer än hälften av Holmens rörelseresultat kommer just från diversifieringen att man haft kvar sin skog och sin elkraft precis som ett gammalt klassiskt bruk som t.e.x det till mig hyfsat närliggande Skyllbergs bruk. Skyllbergs produkter än istället spik och sågverk. Men både kraftproduktion och skogsinnehav finns likt Holmen.

En annan glädjande aspekt var glädjande och säkerligen också en av orsakerna till den positiva kursreaktionen idag var att Holmen har kunnat beta av en del skulder och nettoskulden är nu ”bara” dryga 7Mdrr och även om det blir lite sämre i konjunkturen så kanske Holmen faktiskt kan klara sig utan en nyemission, för ett halvår sedan såg det värre ut.

Holmens aktie då? Nja…jag har ingen direkt klar uppfattning idag. Däremot så verkar det som Holmens huvudägare Lundbergföretagen kortsiktigt har gjort väl placerade köp. Studerar man insiderinformationen hos FI så har Lundberg storköpt aktien under perioden november till början av april. Främst i Husqvarna och Industrivärden men också lite Holmen, Huvudstaden och Cardo och det är nog så att Substansvärdet i Lundbergs återigen nu är över 400kr per aktie.

3 kommentarer:

 1. Kommentarer på Ratos rapport idag?

  SvaraRadera
 2. Har hållt fingret på köpknappen flera gånger på Holmen tack vare deras fina utdelning men har aldrig slått till.
  Räcker med skogen indirekt via Lundbergs och Indirekt i Industrivärden på SCA

  SvaraRadera
 3. Rubriken !!

  SvaraRadera

MediaCreeper