fredag 15 maj 2009

Nibe Q1

I gårdagens bloggpost om resulatträkningen for dummies så använda jag ju företaget Nibe som exempel och med tanke på att dom rapporterar idag så är det väl lika bra att skriva några rader till. För det första så skall man inte dra för stor växlar på resultet för det första kvartalet. Nibe är ganska så starkt säsongsbundet där tredje och fjärde kvartalet står för det i särklass största bidraget till årets resultat, vad som har hänt under årets första månader kan lätt ge en skenbild om bolagets egentliga ställlning och intjäning. I relation till det något ljumma fjolåret så ökar Nibe sina vinster men det är fortfarande så att man inte alls lever upp sina egna finansiella mål ( i alla fall inte för kvartalet) varken när det gäller tillväxt eller lönsamhet.

Utan att direkt gå in på siffror så tycker jag man kan konstatera ett antal saker. De förberedelser för sämre tider som företaget genomförde under hela 2008 har gjort att avmattningen i ekonomin har tagits emot lite lättare av Nibe än av många andra industriföretag som istället nu måste göra kraftiga omställningar. Några andra intressanta aspekter är att Nibe varit hyfsat aggressivt i surekonomin och man har fortsatt att genomföra lite förvärv när andra företag har satt ordentligt stopp för sådana satsningar. Detta bådar gott för framtiden kan jag tycka och bolaget pratar själv om att det gäller att ha en bra status när ekonomin väl åter igen hamnar i bättre tider.

Nibe har också tagit små trevande steg in på ett nytt område under kvartalet, solenergi. Solvärme är ju i högsta grad en intressant värmekälla och givetvis så skall Nibe ha detta i portföljen. Jag kan tycka att detta är en stor del av Nibes framgångar att man dels ständigt har en bra förändringstakt. För inte allt för många år sedan så tjänade man sina pengar på bla. oljepannor något som idag inte säljs knappt, konkurrenter som inte ställde om i tid dukade under medan Nibe kunde ta vara på tillväxtmöjligheter. Det andra är att man alltid börjar i änden att man skall tjäna pengar. Nibe har inte kastat ut sig hejdlöst några olönsamma miljöteknikprojekt utan alltid ett högt mått av affärsmässighet detta kommer nu också prägla solenergisatningarna.

Nibe är ett väldigt högkvalitativt företag, mycket välskött och en företagsledning av bästa virke enligt mig. Tyvärr är väl aktien inte direkt superbillig idag i jämföresle med många andra företag samtidigt så finns det skäl till att denna skillnad i värdering består kan jag tycka. Trots allt så kan Nibe idag tjäna pengar, expandera försiktigt dela ut lite pengar till aktieägarna och dessutom amortera ned skulder många verkstadskollegor kastar nog lystna blickar på den situation.

Nibe har i några år haft en långsiktig målsättning att senast 2011 omsätta 10Mdr, jag har väldigt svårt att se att Nibe kommer uppfylla denna målsättning. Omvärldsekonomin är tuff och i alla fall jag tror inte Nibe kommer uppfylla detat mål på 10Mdr såvida man inte gör något stort förvärv för lånade pengar.

1 kommentar:

  1. Nibe är ett riktigt trevligt bolag som varit med länge man gläds åt ledningens duktiga agerande när de nu anställer folk medans i stort sett alla gör det motsatta

    SvaraRadera

MediaCreeper