onsdag 24 juni 2009

Dolda affärer?

I förbifarten läste jag idag ett flaggningsmeddelande om att någon chef i något företag hade sålt ett antal aktier i företaget han arbetade inom . Det är egentligen inget konstigt eller ovanligt att ledande befattningshavare antingen säljer eller köper aktier i det egna företaget. Det kan ju finnas oändligt antal skäl för att göra detta. Privatekonomiska skäl att sälja aktier för att minska lån eller köpa en ny villa eller köpa aktier för att man har en slant över och tror hårt på företaget och man vill bygga sig en framtida avkastning osv.

Det anmärkningsvärda i just detta flaggningsmeddelande var att insynsindividen samtidigt meddelade att han eller hon hade köpt tillbaka aktierna och hade samma antal aktier men inom ramen för en kapitalförsäkring och framtida transaktioner därmed inte skulle omfattas av flaggningsregler. Om individen sedan säljer sina aktier i morgon är inget vi får veta eller om man köper mer aktier inte heller.

Är det inget något verkligt fel när insynspersoner i stort sett fritt kan handla i företagets egna aktier utan minsta upplysning om denna handel för vare sig allmänhet eller tillsynsmyndigheter bar för att ett försäkringsbolag står som registrerad ägare på aktierna. En Vd kan mao i värsta fall köpa/sälja aktier i egna företaget dagen innan en kvartalsrapport med insideinformation utan rapportering om detta. För mig känns detta uppenbart fel och oetiskt, det förekommer säkerligen mängder av tveksamma insideraffärer inom ramen för kapitalförsäkringar troligtvis inser den lagstiftande delen av befolkningen även detta och det blir förändringar på kapitalförsäkringsområdet.

6 kommentarer:

 1. Jag håller med. Innehav via kapitalförsäkring bör omfattas av insiderrapporteringsskyldighet, precis som handel via eget bolag redan gör det.

  SvaraRadera
 2. Varför nämner du inte namnet på företaget och personen? Är det inte information som borde komma i dagen?

  SvaraRadera
 3. Låter konstigt stämmer det?

  SvaraRadera
 4. Magnus> i just detta fall handlar det om PEAB men agerat har varit i många företag under det senaste året.

  http://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=1257071

  SvaraRadera
 5. trucknissejuni 24, 2009

  sänd detta till fi?

  SvaraRadera
 6. det är ju FI som rapporterar om det så de är väl medvetna om detta redan..

  Jag kan inte tänka mig att Kapitalförsäkringar kommer finnas kvar i nuvarande form under en lång framtid. Det ger upphov till problem som diskuterats ovan samt är helt enkelt alldeles för bra skattemässigt vs inkomst av tjänst. För mig som jobbar heltid som investerare är det så klart fantastiskt skattemässigt men samtidigt MÅSTE det till bättre incitament att jobba hårt och få kvar större del av lönen om landet ska utvecklas. Sverige har blivit en paradis för såna med kapitalinkomster och sorgligt uselt för hårt lönearbete.

  SvaraRadera

MediaCreeper