tisdag 16 juni 2009

Så mycket kostar bilen

Jag tänkte ta tillfället i akt och skriva lite privatekonomi i några inlägg. Detta första inlägg om bilar.
Att ha en bil innebär ganska så dryga kostnad, bor man i storstaden, är ung eller utan familjen mm. så kan man givetvis skippa bilen men på många familjers garageinfarter står det allt som oftast en bil, så även på min och min frus. Överlag så tror jag många underskattar vad en bil verkligen kostar så jag tänkte nedan visa en kalkyl som bygger på egen köpt bil.

Det första man givetvis skall ta hänsyn till är att en bil löpande faller i värde. Hur mycket kan man givetvis diskutera men en tumregel kan vara följande avskrivning om man kör ca. 1500-2500 mil per år. Det kan givetvis variera kraftigt.

Ny bil=100%, 1 år=80%, 2 år=65%, 3 år=50%, 4 år=40%, 5 år=30%, 6 år=25%, 7 år=20%, 8 år=15%, 9 år=10%. Den nya bilen som du köper idag för 200 000kr har om 9 år mao ett teoretiskt värde på ca. 20 000kr, skall man återigen köpa en ny bil krävs det en hel del sparande för att helt enkelt ha råd att köpa en ny.

Sedan har man givetvis ett antal driftskostnader på bilen. Kostnaden för däck t.ex. är ca. 1 kr per mil. Kör man mao 1500mil om året, minst 1500kr per år i däck eller 125kr i månaden. Sedan försäkringar något som kan variera enormt från kund till kund men kanske 300kr i månaden i genomsnitt?, sedan tillkommer skatt på bilen också det kanske 300kr i månaden eller 3600kr per år. Sedan då bränslenotan också ”möjligt” att beräkna men kanske en tusenlapp i månaden i genomsnittsfamiljen? Betydligt mer om man pendlar längre till jobbet. Sedan tillkommer service, ev. reparationer och besiktningar. 500kr i månaden är nog inte orimligt över tiden.

Om vi man tänker oss att familjen Sturesson köper en ny bil idag för 180 000kr och behåller denna bil i 6 år så blir månadskostnaden för avskrivningen 1875kr i månaden, enbart värdeminskning. Och sedan löpande driftskostnader som ovan. Då kostar bilen ca.4100kr i månaden varav en hel del kostnader behöver läggas på ett sparkonto att användas om ett antal år. Att ha två nyare bilar och pendla till jobbet, två personer var för sig blir minst sagt väldigt dyrt, 10-12 000kr i månaden i totalkostnad på bilarna är nog inte orimlig kostnad i sådana fall och det gäller att bunkr upp sparkontot enbart för att ha råd att köpa nya bilar i framtiden.

Kalkylen ovan gäller vid kontant köp av bilen. Lånar man pengar tillkommer sedan ränta vilket inte är medtaget i kalkylen. Med de boendekostnader som många yngre har i våra storstäder är det fullt förståligt att allt fler avstår bilen.

Till saken bör också tilläggas att detta skrivs mitt under en tågförsening…. Inte så kul i kollektivtrafiken heller.

3 kommentarer:

 1. Finns uträknat på KOV hemsida, inkl räknesnurror för körda antal mil osv osv.
  Du kan väl ta och lägga upp en länk?

  SvaraRadera
 2. ...och bor du i Stockholm så är chansen ganska stor att du även måste betala biltullar två ggr/dag á 10-20 kr/passage!

  SvaraRadera
 3. Plus parkering, i värsta fall både på jobbet och hemma om man inte bor i villa.

  Räknar man inte tiden man måste jobba för att betala bilen, så kan det vara snabbare att cykla och gå ner i arbetstid istället, vilket jag skrivit om på min blogg.

  SvaraRadera

MediaCreeper