måndag 15 februari 2010

Optioner, massförstörelsevapen eller riskminimerare?

Optioner är något som det inte skrivs så ofta om på bloggar av samma karaktär som den som du just nu läser på. Jag kan tycka att det är lite synd då optioner är något som många behöver lära sig mer om. Optioner är också något som är både synnerligen komplext och svårförståligt samtidigt som det i grunden i sina enklaste sammanhang är förvånansvärt enkelt. Optioner kan också vara något med närmast hejdlösa risker samtidigt som det också kan vara något som minskar dina risker och förbättrar ditt kassaflöde.

Jag är inte först av allt verkligen ingen direkt expert på optioner även om jag har använt mig av det några gånger vilket man bör ha i bakhuvudet när du läser detta. En annan sak man skall ha i bakhuvudet när det gäller optioner är att det är ett ”nollsummespel” dvs optionsmarknaden i sig skapar absolut inga pengar (tillskillnad mot tillgångar som optionerna är utställda mot) men optioner kan användas för att ”lösa problem”.

Istället för att rapa upp hur optioner fungerar osv så tänkte jag direkt gå in på hur man kan använda optioner på två enkla sätt. Vill du lära di mer om grunderna bakom, så rekommenderar jag boken Aktier, obligationer och optioner en mycket bra grundbok om dessa investeringsformer.

Men till saken. Vi tar flickorna Elsa och Astrid som exempel.
Elsa det är en försiktig kvinna hon sitter idag med mestadels likvida medel på ett sparkonto men har ett önskemål att köpa aktier, men dom får gärna bli lite billigare än idag innan hon vågar gå in. Astrid å sin sida äger idag en ganska så omfångsrik portfölj av aktier hennes dilemma är att hon tror att börsen går upp i framtiden , och går det upp mycket så skulle hon egentligen vilja sälja lite aktier för att minska sina risker. Hoppas att en hel del känner igen sig i problemen och frågan är då hur man skulle kunna använda två optioner.

Först då Elsa, med pengar på banken. Hon har genom någon form av analys kommit fram till att exempelvis Telia vore en passande investering för henne, Teliaaktier kostar idag 49kr, men det tycker fortsatt Elsa är lite dyrt. Men låt säg att hon skulle kunna tänka sig att köpa aktierna för 42kronor stycket och då skulle hon kunna tänka sig att köpa 1000 stycken. Hon har då två alternativ, antingen att sitta och rulla tummarna, hoppas att Teliaaktien sjunker till 42 kronor eller så ringer hop till sin mäklare och ställer ut säljoptioner där hon tar på sig risken att köpa Telia för 42 kronor till sommaren(juni). För denna risk som bara kommer införlivas om just aktien sjunker till 42kr, är aktien högre är det ingen som kommer nyttja sin option att sälja aktier för 42 kr till Elsa. Men det finns i kråksången är att Elsa för att ta denna risk erhåller en optionspremie, kontanter som hon får direkt i handen. I dagsläget ung. 800kr beräknat på 1000 aktier (juni). Hon tar givetvis risken att aktien sjunker till 38kr men denna risk är ju mindre än att köpa aktien för 42 kr utan att få någon premie. Premien blir en form av extra ”ränta” eller ”utdelning”.

Det omvända exemplet var då Astrid som idag ägde aktier, vi säger hyoptetiskt att hon äger 1000 Telia aktier, köpta för 35kr stycket idag värda 49kr. Astrid tycker nu att Telia börjar få en lite ansträngd värdering och skulle aktien gå upp till 55 kronor så tycker hon att det är dags att sälja. Astrid har nu att välja på mellan att sitta och rulla tummarna, inkassera ev. utdelningar och sälja om aktien går upp till 55kr. Hon kan också välja att utnyttja optioner. Astrid ringer till sin mäklare och ställer ut köpoptioner på sina aktier, 55 kr i sommar då säljer hon. För detta löfte om att sälja aktierna för 55kr erhåller hon precis som Elsa en premie, en form av extra aktieutdelning om vi ser på juni månad så får hon ca. 400kr. Hon tar två risker, dels så kan ju aktierna kan gå upp till 65kr då missar hon hela avkastningen över 58kr, den andra risken är givetvis att telia aktien går ned, samma risk som alla andra aktieägare. Astrid får i det läget glädja sig lite åt att hon fått en ”extra aktieutdelning” i alla fall.

De var två förhållandevis enkla varianter att utnyttja optioner i kombination med aktier. Tänk på att optioner oftas handlas i kontrakt om 10, vilket betyder poster om 1000 aktier, så det är inget som man skall ägna sig åt om man äger 12 Investoraktier eller liknande.

6 kommentarer:

  1. Hej Cristoffer

    Vad tror du om Lundbergs försäljning av NCC? Vill han bara ut ur NCC eller finns det något speciellt han ska ha pengarna till?

    Mvh

    Jonas

    SvaraRadera
  2. mer mer mer optionsskola från Astrid å´elsa!!!

    SvaraRadera
  3. "Tänk på att optioner oftas handlas i kontrakt om 10, vilket betyder poster om 1000 aktier, så det är inget som man skall ägna sig åt om man äger 12 Investoraktier eller liknande."

    Drog på smilbanden när jag läste det ;)

    SvaraRadera
  4. Jonas> Jag är positiv till försäljning av NCC. Justerat för utdelningar så handlas idag NCC i stort sett till All-time high i aktiekurs, det finns bätre investeringar att göra som heller inte är lika ränteberoende. Vi har byggt mycket sista åren och frågan är om privatpersoner och stater orkar finansiera så mycket byggnationer i framtiden.

    Skanska (med rejäl nettokassa) är ett betydligt bättre val än NCC. Dessutom så slipper Lundbergs intressekonflikten genom ägande dirket och indirekt i dessa båda bolag.

    Jag tror inte det finns någon direkt utpekad investering som Lundbergs tänker använda pengarna till utan trenden att Lundbergs förstärker sitt grepp och Industrivärden-sfären kommer nog fortsätta. Finanserna i Lundbergs blir med försäljningen urstarka.

    SvaraRadera
  5. Anonym> Skall försöka återkomma till Elsa och Astrid någon gång kanske.

    SvaraRadera
  6. Tack for optionsskolan, mvh en nyborjare

    SvaraRadera

MediaCreeper