tisdag 2 mars 2010

En gång om året

Visst är det lite fascinerande med saker som bara inträffar en gång per år även i ekonomiska sammanhang, det är deklarationen, orangea kuvertet och bolagsstämmor. Just nu är det en tid på året då mycket ”en gång om året händelser” inträffar.
I helgen släppte Berkshire Hathaway sitt årliga ”letter to shareholder” ett brev som miljontals bolagets aktieägare, investerare, spekulanter och andra lycksökare kommer kasta sig över och läsa minst lilla bokstav i allt för att försöka ta del av Warren Buffett och Chalrie Mungers visdomar. I år 19 sidor långt, mycket nöje jag har inte läst det själv ännu men jag lär nog få tillfälle att återkomma lite till kanske några av årets ”oneliners” från de båda oraklen i Omaha. Kan tänka mig att det står en del om tåg i årets variant och det skulle förvåna mig om inte namnet Dave Sokol kommer upp (individen med lägst spelodds som kanske axlar manteln när Buffett gå några fot under marknen.

En annan händelse som också bara inträffar en gång per år och som kanske lite färre kastar sig över med hull och hår är att det i går är enda dagens på hela året som man som utomstående får reda på alla aktieinnehav i investmentbolaget Öresunds aktieportfölj. Och detta minsann är i år högintressant läsning. Varför? Jo det kanske inte har sett ut som om Öreusnd gjort direkt mycket mer än att det varit värdeuppgångar på de större ”kärninnehaven” Avanza och HQ mfl och några små förändringar på ”topp-10 innehav” som man offentliggör vid varje måandsskifte. Men ack så fel, årsredovisningen skvallrar istället om att det varit mer eller mindre ett rejält korsdrag i deras aktieportfölj.

Det första man kan konstatera är att Öresund nästintilldubblerat antalet innehav i portföljen och en hel del mindre företag har kommit in. Vad som också är en stor förändring är att Öresund kastat ut varenda aktie man tidigare ägt i Investor och Industrivärden innehav som tidigare vägt tungt.

Vid årsskiftet var Öresund rejält finanstunga. Man ägde givetvis aktier i de egna bankerna HQ och Avanza. Men också aktier i samtliga(!!) fyra storbankerna och indirekt via Bure också i Carnegie sedan, ägande i två inkassobolag det onoterade Klarna men också en rejäl dos Intrum Justitia och har också investerat 90Mkr i företagsobligationer. En annan synnerligen intressant iaktagelse är att Öresund ställt ut köpoptioner på de egna innehaven i en omfattning av sällan skådat slag. Inte mindre än 31 derivatpositioner och man kan dra slutsatsen att de sidledes gående börsen hitills i år har relativt sett varit fina fisken för Öresund som säkerligen tjänat en hacka på att ta på sig ”risken” att aktier stiger i pris.

Öresunds årsredovisningar är lite torftigt utformade men ack så roliga att läsa. Jag tar mig friheten att citera lite roligheter.

Regeringens syn på ekonomin sammanfattas i några korta fraser:
Om det rör på sig, beskatta. Om det fortsätter att röra sig, reglera.
Och om det stannar, subventionera
.

Störst är inte alltid vackrast, ibland är man bara tjock.
Krisen har med önskvärd tydlighet visat att dessa megaföretag, vare sig de är banker eller industrikonglomerat, är som supertankers som skall navigera ett hav som förändras allt snabbare. Man blir en koloss på lerfötter.


Vad gäller aktiemarknaden kan det nog konstateras att den räntedrivna delen av uppgången troligen börjar lida mot sitt slut. Den räntedrivna delen brukar svara för 70 procent av uppgången och den brukar alla missa. Nu kan vi snarare förvänta oss successiva räntehöjningar mot en mer normaliserad nivå. Det som kommer att driva kurser uppåt framöver är vinstökning, vilket troligen innebär att en eventuell börsuppgång blir mindre bred och mer bolagsspecifik. De bolag som under krisen har anpassat sin kostym till gällande förutsättningar står vid startblocken med nysnörade spikskor, medan de som körde för länge åt fel håll kommer att få det tuffare.

Även industrivärden har släppt sin årsredovisning men jag misstänker att det är en fotostaopia av fjolårets men med den skillnaden att fjolårets minustecken nu är utbytta till plustecknen och möjligtvis så har VDn Anders Nyrén bytt kostym….kanske

5 kommentarer:

 1. Riktigt intressant läsning har själv inte hunnit läsa Öresunds redovisning väntar på att få den hemskickad

  SvaraRadera
 2. ja, öresund är duktiga och man kan hitta små fina fynd genom att studera deras handel. Två doldisar som som de gått in i är Cision och Proact. Cision kommer gå mot 8-9 och Proact mot 100 inom inte alltför avlägsen framtid. En annan som ev kan vara intressant är problembolaget TradeDoubler inför
  Q1 rapporten

  SvaraRadera
 3. Bra och intressant läsning! Jag kommer helt klart följa dina inlägg framöver, har en känsla av att jag kan lära mig mycket!

  SvaraRadera
 4. ...men är inte öresund väldigt dyr på 141:- ?

  SvaraRadera
 5. Uppföljning: Cision och Proact båda upp 11-13% sedan 3 mars. Bra bit på vägen mot utlovat, mao.

  SvaraRadera

MediaCreeper