tisdag 30 mars 2010

Har du det bättre än grannen?

Dagens Industri har idag en artikel publicerad om en enkät som är gjort mot svenska bolånekunder. Hur mycket dom lånat, om man känner man har råd med utgifterna till bostaden och om man är nöjd med ekonomin i stort.
Undersökningen visar att de allra flesta svenskar anser att man lever i en god ekonomi med inkomster och utgifter, man anser sig klara av sjukdomsfall och längre arbetslöshetsperioder. Enbart 1% uppger att om dom skulle sälja sin bostad idag så skulle det vara svårt att få ut så mycket som man har i lån. En lugn och harmonisk situation i allmänhet kan tyckas.

I undersökningen har man också frågat om vad individerna tror om ”allmänheten” i stort och här uppkommer det intressanta att man ofta tror att ”andra” troligtvis har för stora lån, problem med sin ekonomi osv. Men själv bor man i tryggt bo.

I högsta grad ligger det fullt naturliga beteendevetenskapliga principer bakom denna undersökning precis på samma sätt som att en majoritet av svenska folket tror att man kör bil bättre än genomsnittssvensken. Eller att man gärna talar om goda aktieaffärer och inte är lika social med sina förluster, (få som talar om vid fikabordet att man äger aktier i LBI (gamla Framfab) t.ex. även om detta är en av Sveriges vanligaste aktier att äga även idag). . Orsaken?

En mänsklig benägenhet att först och främst vara rädd att förlora, misslyckas eller inte bli social accepterad. Denna mänskliga drivkraft är betydligt starkare än drivkraften att vinna, lyckas och stå i centrum.

Så i nästan alla olika sammanhang och enkäter så tror de tillfrågade individerna att man oftast i alla fall har eller är något bättre än det som man tror är genomsnittet. I Själva verket så trivs vi riktigt bra med att vara ”medelsvenssons” med guldkant. Som den är lottovinnaren i Helsingborg som vann 200miljoner och nu skulle kunna tänka sig att skaffa årskort till Rögles hemmamatcher. Samtidigt så har vi människor också en benägenhet till sensationsjournalistik och sensationer. Bopriskrascher, 200 miljoners lottovinster och liknande tilldrar vårt intresse mer än en buffert på banken, regelbundna amorteringar och att gå med barnen till dagis. Vår benägenhet att stötta bort det som är tråkigt och rikta vårt intresse till det som vi upplever som roligt i livet skapar ofta en situation (turligt nog givetvis) där vi upplever oss ha det ganska så bra i livet.

Ursäkta att jag inte skrivit så mycket sista tiden på denna blogg. Men ni kan vara helt lugna, något överhängande nedläggningshot på denna sida finns inte. Undertecknad har helt sonika haft en massa annat för sig i livet och har inte kunnat ägna så mycket tid åt att läsa eller skriva blogginlägg. Först och främst av högst glädjande orsaker. Min och min frus adoptionsprocess har nu tagit några steg framåt och tid får nu ägnas åt att 18 olika dokument såsom personliga brev om sina levnadsförhållanden och fotoböcker som skall skickas till Sydafrika i närtid och viss förhoppning finns nu att få åka dit inom ett år.

Sedan vill i alla fall jag få lite tid över till lite träning och goda brödbak i hemmet.

Men man får trösta sig med att om tiden inte fanns så skulle ju allt i livet hända på en gång.

5 kommentarer:

  1. Vad Andersson säger om Pettersson säger alltid mer om Andersson än om Pettersson.

    Simon Hund.

    SvaraRadera
  2. Hej

    Om du letar efter saker saker att skriva om och har dykt ner i ratos årsredovisning får du gärna föklara värför avkastning på eget kapital nästan alltid verkar gå ner efter att ratos köpt.

    Förstår inte varför, är nyfiken om om detta har att göra med "ny balansräkning"/"ring fenced construction"? Men tycker snarare den borde gå upp med högra belåning/mindre eget kapitel? t.ex. euromaint.

    Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
  3. All lycka med adoptionsjobbet! :)

    SvaraRadera
  4. Tror det hela handlar väldigt mycket om att man inte klarar av att göra ett "worst case" senario för sig själv om man inte skulle klara det.
    Att göra samma sak för grannen går däremot utmärkt.

    Dom flesta klarar t.ex. bara att ta med en parameter av följande även om vissa om dom hänger ihop.
    Bostadskrash
    Vad händer om räntan blir 10%?
    Vad händer om bopriserna faller 20-40%?
    Energikris
    Vad händer ifall energi&matprisern stiger med 100%?
    Vad händer om ni blir arbetslösa eller sjukskrivna?

    SvaraRadera
  5. En parameter är att ta hänsyn till ens egen ålder kontra grannarnas ålder. Är grannarna pensionärer har de sin inkomst säkrad, ofta låga eller inga skulder.

    I ett nybyggt område där alla hus är lika och de flesta har diffusa jobb i tjänstesektorn är det en relevant jämförelse.

    Tack för ordet!

    SvaraRadera

MediaCreeper