måndag 30 juli 2007

Ha inte för stort fokus på kortsiktiga kursrörelser

När man köper aktier göra man detta i tron att aktierna skall bli mer värda i framtida. Värdet skapas genom ökande utdelningar och/eller kursuppgångar till följd av ökande vinster mm, varje dag bestäms priset på ett företags aktier på börsen och dag efter dag rapporterar media om dessa kursrörelser hit och dit. Vilka som gått upp mest och vilka som sjunker mest. Det är lätt att som aktiesparare lägga väldigt mycket kraft på dessa kursrörelser, man loggar in i sin depå flera gånger om dagen och därtill kanske man slår en snabb blick på texttvn för att se om Kockaburra ABs aktiekurs har gått upp en krona eller två. Kanske är det då dags att sälja aktierna, för dom kanske sjunker i morgon? Har aktierna gått upp ja då känner man sig genast rikare (och gladare..) och har kursen gått ned ja då har man blivit några kronor fattigare (och lite deppig kanske). Givetvis vill vi alltid att våra aktier skall gå upp i kurs så vi alla blir rikare. Alla som ägt aktier under lite längre tid vet att ständiga uppgångar inte varar för evigt lika så varar inte nedgångar alltid för lång tid heller. Å andra sidan är det tungt att vara långsiktig och behålla sina aktier när depån krymper ihop allt mer vid börsfall. Även om man efter sitt tycke köper de allra billigaste aktierna är det trots allt inte säkert att dessa gå upp i pris då tyvärr billiga aktier kan bli ännu billigare (se bara under år 2002-2003). Man slås ofta av hur fel diverse experter har om såväl den långsiktiga som kortsiktiga utvecklingen på börsen.

När det gäller aktier är det min klara åsikt att man bör fokusera på det man vet och tror sig veta och lägga ganska lite kraft på vad man gissar.

Hur börsen går i morgon eller i nästa vecka är ingenting som vi kan veta. Det är bara en kvalificerad gissning. Tom så långa tidsperioder som fem år är inte alls säkert att vi har rätt om kursutvecklingen på våra aktier. Hur många trodde att Ericssons aktier skulle sjunka nästan 80% mellan åren 00-03? Hur många trodde att det skulle ta över 25 år innan Dow Jones åter slog sitt all-time high från 1929? Å andra sidan vem kunde tro att börsen under 80-talet skulle gå upp med ett snitt högre än 25% per år?

Däremot vet vi varje dag en mängd saker som vi kan nytta av i vårt aktiesparande. Vi vet eller kan ta reda på hur stor omsättning, vinst, eget kapital per aktie, kassaflödes storlek, räntabiliteten på det egna kapitalet mm som de företag vi äger aktier i gör. Vi kan göra hyffsade analyser över vad som är billiga och dyra företag värderingsmässigt. Med hjälp av historiken hjälp kan vi se om ett företag är långsiktigt välskött. Vi vet vad senaste utdelningen var och hur utdelningen har vuxit de senaste åren. Hur lönsamheten har varit under några års tid. Om situationen idag är särskilt gynnsam eller tyngs av händelser av mer kortsiktig art såsom integrationsprocesser eller stora investeringar. Saker som betyder mycket mer än om kursen är 112 eller 124 kronor per aktie.

Så mitt råd är att fokusera mindre på priset på aktier och mer på värdet av de samma

1 kommentar:

  1. Kul att du är tillbaks igen. Skönt att du slapp sitta och titta på börsskärmen när det var en så tråkig fallande vecka, bättre att se regnet falla än portföljen.

    Bra inlägg som vanligt

    SvaraRadera

MediaCreeper