fredag 6 juli 2007

Tankar om Öresunds rapport idag

OBS äger inga Öresunds aktier (min fru gör däremot)

Först att rapportera Q2 är Öresund. Personligen tycker jag rapporten är lite av en besvikelse.

Jag trodde att dom skulle ha gått lite mer aktivt fram i portföljen och sålt av mer Fastighetsaktier och Volvo än vad man gjort senaste månaden.

Det jag idag saknar lite i Öresunds portfölj vilket ofta har varit ganska tydligt förr är riktningen vad man tror framåt. Det är just nu en väldigt indexlik portfölj. Investor och Industrivärden väger tungt. Det är i och för sig riktigt tycker själv att dom är billiga med tanke på den starka utdelningskapaciteten i portföljbolagen men det hade knappast vägt så tungt om Öresund såg några "skevheter" på marknaden.

Man har tagit ett litet bett mot skogen som är väldigt opopulär just nu genom köpen i SCA och Holmen. Skulle vinsterna vika i verkstaden då svänger säkert intresset till stabila skogen. Helt ok enligt mig. SCA känns billiga är min personliga uppfattning sen vet man å andra sidan inte hur mycket omstruktureringspengar som behövs för dessa köp som SCA gjort sista halvåret. Det är inte alls otänkbart att det nästa vår är dags för en stora extra utdelning från Holmen. Balansräkningen är mycket stark, man är bra investerad i nya maskiner och Lundbergs kanske vill ha lite extra pengar som Huvfudstaden fick stå för i år.

Assa tror jag personligen kan bli lite av en överaskning de kommande 2-3 åren. Utvecklingen på försäljningssidan är mycket stark idag samtidigt som vinsterna är nedpressade av dessa ständiga omstrukturringsprgram. Förr eller senare borde detta var över ju och då?. Kursutvecklingen har inte varit lysande (sämre än försäljningstillväxten sista åren) men det finns enorm besparingspotential i bolaget samtidigt som det finns stora tillväxtmöjligheter i Asien. Inte många som tycker om bolaget idag och det är lite "Eluxkänsla" som jag har om bolaget...(äger själv Assa skall tilläggas). Det bör givetvis tilläggas att det inte finns något svensk verkstadsbolag som har så stark marknadsposition som AssaAbloy vilket är bra när det böRja gunga i konjunkturen. Hur många kan nämna några andra lås till dörren?

Köpet i handelsbanken känns helt ok. Billigt javisst men ingen kioskvältare direkt. Själv tycker jag SEB är bästa bankvalet även kommande året. SAAB har jag ingen aning om.

Jag tycker nog inte att Öresund idag förtjänar någon större rabatt pga den indexlikhet utan är rimligt värderad nu. Varför köpa Öresund runt substansvärdet när man kan få Industrivärden med 20% rabatt och utvecklingen kommer bli hyffsat lik? Att bolaget inte handlas med premie är i fall är bra och tyder på att Öresund kan vara en hyffsad placering för långsiktiga. För nedgångar i premien/rabatten ökar den framtida avkastningen vilket många inte känner till.

3 kommentarer:

 1. Hejsan!

  Visst har Öresund blivit bredare, men index är dom långt ifrån. Bygg, läkemedel, kläder och dagligvaror är några exempel på branscher dom är renons i, om man inte räknar Astra via Investor och Skanska via Industrivärden. Det är hur som helst inte mer än en liten bråkdel.

  Att dom sålt nästan halva Fabege och snudd på hela Catena får väl ses som ganska grova nedskärningar i fastigheter? Skulle gärna se dom lämnade Klövern helt, men Fabege och Wihlborgs får dom gärna ligga kvar i. Lite osäker på hur mycket Klövern dom har också. Dom kan ju ha sålt en hel del utan att komma upp i 100 miljoner, vilket tycks vara siffran som krävs för att dom ska skriva om det.

  Vad menar du förresten med det där sista, "För nedgångar i premien/rabatten ökar den framtida avkastningen vilket många inte känner till".

  SvaraRadera
 2. Visst är det så att dom står utanför många brancher precis som alla de större investmentbolagen gör.

  Indexlikheten tycker jag har grund i att Industrivärden och Investor väger så tungt i portföljen. Detta är aktier som på långsikt ung. kommer utvecklas som index. (förhopningsvis lite bättre). Å andra sidan så har ju tom ODIN fonder (som aldrig vill följa index) också mycket investor aktier.

  Jo visst har dom lämnat mycket fastigheter. Mycket av detta gjordes inte detta kvartal dock utan under Q1 och Q4 06 med undantag av lite Catena. Jag hade hoppats att dom hade klippt ner Fabege mer sista månaden.


  Med den sista meningen tänker jag följande. Exemplifierar.

  PÅ lång sikt (t.ex. 20 år) kommer med största sannolikhet avkastningen på Öresunds aktier att följa substanvärdesutvecklingen. Desto större premie idag desto sämre avkastning till aktieägarna (sämre direktavkastning) och desto större rabatt desto bättre avkastning till aktieägarna (bättre direktavkastning framför allt). Därför är det bra att premien förvinner för då lockar det i alla fall mig att köpa mer aktier.

  Skulle bolaget inte ha varit ett investmentbolag kan man tänk på följande sätt. Värderingen i framtiden för ett bolag har ingenting med dagens värdering att göra. Istället så kommer värderingen att styras t.ex. av hur hög vinst ett bolag gör i framtiden och ett visst p/e tal på denna framtida vinst.

  Därför kommer avkastningen till framtiden bli högre från nu om en aktie sjunker och avkastningen till framtiden kommer minska om aktierna går upp.

  SvaraRadera
 3. Ang. indexlikheten tycker jag det är intressant att titta tillbaka i historien.

  Öresunds innehav 31/3 1999
  Custos (innehöll otroligt mycket SCA)
  H&Q (HQ+Avanza)
  Sapa
  J&W
  Autoliv
  Sälenstjärnan (skistar)
  Protect data
  Netcom

  Indexlikt? Knppast och klar riktning.

  Bokslutskomuniken 2002
  Wihlborgs
  Drott
  SCA
  Perbio Science
  Sapa
  Skistar
  HQ
  HQ fonder
  Custos (då i mångt och mycket styckat)
  Avanza

  Hux flux ligger man nu "half in" i fastigheter. Indexlikt?

  Investor, Industrivärden, Volco, Electrolux känns lite mer "tråkigt" idag då man kommer följa index mer.

  SvaraRadera

MediaCreeper