måndag 24 september 2007

Grunden ligger alltid i en bra privatekonomi


Inläggen på denna blogg har i stort sett uteslutande handlat om investeringar dvs där man köper en tillgång som man sedan har förväntning på att den skall ge en god avkastning. För läsaren av denna blogg kan ni säkert se att det största område jag brinner för är långsiktiga aktieinvesteringar och inte en form av trendföljande spekulationer. För att kunna genomföra investeringar krävs alltid pengar såvida man inte belånar sina investeringar. När det gäller aktier bör man vara synnerligen konservativ när det gäller belåning så det som då krävs är "cash". För att skrapa loss pengar som inte skall användas på många år ligger i grunden en god privatekonomi. Speciellt gäller detta individer med låga eller normala inkomster där skillnaden mellan god och dålig privatekonomi i stort sett betyder skillnaden mellan att investera i aktier eller inte göra det alls.

Privatekonomi är ett område som blivit mycket mer komplext de sista åren. Avreglering av t.ex. tele, tv, elmarknaden, nya pensionsavtal, en mer dynamisk banksektor mm har medfört att man som konsument tvingas att göra aktiva val i privatekonomiska spörsmål detta oavsett om man själv velat göra detta eller inte. Skall man se det ur positiv synvinkel så finns det pengar att spara för de allra flesta.

Tyvärr är det många som känner att man inte har tillräckliga kunskapar i området privatekonomi denna kunskapsbrist är ett allvarligt hot mot aktiva konsumenter. Därför bör privatekonomi införas som skolämne. I grunden för en god privatekonomi gäller dock samma urgamla regler som alltid gällt det gäller se till att man övertiden gör av med mindre pengar än man har som inkomst.

De två faktor man har att ta hänsyn till är då inkomster och utgifter. För att förbättra sin privatekonomi mot nuläget finns såldes två alternativ antingen så höjer man sina inkomster eller så sänker man sina utgifter. Beroende på situation i livet är det säkert olika svårt att arbeta med inkomst respektive utgiftssidan men generellt tror jag att utgiftssidan är enklare för de flesta att jobba med.

Ett vanligt scenarie hos många hushåll är nog att privatekonomin bara "rullar på" man har sina inkomster och utgifter, valt sina bolag för el och tele och klart sagt så bryr man sig inte speciellt mycket. Precis som med deklarationen som en avstämning av inkomsterna så tror jag att privatekonomins utgiftssida ibland kan vara i behov av en systematisk vårstädning precis som garaget behöver det ibland också. En annan faktor som är otroligt viktig att lägga in är också i det fallet man är fler i hushållet att båda parter är överens om att göra på ett visst sätt och att valet i utgifter inte går ut över hälsan i familjen. Det finns nog inget mer förödande än att bråka om pengar för kärleken. En bra uppbyggd privatekonomi kan säkert också förebygga många bråk samtidigt som det leder till mindre utgifter. Detat gäller oavsett om man har en gemensam ekonomi eller inte.

Hur bör man göra då? Det är ju så otroligt mycket att ta tag i!
Nedan skall jag försöka beskriva lite av hur en vårstädning av hushållsutgifterna kan gå till.

Det mest naturliga är att börja skära i onödiga utgifter dvs saker som du inte behöver skall du nog inte köpa, "tokshopping" hör inte ihop med sund privatekonomi. Men även på "nödvändiga" utgifter finns mycket pengar att spara.

Börja alltid med de största utgifterna
Ett gott råd är alltid att börja där en sänkning av utgifterna kan betyda mest. För många hushåll är kanske bostadsutgifterna en tung post i utgifterna. Bor man i en hyresrätt är det troligtvis svårt påverka hyran men har man bostadslån på en villa eller bostadsrätt är en omförhandling av räntan en sak som kan spara tusenlappar på ett år. Att årligen prata med några olika banker och förhandla om låneräntor är en procedur som ofta kan spara pengar speciellt för den som systematisk amorterar finns det ofta möjligheter neråt på låneräntor. Jag har hört exempel på individer som lyckas förhandla ner räntan på ett rörligt bostadslån ner mot 10-20 punkter över reporäntan mot det normala på idag 75-90 punkter. I samband med att man skulle vilja binda ett lån bör man alltid undersöka bästa alternativet.

För den som kör mycket bil kan drivmedel och andra utgifter till bilen vara en stor utgiftspost. Se till att tanka på ett fördelaktigt ställe (sidan bensinpriser.se kan var en god hjälp) och använd då ett bensinkort som ger bra rabatt, alla i familjen bör tanka mot samma kort. Tänk självklart också på vilken bil du äger ibland kan det tom löna sig att byta bil. Själv köpte jag ny bil för ett tag sedan och det är intressant vilken utveckling det har varit sista tiden min nya bil har idag en bränsleförbrukning på ca. 0,5-0,6 l/mil och då är det ändå en mellanklasskombi med turbo på 120 hk, fullstort bagage och ingen trängsel i baksätet. 6000kr i skatterabatt har jag fått också.

Mat är ofta en stor utgiftspost främst för barnfamiljer. Här ligger mitt första råd att skaffa ett "matkort" med autogiro kopplat till sig. Själv har jag ett ICA kort dit det varje månad förs över en summa för mat. Detta ger ränta på matpengar och möjlighet att kontrollera matinköpen men den största fördelen är att man inte behöver bråka om vem som köpte mjölken sist. Att vara systematisk och planerande i matinköpen och välja lågprisvaror kan kapa många tusenlappar för en familj.

Utgifter till telebolag är nog en post som många sett ökat allt mer när bredband, digitaltv, mobiler mm idag finns i de flesta hem. Här har jag väl inget super tips med det skadar inte göra en ordentliga översyn. Tänk om man kunde få allt av detta slag på samma räkning...

Utgifter för el och värme blir mycket pengar för den som bor i villa så se till att just ditt hus blir snålast på gatan, sök efter vart ditt hus "läcker" energi. Ta en ordentlig funderare på vilken uppvärmning som är mest effektiv på ditt hus. Det är förvånande hur många som sitter kvar med föråldrand uppvärmning och där tusenlappar rinner iväg över tiden istället för att direkt ta tag i problemet med mordern och kanske mer miljövänlig uppvärmning. Har du direktverkande el finns det idag hemdator baserade styrssystem som kan göra under på elräkningen.
När det gäller el har mycket hänt sista åren då det numera är fritt att välja bolag därifrån du köper din el. På internet finns idag många sökmotorer som hittar billig el. För den som bor i lägehet är frånvaro av ett miniminipris/fastpris något som spara några hundralappar om året. Själv har jag valt att vara med i bolaget kundkraft.se som är ett alternativ som upphandlar el gemensamt för många hushåll samtidigt. För mig har detta lett till billigare elräkningar det som är ännu bättre är att man själv på så sätt slipper bry sig om vilket bolag som är billigast just nu.

Försäkringar och likande går säkert att pruta någon hundralapp på. idag finns tom sökmoter på internet som ger dig tips på den biligaste hem och fordonsförsäkringen.

När det gäller kontakter med banker bör man vara noggrann se till att ha ett bra sparkonto, billiga kort, gratis internetbank etc. Någon tusenlapp kan du säkert spara på detta.

På Internet finns idag otroligt många hjälpmedel i privatekonomins mysterium. Min personliga favorit är kanske Internetsidan compricer.se där man kan jämföra många privatekonomiska alternativ inom olika områden. Har du den mest fördelaktiga aktiedepån t.ex.? På sidan kapitalnet.se finns också många tips.

På internet finns också många bloggar om privatekonomins mysterium om man vill läsa om andras funderaringar. Min personliga favorit är nog bloggen friskekonomi.blogspot.com som skrivs av en MS sjuk småbarnmamma. Hon är verkligen ett föredöme i vårt samhälle!

Så ju bättre privatekonomi, desto lättare att investera i aktier!

3 kommentarer:

 1. Med pragmatisk disiplin kan negering mot sund livstil utan problem ge överskott till månadsspar. Ta ett socialfall som exempel: hyran är betald, matpengarna är knappa - men röker ogenerat ett packe om dagen och pizzerian på fredagskvällen är av prioritet. Jag hävdar att en 500ring är enkelt att spara även för en ensamstående trebarnsmamma!
  Femhundraspänn är 6 lock om året. Intresset växer och ytterligare avskalning mot framtiden görs. Själv driver jag en resturang utan att ta ut lön, amorteringar prioriteras...en investering in i framtiden med andra ord. Börje.E, Fredrik.L och Arne.K hjälper mig med räkningarna änsålänge..

  SvaraRadera
 2. Många bra råd som alla skulle läsa.
  På elskling.se kan man kolla vart det är billligast el för en själv.

  SvaraRadera
 3. Du skriver bra som vanligt - och tack för dina snälla ord! :-)

  SvaraRadera

MediaCreeper