lördag 29 september 2007

Biter det svenska stålet ännu?SSAB är en av mina mest lyckosamma investeringar de sista åren då företaget och aktien har haft en strålande utveckling. SSAB ett mellanstort stålföretag i Europa som de senaste 10 åren har gjort en rejäl omsvängning som bolag då man gått från att vara mer av en massproducent till att idag i stort sett uteslutande vara en stark nischaktör som har valt att konkurrera på vissa utvalda segment inom stålrörelse och detta har man gjort framgångsrikt och man tillörs världstoppen inom Kylda stål och ultrahöghållfaststål, produkter med högre marginaler än bulkstål.

SSAB är ett mycket välskött stålbolag som övertiden i stort sett alltid har haft högre lönsamhet än andra motsvarande stålbolag. I företagets strategi slås fast att SSAB skall vara ett av världs lönsammaste stålbolag, de senaste åren har man levt upp till detta mål. Stålbolagen är till naturen konjunkturkänsliga och som aktieägare bör man vara beredd att resultatet kan svänga betydligt mellan god och sämre tider. Men det är i tider av sämre lönsamhet för stål aktier som SSAB visat sin styrka då man har kunnat göra vinster när andra har gjort förluster. Över de sista 10 åren har SSAB till exempel haft en räntabilitet på eget kapital om 18% mot konkurenternas 11% och trenden har sakta visat på allt bättre strukturell lönsamhet även om dagens nästan 40% på eget kapital knappast är hållbart över tiden. vinstmarginalerna före skatt har legat på ca. 11% i snitt vilket är nästan dubbelt så bra(!!) som genomsnitts stålföretagen. Även här kan nog inte tro att dagens 20% vinstmarginaler är hållbara.

Tidigare i år klämde SSAB till med ett jätteförvärv när man lade ett bud på det kanadensiska bolaget IPSCO som för mig var helt okänt innan detta bud. Till en början var jag mycket skeptisk till att SSAB gjorde en stort företagsförvärv på andra sidan atlanten. Mina farhågor ligger i att SSAB nu verkar prioritera tillväxt framför lönsamhet, det är helt fel väg att gå i alla fall enligt mig som tycker lönsamhet alltid måste gå före i en bransch som stål som är så cykliskt. SSAB har presenterat en hel del information kring förvärvet i prospektet om IPSCO.

Övergripande om förvärvet skriver SSAB så här i prospektet
Den industriella logiken bakom att förena SSABs och IPSCOs verksamheter handlar om att använda SSABs kunskaper och position inom kylda stål och avancerade höghållfasta stål till att förändra produktionsmixen i IPSCO i en konkurrenskraftig produktionsstruktur.

Dvs rakt ut som jag uppfattar det, använd IPSCOs moderna välinvesterade fabriker med SSABs top-of-the-line produkter. Enligt mig låter detta sunt även om bakslag säkert kan komma. Att IPSCOs produktion är högkvalitativ är lätt att se i att bolaget har varit och är ett av nordamerikas mest lönsamma bolag men goda marginaler och god lönsamhet i nästan SSAB klass.

IPSCO har dock en plump protokollet och det är att man med en del av sin verkamhet arbetar inom en sektor där SSAB inte har funnits alls och det är rör (1/3 del av IPSCO). Med dessa rör är man en stor levrantör till olje och gasindustri i Nordamerika. Styrelsen i SSAB har sagt att denna del skall utvärderas och strategiskt övervägas. Personligen hade jag varit förtjust om denna del på sikt såldes och då betalade av en stor stor del av den skud SSAB nu har dragit på sig i samband med förvärvet. Även om SSAB med dagens situation klarar av att amortera en hel del av skulden är skuldsättningen ändå en stor riskfaktor speciellt om tiderna blir sämre. Ett problem med denna transaktion är att IPSCO har satsat stort med investeringar och förvärv på rörsidan så jag kan tänka mig att det knorras en hel del inom IPSCO om SSAB vill sälja det man satsat på.

När jag gör aktieinvesteringar så brukar jag försöka bortse från valutaeffekter men SSAB är ett företag där detta spelar roll helt klart. Den svenska delen av SSAB (gamla SSAB) gynnas mycket kraftigt av den senaste tidens dollarfall då insatsvaror köps in i dollar och försäljningen av färdiga produkter sker främst i EUR. Nettoutflödet av USD är så högt som ca. 4,3Mdr så den senaste tiden 9-10% fall för dollarn ökar vinsten för gamla SSAB med hundratals miljoner sett på årsbasis. Men, men nu har man ju köpt ett företag på andra sidan atlanten och skall jag vara ärlig så har jag ingen riktigt uppfattning hur dollarfallet
påverkar verksamheten i IPSCO. I den bästa av världar så kan IPSCO genom SSAB försäljningskanale öka sin försäljning av sina produkter i EU och Asien samtidigt som produktionskonstnaderna går ner och samtidigt som den svenska delen blir ännu mer lönsam. Men på kort sikt så borde vinsten i svenska kronor i IPSCO minska betydligt till följd dollarraset. Men som sagt vet jag inte riktigt....nästa rapport tror jg kommer följas med stort intresse.

Sammanfattningsvis kan jag säga att jag tror att den goda stålkonjunkturen består ännu en tid men att risken har ökat i SSAB och att det just nu är ett lite osäkert läge.


4 kommentarer:

 1. bra sida du har, lägger till dig i mina favoriter, hoppas det är ok

  SvaraRadera
 2. Hejsan,
  Intressant text om SSAB.
  SSAB ar utan tvekan ett valskott nisch foretag. Jag har nyligen salt mina SSAB da jag tror att de kan fa mycket stryk om Europa gar in i en lagkonjunktur. Det finns en risk att manga aktieagare som har stora reavinster som passar pa att realisera lite. Samtidigt har man som du papekar hojt risken i och med storkopet av IPSCO. Manga svenska bolag har haft stora problem med sina forvarv "over there". Rordelen ar nog hoglonsamt i dagslaget och kommer nog att vara det sa lange som oljeboomen i USA/Kanada fortsatter. Det finns enorma mangder olja bundet i sand i USA/Kanada (Nar jag salde SSAB kopte jag bla annat Pearl som verkar inom detta omrade i USA/Kanada mer info finns pa min blogg) som utvinns i allt storre omfattning och oljeledningar behovs for att bygga upp infrastrukturen kring utvinningen. Det intressanta med kopet ar att SSAB har vaknat och att man inser att man antingen sitter passivt och blir uppkopta forr eller senare eller aktivt forsoka hanga med i globaliseringen som sker.

  Mitt innehav den har svangen blev riktigt bra. Jag var aven med pa borsintroduktionen da staten salde ut SSAB och aven det blev en bra affar. Det vore intressant att veta vad LKAB tanker gora med sin SSAB post. LKAB kommer att behallas men kanske kommer LKAB att salja sina SSAB aktier och gora en engangsutdelning till staten.

  SvaraRadera
 3. Ett mycket bra företag som jag tyvärr har stått brevid och sett utvecklas fantastiskt. Som tur är har jag lite via mina Industrivärden aktier men skulle gärna med facit i hand direkt ägt lite aktier.

  Bra skrivet!

  SvaraRadera
 4. Anders> Historiken av företagsköp i USA är som bekant katastrofalt. På rak arm kan jag knappt nämna något bolag som lyckats bra med ett större företagsköp i staterna så visst har SSAb väldigt mycket att bevisa. Inte minst viss styrelseledmöter som minsann har trampat i klaveret förr.

  Jag håller med dig i det du skriver och jag är inte överpositiv till framtiden. Skall man tro att SSABs vinster går tillbaka till "normalläge" så kommer säkert vinsterna att halveras i en låg konjunktur men jag tror inte vi får se stora förluster. En halvering av vinsterna medför ett P/e tal på ung. 20 och det är nog på smärtgränsen vad man kan acceptera. Vad som gör att jag ännu ligger kvar är ändå det faktum att det inte finns något som egentligen pekar på att stålkkonjunkturen håller på att vika stort.

  Sommarens turbulenser har t.ex. inte satt några spår i stålpriser. tvärt emot egentligen, efterfrågan har snarare ökat från Asien. Så något år till med rekordvinster får vi säkert se men nedgången kommer...frågan är väl bara när?

  SvaraRadera

MediaCreeper