söndag 9 september 2007

Hur stor vikt skall man lägga vid skattekonsekvenser?

I Sverige idag har vi enligt mig alldeles för komplicerade skattregler för aktier speciellt drabbar detta långsiktiga ägare där inlösenprogram, nyemsissioner, sakutdelningar, splittar mm gör att det istort sett är omöjligt att deklarera sina affärer rätt. Själv hade jag gärna sett att regelverket förenklas betydligt för att göra det allt mer attraktvt för provatpersoner att direktäga aktier istället för att gå omvägen via bankernas fonder.

En baksida med dessa komplicerade regler är att den genomsnittlige spararen lägger ner väldigt mycket tid på att se till så att man betalar så lite som möjligt i skatt. Tidningar som ex. Privata affärer överöses med svar på frågor om aktieskatter, kapitalförsäkringar säljs ibland med reklamen att "slipp bry dig". Enligt mitt sätt att se på saken är skatten "bara" en bisak som inte spelar speciellt stor roll. Vad som däremot spelar roll är att man gör bra placeringar detat oavsett om placeringarna görs i en KP eller vanlig depå oavsett om man lyckas deklarera inlösenprogram rätt eller fel.

Häromdagen fick jag en e-post fråga om skatt
....
Jag har en väl spridd portfölj med cirka 20 bolag. Vissa har jag ägt väldigt länge och har därför ingångsvärden som överlag överskrider de 400% som ger mig möjlighet att skatta 20% rakt över. Dessa bolag, Nordea,Sca, Lundbergs och tex Meda är bolag jag inte tänker sälja på x antal år, utan bara inneha och låta dem växa ytterligare. Några kursdubblare finns och säljer gärna av dessa för kvittning mot eventuella förluster. 10 av 20 bolag ligger så lågt att en påfyllnad vore att bomba sönder en lång procentmässig stigning.

Till mitt lilla problem:

Innehaver en liten post Industrivärlden A (400st.) med ingångsvärde 66:-
Har länge velat öka i Industrivärlden och känner att kommer det en "dipp i dippen" så ökar jag gärna på med 500-1000 stycken. Frågan är om jag skall köpa den ngt dyrare A-aktien, och höja mitt ingångsvärde (som endå kommer hamna under dagskurs) eller om jag skall låta dessa 400 ligga kvar och inhandla dagsfärska C-aktier för fullpris: (ingångsvärde: up to date-pris).
Är det synd att förstöra en gammal ingångskurs?

Hejsan
Innan jag kommenterar något om själva problemet vill jag först framföra min beundrad för en välspridd och välbalanserad portfölj dessutom med en sund investeringsinställning till.

Själva problemet med inköpet av Industrivärdenaktier tycker jag är ganska enkelt i alla fall på det sätt som jag ser det på.
Industrivärdens A och C aktier ger lika rätt till bolagets kapital och lika rätt till aktieutdelning. Det enda som skiljer är rösträttens styrka på bolagsstämman. Priset på aktien är idag (söndag) 133 kr för A-aktien och 127 kr för C-aktien. Omsättningen är högre i A-aktien pga av betydligt fler utestående A-aktier men det finns inga standardiserade optioner till något av aktieslagen.
Därmed kan man konstatera att C-aktien är ett bättre val för en långsiktig akiesparare då den med största sannolikhet kommer ge bättre avkastning då aktien handlas med större substansvärdesrabatt och högre direktavkastning. Mitt råd blir därför att investera i C-aktien framför A-aktien för privatpersoner.

Sedan är det givetvis det fatum att du redan äger 400 A-aktier med anskaffningsvärde 66kr intressant. Lönar det sig då att sälja dessa aktier och istället köpa C-aktier?

Skulle du sälja dessa aktier gör du en vinst på 26 800kr som du måste betala 8040kr i skatt på. 400 C aktier kostar 2400kr mindre att köpa. Så vill du byta från A till C-aktier så måste du betala 5640 kr extra inräknat skattekonsekvenser. Det blir såldes en fråga om tidsperspektivet på ditt ägande och du kan räkna med att C-aktien övertiden utvecklas ca. 1% bättre (ca. 500kr per år sett till dagens kurs på 400 aktie) än A-aktien per år sett till totalavkastningsuträkning. Dessa +1% är också det faktiskta utfallet som framgår av Industrivärdens årsredovsningen om vi studerar en jämförelse mellan A och C aktien på tidsperioden 10-15 år

Hade jag fått välja hade jag enbart köpt nya C-aktier och behållit de 400 A-aktierna.

5 kommentarer:

 1. Tack för dina tankar & ditt svar.
  Har blivit lite JoakimVonAnka när det gäller vissa aktier, på grund av pajjade inköpsvärden vid nyköp eller tvångsförsäljning av en viss mängd.... för nypåbörjan av en ny sats av samma aktie. har jag medvetet undvikit köp i dessa och lutat mig på mina innehav.
  Tyvärr börjar min amatörmässiga inställning bita mig i rumpan när bolag som industrivärlden ser så billiga ut, sett från deras fantastiskt vackra spridning i världsklassbolag. Äger en större post Lundbergs där industrivärlden kommer som en rabatt i rabatten men inte mättar det mitt behov. Fastän jag innehaver Aspiro i 10tusentals med en inköpskurs på 2.22 kommer jag inte att kvitta ut mina 400 industrivärlden.
  Jag köper pinnfärska C-aktier och sätter mig som Krösu-sork på mina Aspiro och inväntar vändning 2008-09.
  Tackar enengång för din blogg och ditt svar. F

  SvaraRadera
 2. Hej. Du har en bra blogg som tar upp mycket relevant. Just detta ämne måste jag kommentera. Enligt Anders Andersson på Privata Affärer lönar det sig att använda schablonskatt på 20% först när värdeökningen är 400% eller över. När jag räknar själv får jag det till 200%, dvs när 1000kr blivit 3000. Är det jag som inte kan räkna?

  Tacksam för kommentar


  http://www.privataaffarer.se
  /newsText.asp?src=pa&a=20658

  SvaraRadera
 3. Oj, jag kan räkna, men jag fattade inte riktigt vad schablonskatten innebar igår. Nu har jag fattat det. Tack för en bra blogg :)

  SvaraRadera
 4. F >> Det kanske var idag du slog till med ett köp av C-aktier. Såg på internet att Handelsbanken internt hade omsatt en aktiepost på 1 miljon(!!) C-aktier idag. Inget liten post så att säga.

  Anonym>> inte lätt att hålla koll på alla procentuella siffror hit och dit. Med det är precis som dom skriver på privata affärer det kärvs en uppgång på 400% för att schablonreglen skall kunna vara fördelaktig.

  SvaraRadera
 5. Har lagt in en köporder idag (tisdag) på Industrivärlden. Räntan sänktes överraskande mycket innan idag och en liten schuss är att vänta. Skriver detta i uppföljningssyfte.
  Vänligen F.

  SvaraRadera

MediaCreeper