onsdag 27 augusti 2008

Andras pengar

Urban Bäckström har idag skrivit en insändare till Svenska dagbladet om att Sverige behöver en ny ägarpolitik där privata intressen faktiskt kan tillåtas i förmån för statligt och institutionaliserat ägande.

Bäckström är givetvis blåborgerlig så det förslår och skriver om hur svenska statsmakten i stort sett förföljt folk som har haft tillgångar och straffbeskattat detta och hans förslag om privatisering av AP fonder mm. är kanske att ta i men han har en mycket viktig poäng i att vi i Sverige måste fundera över OPM-förvaltning (OPM= Other peoples money) kontra att vi har ägare av kött och blod. Inte minst svenskt näringsliv själv (där Bäckström är VD) är en stor del av det förvaltningskapitalet då man är delägare av både Alecta och AMF pension och indirekt så är svensk näringsliv och fackföreningsrörelsen störst på området kapitalförvaltning. Tom större än bankerna i många fall…Men störst förvaltare av alla för våra aktier är ju staten själv som äger aktier i stort sett varenda storbolag på börsen.

Samtidigt så kan vi idag i tidningen Affärsvärlden läsa om AMF Pensions nytillträdde VD Ingrid Bonde som senast var generaldirektör på finansinspektionen. PÅ sitt nya jobb kommer fru Bonde att förfoga över mer än 300Mdr (!!) Mao en fond och livsparförvaltare som sitter på en enorm makt och kapitalbas (såvida inte spararna tar ut sina pengar).

Hur mycket är då 300Mdr det kanske är en svårbegriplig siffra som vi kanske behöver relatera till annat. Substansvärdet på Industrivärden är idag t.ex. drygt en 1/9 del av denna summa och Investor som är landets största Investmentbolag där är substansvärdet 182Mdr. Vi behöver mao lägga samman både Investor, Industrivärden, Ratos och Kinnevik för att komma upp på samma förvaltningsvolymer som AMF pension. Det är ju också på det sättet att AMF pension har betydligt fler sparare hos sig än vad det säkerligen är svenskar som betalar Tv-licens närmare bestämt finns det 3,3 miljoner sparare hos AMF. Även i detta fall förbleknar ju Investors dryga 100 000 aktieägare. Wallenbergare och Stenbeckare är mao idag allt mindre och mindre ägare.

Fondbolagens förening som också är en stor intresseorganisation i frågan har på senaste tiden lagt fram förslag på att fondsparare skall skattefritt kunna byta fonder vilket i en första anblick säkerligen låter bra men resultatet av ett sådant förslag skulle också leda till enorma fördelar för banker och fondbolag då fonder blir skattemässigt gynnade framför aktier och pengar säkerligen kommer rulla in från sparare som säljer sina aktier och köper fonder med resultatet att ännu fler säkerligen kommer ta omvägen via banken för att äga andelar av företag. Personligen så tycker jag att det vore olyckligt om ett sådant förslag kom till.

Vad tycker du, är det bra med förvaltare istället för ägare?

Själv äger jag gärna mina egna tillgångar och tycker om ägare av kött och blod. HM, Öresund, Securitas, Lundbergs hade aldrig varit lika framgångsrika som man varit om det var försäkringsbolag, statliga fonder och pensionsförvaltare som hade styrt och ägt majoriteten i bolagen

1 kommentar:

  1. Hej Cristoffer!

    Värst vad du producerar inlägg nu för tiden! Jag hinner knappt läsa allt du skriver :)

    Jag håller med om att det är bra med ägare av kött och blod och jag är starkt emot fondbolagens påhitt som du presenterar. Det är synd att inte fler väljer att spara direkt i aktier.

    mvh Charlie

    SvaraRadera

MediaCreeper