tisdag 15 december 2009

En pizza eller 4 pizzabitar?

Denna tid på året brukar det dyka upp en hel del kommentarar, spekulationer och annat ästvärt om just aktieutdelningar. Inte speciellt konstigt egentligt då det nu är ung. någon månad eller två kvar till dess att de flesta bolag offentliggör vilka utdelningar som kommer betalas ut till sina ägare.

På senare år är det fler och fler som börjat ifrågasätta den svenska modellen där det är bolagsstämman som fattar beslut om utdelningar (inom ramen för den svenska aktiebolagslagen) och utdelningen betalas ut någon dag efter bolagsstämman har fattat detta beslut. I våras så skrev Investors VD den enligt mig snusförnuftige Börje Ekholm att han tyckte att beslutet om utdelningar borde överföras till bolagens styrelser att enväldigt fatta beslut om och han hintade om att man då kanske skulle kunna införa kvartalsvis utdelningar i svenska bolag.

Placera.nu chefsredaktör Gunnar Wrede tycker samma sak, dela upp utdelningarna så får vi kanske en något stabilare börs och fler aktörer som förhoppningsvis kanske agerar lite mer långsiktigt och större fokus kanske hamnar på kontanterna än på kurssvängningar och drar en lysande parallell till sin kloke son som frågade farsgubben om varför man skulle sälja aktier om dom nu gav hela vinsten för all framtid?

Personligen anser jag nog lite att det påminner lite om historien om individen som vill få sin pizza skuren i fyra bitar istället för 8 för så många hade han aldrig orkat äta upp..

Självfallet finns det klara fördelar med större kontinuitet i utdelningar än en gång om året framförallt när vi har en situation där konjunkturen viker brant eller det i övrigt råder stor osäkerhet om framtiden i företagen. Då kan styrelsen stoppa utdelning något kvartal eller två eller kanske också det omvända om resultaten ökar. Samtidigt är jag kluven, jag tycker nog att vi skall ha det så att det är ägarna som fattar beslut om utdelningar i våra börsbolag.

Det kommer nog bli en intressant utdelningssäsong där många utdelningstrotjänare som t.ex. Sandvik och SSAB denna säsong mer eller mindre ställer in utdelningen kan jag tro. Helt klart är det nog så att många med historisk hög direktavkastning detta å har låg och ett antal aktier med lite lägre utdelningar historiskt sett nu har möjlighet till bättre direktavkastning.

9 kommentarer:

 1. Det BEHÖVER ju inte vara antingen eller går ju att gå en mittväg.
  T.ex.
  4kr utdelning direkt efter stämman, därefter 2kr under förutsättning att inte styrelsen har "synnerliga skäl" att stoppa utbetalningarna.
  Går ju även att koppla direkt till nyckeltal som finns i kvartalsrapporterna.

  SvaraRadera
 2. Jag vill gärna ha 12 pizzabitar istället :)..Du vet hur jag är!

  Hur som helst så borde det självklart vara positivt i bemärkelsen att de stora "spekulanterna" inte skulle tjäna på att köpa kortsiktigt för 1,5% direktavkastning per kvartal istället tex: 6% under ett år.

  Det är många som är negativa för att det blandas ihop med kvartalsrapport hysterin!

  Samtidigt skulle mer och mer var mer långsiktiga pga regelbundet utdelningar!

  SvaraRadera
 3. Logi> Absolut kan man göra så. Alla aktieägare i ett företag har rätt att få ett förslag behandlat på bolagsstämman så det är bara att anmäla förslaget till styrelsen, gå på bolagsstämman och hoppas att få med sig ägarna på en sådan lösning att få 4kr plus 2 kr lite senare eller 6kr i handen idag.

  40> Hade det på känn ;)
  Som sagt det finns stora fördelar med regelbuunda utdelningar. Har själv ägt bolag som delaat ut varje månad och det var inte det där fastighetsbolaget alla bloggar pratar om elelr någon gastrust..

  SvaraRadera
 4. Anders Perssondecember 16, 2009

  Vinsten i ett företag tillhör aktieägarna, det är rimligt att aktieägarna bestämmer vad som ska göras med pengarna. Efter bolagsstämma när resultatet är fastslaget kan dessa pengar delas ut som man vill, allt på en gång eller varje månad. Det kan göras redan idag. Att dela ut vinstmedel under innevarande bokföringsår kräver lagändring

  SvaraRadera
 5. vilket bolag delar ut månadsvis?

  SvaraRadera
 6. Vore kul med 12bitar skulle det innebära väsentligt mycket mer jobb för bolagen? Skulle passa mig bättre.

  SvaraRadera
 7. Nu är jag galet förtjust i kebabpizza och öl så jag skulle gärna vilja ha en kebabpizzabit varje månad jag också....

  Men jag tycker verkligen att det vore intressant med ett mer utdelningar under året också. Skulle kanske kunna generera ett ökat intresse från många aktieägare att ligga mer stabilt i många innehav där utdelningarna hålls på en bra nivå.

  Intressant inlägg!

  SvaraRadera
 8. Jag skulle föredra flera mindre pizzabitar varje år istället för en jättebit , det bör ha en lätt stabiliserande verkan på marknaden.

  Kan det lösas administrativt utan mer än marginellt ökade kostnader för de utdelande bolaget ?

  ja troligtvis, det påstås att en handfull människor besökte månen i en raket på 60-talet , det bör rimligtvis vara möjligt om viljan finns att rent tekniskt dela ut oftare utan stora onödiga kostnader.

  SvaraRadera
 9. Anonym> Det finns många utländska bolag som delar ut månadsvis. Ett trevligt exempel är Brookfield Renewable, dom äger vattenkraft och en hel del vindkraftverk i USA och Kanada. stabil verksamhet som levererar på långtidskontrakt och som delar ut månasvis.
  http://www.greatlakeshydro.com/

  en årsdirektavkastning på lite drygt 6% idag.

  SvaraRadera

MediaCreeper