torsdag 3 december 2009

Va, skulle grabben aldrig investera i oljeaktier?

För någon veckan sedan blev jag uppringd av en journalist som frågade om hon fick lov att genomföra en intervju med mig en kväll över en kopp kaffe. Då jag är lite småsvag för både kaffe och trevligt pratsällskap så tackade jag ja. Idag så läste jag att intervjun resulterade i en artikel som publicerades igår.

Som alltid när man blir intervjuad så är det givetvis så att det är svårt att spegla en intervju i några korta rader och det är lätt att något mindre korrekt citat lite rycks ur sitt sammanhang och det kanske blir en liten annan touch på artikeln än man tror i intervjun men givetvis så får man som intervjuoffer acceptera den journalistiska friheten. För att prata proportioner så språkades journalisten och jag vid i ung. 2 timmar och av dessa 120 minuter så handlade väl ung. 1 min om olja… vi prata betydligt mer om min förkärlek för skogstillgångar.

Intervjun med lilla mig verkar ha väckt stort engagemang bland läsarna i kommenterar och det har också trillat in några mail i i dumburken. Framförallt så verkar rubriken och det kanske något lösrykta citatet att jag inte tycker om oljebolag väckt en del irritation och kommentatorsvilja.

Som ett litet ”svar" så tänkte jag skriva något inlägg om ett tag om just olja och energi men för att klargöra mycket kort mitt ställningstagande så är jag en anhängande av peak-oil teorin, jag tror vi står inför enorma utmaningar när det gäller olja som energiresurs, jag tror att oljan (och även oljeutvinningen) kommer bli rejält dyr i framtiden, Olja är och kommer verkligen bli en verkligt politisk krutdurk och jag tror också att de globala oljetillgångarna kommer minska betänkligt även om den sista oljedroppen kanske inte utvinns under min livstid.

Men jag delar INTE main-stream halleluja körens uppfattning att detta ökande oljepris per automatik kommer leda till att aktieägare i oljebolag skapar sig närmast faraoniska förmögenheter av aldrig tidigare skådat slag i historien, tvärt om så tror jag det kan vara en ganska så medioker investering, långsiktigt av flera olika skäl och det finns andra typer av investeringar som också "drar nytta" av denna utveckling, inte minst skogsmark, elkraft och mycket annat. Men jag ber att få återkomma till varför jag är en tjurskallad contrarian mot mainstram på detta heta område. Samtidigt så är jag ödmjuk inför det faktum att det givetvis finns goda oljeinvesteringar att göra, inte minst bolag som idag äger en tillgång pumpar upp för fulla muggar och delar ut pengarna som direktavkastning.

Sedan är det väl till viss del sant att jag också har lite etisk-moraliska aspekter. Alla kommentarer om olja/energi mm utelämnar jag dock i detta inlägg. Men jag lovar att återkomma till ämnet. Fram till dess så tycker jag du skall läsa följande mycket läsvärda inlägg.

Men för bloggläsarna skall jag också meddela att jag (förlåt mig fader ovan molnen) har syndat när det gäller olja och gas, jag har faktiskt en gång i tiden varit obligationsinnehavare i gamla Vostok Nafta.

Nu tänkte jag svara på lite kommentarer och inkomna mail
Hur (svordom) kan en jubelidiot som du bli intervjuad av Avanza, vem har du (mycket snuskigt ord om sexuellt umgänge) med där?

Hej kära mailskrivare; Tyvärr kan jag meddela dig att några hångelorgier i en avskild vrå på Avanzas årliga julbord är jag inte skyldig till (har tyvärr inte ens fått en inbjudan till julbordet). Har heller aldrig besökt deras kontor och har mina huvudsakliga bankontakter och finansiella tillgångar inom en annan bank. Varför dom intervjuar jubelidioter som mig? Inte en aning faktiskt.

Åh, en hycklande vänsternisse. Han älskar pengar men låter som ett litet (MP)-helgon. Usch
Detta måste nog vara första gången som blivit trodd för vara lite smått kommunistiskt lagd, klart berikande, har däremot innan blivit kallad för en kapitalisk svin motsv. MP har en del sympatiska idéer men tyvärr också många väldigt tokiga idéer, hittills så har jag i val röstat borgerligt i mitt unga liv om det nu var av intresse men jag har ätit en ostmacka ihop med Maria Wetterstrand kan jag avslöja.

Vad tillför en sån här artikel. Jag hoppas fan att inte vårt courtage går till att betala för sådana analyser. Ni börjar snart närma er aftonbladet avanza.
(annan kommentar….)
Troligen baseras intäkterna på antalet besök.
Därmed är det listigt att få gratis reklam via Avanza.


Vad intervjun (analys vad det inte direkt frågan om) tillför till Avanza har jag faktiskt ingen aning om men det är väl marknadsföring och det verkar som en del har engagerat sig i intervjun precis som i intervjun med ”finansmamman”.) Sanningen ligger väl i betraktares ögon. Nej några pengar för denna intervju har jag inte fått. Tro’t om ni vill jag betala tom kaffet själv och tänker nog skriva upp denna svarta kopp kaffe utan sock som en skuld som Sven Hagströmer from nu har till mig. Och det är ekonomiskt sett lite drygt denna kaffekopp med möjligtvis en räkmacka som jag fått in i extra reklamintäkter denna dag till följd av intervjun. Skattepliktiga inkomste så det bidrar lite till välfärden också för den som till övers inte tycker om min kapitaliska profithunger.

Ett tips i all välmening för både dig och ditt kommande barn är att du omvärderar din bild av att vara far innan ni adopterar ett barn. Ska du inte vara far till ditt adoptivbarn? Antingen får du vara förälder eller inte, det går inte att vara något mitt emellan. Att vara far är något större än biologi, och när ni får ert barn kommer du att vara lika mycket far som någon annan med biologiska band till sitt barn.
Lycka till!


Här tycker jag kommentatoren har helt rätt. Det är olyckligt att det på hemsidan står att jag inte kan bli far till några barn när det borde stått att jag inte kan bli far till några biologiska barn. Föräldrarollen är något som jag och min fantastiska fru har diskuterat under många timmar och inte minst i den obligatoriska föräldrautbildningen som man måste genomgå för att adoptera.

Typisk amatör som av någon suspekt anledning fått utrymme på placera.nu. Ett av hans uttalande som direktdiskvalificerar honom är: "Man ska inte lita på mig, man ska inte lita på någon annan än sig själv". Litar man på sina egna analyser är man väldigt illa ute !

Helt rätt jag är verkligen en amatör. Jag tror innerligt att hade varit en ganska medelmåttig proffsionell kapitalplacerare i en aktiefond t.ex. Skälet till detta är att jag är många gånger allt för intresserad av företag och allt för lite intresserad av aktier. Något som jag tror att jag sa minst två gånger till journalisten. Samt att jag nog drömmer mer om trevliga skridskoturer än priset på någon aktie.

Vem skall man lita på?
Jag tycker faktiskt innerligt att allt fler borde lita just på sig själv inte på någon tokig bloggare. Vi behöver i detta land många fler svenskar som tar till sig kunskap om aktier, sparande och privatekonomi. Just detta att att fler skall lära sig och lära sig lita mer som sig själv än på sin bankman eller något köptips i affärsvärlden är en av mina rivkrafter bakom om att jag skriver denna blogg och en av anledningarna att jag ställde upp på att medverka i unga aktiespares träff igår.

Sedan vill jag gärna tacka för alla positiva kommentarer, mail och blogginlägg ill följd av intervjun. Tack kära läsare!

28 kommentarer:

 1. Läser din blog med intresse !
  Fortsätt i "din" stil bara :-)
  Mvh
  Bric

  SvaraRadera
 2. Läskigt vad folk kan vräka ur sig i anonyma kommentarer (angående avanzaartikeln alltså). Inget att ta åt sig av!

  Dessutom angående oljeaktier. Tycker gott man kan låta bli att investera i saker som magen säger nej till. Finns väl andra hörn att leta i.

  SvaraRadera
 3. keep up the good work lad

  SvaraRadera
 4. Härliga kommentarer på Placera. Jantelagen, avundsjukan och idiotin lyser igenom såå mycket. Jag slår vad om en tå att dom flesta som yttrat sig på ett idiotiskt sätt där skulle ge halva armen för att få bli intervjuad av Placera. Dom skulle troligtvis (med tanke på deras kommentarer) ha lika mycket vettigt att säga om placeringar som tonfiskmackan jag käkar på nu.

  Bry dig inte om dom, lycka till med adoptionen!

  SvaraRadera
 5. Och keep up the good work!

  SvaraRadera
 6. Detta var helt klart veckans bästa läsning. Efter att ha läst intervjun på avanza så blev jag lite förvånad över vad folk har mage säga till personer som inte har samma åsikter som dom! Du har iaf med din syn lyckats engagera folk och många har nog fått sig en tankeställare! En del kritiker tänker förhoppningsvis lite längre än näsan nästa gång någon inte har samma syn som dom.

  Även om jag inte känner dig så tror jag du blir en toppen-pappa!
  //selle

  SvaraRadera
 7. Framför allt så reagerade jag på att folk är/var så snabba att döma någon baserat på en liten intervju. De har förstås aldrig själva blivit intervjuade, och har därför inte lärt sig att texten sällan speglar verkligheten.

  När det gäller etablerade mediapersonligheter, t ex politiker, så kan det skilja sig lite, för efter 100-tals intervjuer träder en bild fram.

  Men att direkt döma någon baserat på det enda mediaframträdandet, och utan att ens bry sig om att läsa bloggen säger väldigt mycket om kommentatorerna.

  Det viktiga är dock att inte ta åt sig, eftersom kommentatorerna inte har en aning om vad de talar om relaterat till dig själv som person.

  Att vara en offentlig person frestar på. Folk kan nämligen inte skilja på sak och person.

  Nu kastar jag sten i glashus. Jag är ganska elak mot andra på min egen blogg.

  Lite tveksam till identitetfixeringen är jag dock. Spelar det roll vem man är eller vad man heter och vad man har för privatliv om man skriver något läsvärt? Sak eller person?

  Tyvärr har person blivit allt mer viktigt i dagens samhälle, och budskapet spelar ingen roll.

  SvaraRadera
 8. Alvarligt Stockman!
  Du borde bli journalist, ritkigt skoj att läsa detta inlägg.

  SvaraRadera
 9. Jag håller med övriga kommentarer, du skriver en mycket läsvärd och insatt blogg.

  De som menar att du inte kan någonting har antingen aldrig läst en bok på egen hand eller så förstår de helt enkelt inte betydelsen av de svåra ord du använder. Jag menar svåra ord som "utdelning", "resultat" eller "pension"!

  Fortsätt med ditt insatta bloggande och lycka till med tillökningen. Barn ger en extra dimension till livet...

  SvaraRadera
 10. Läste också artikeln. Du är helt klart läsvärd. Tråkigt med en del dryga kommentarer.
  Du är kunnigare än många andra tyckare så stå på dig. Att du sen orkar vara så ödmjuk ska du också ha en eloge för.

  Mvh \PD

  SvaraRadera
 11. Får man vara så "enkel" att man tycker det är intressant och trevligt att läsa om sina favoritbloggare och få ett ansikte på bloggen?

  Jag är i alla fall så "enkel"!

  Tack för Din fina blogg!

  SvaraRadera
 12. Anonyma ilskna kommentarer är ju bara beklämmande och fegt. Din blogg är väldigt bra och just artikeln i Avanza gjorde att jag hittade hit! Mycket glad över det.
  Sen alla ni som klagar, jag har varit intervjuad av de flesta tidningar i Sverige, det blir alltid en vinkling, ett lite ensidigt fokus på ngt som journalisten, eller ibland tom rubriksättaren tyckte var catchy eller redan innan intervjun ville få fram, som en dold agenda. Det kanse inte avspeglar dig som helhet, men det är bara att vänja sig. Växa upp och göra nästa intervju. Då pratar jag om DN SvD, Metro och alla landsorts tidningarna. De korrekturläser inte ens utan man får tigga och be, nästa ställa ultimatum att kräva läsning innan publicering, för att rätta alla fel så man inte framstår på ett sätt som man inte vill, eller som r direkt felaktigt. Det går med ett rasande tempo och allt de vill är att sälja. Det borde väl alla som läser här förstå och på Avanza?

  SvaraRadera
 13. Hej Cristoffer,

  Nu är du ute ordentligt i hetluften ! Tänk vad det är skönt att vara okänt, det är en mycket märklig personkult som växer sig allt starkare i media.
  Men som många tidigare sagt, kommentarerna det är inget att bry sig om.
  Jag vill tacka för din mycket läsvärda blogg, den ger ibland en lite annan vinkel att se på saker och ting än mina personliga. Vilket är mycket nyttigt och lärorikt. För även om man själv är "bästa dräng" så måste man alltid lyssna, läsa och värdera. Annars blir man aldrig klokare .... och kommer således inte att utvecklas varken till det bättre eller sämre.
  Vem vill väl på detta sätt vara helt statisk och stå å trampa på samma punkt hela sitt liv.
  Fortsätt med din utmärkta blogg, den har gett mig många tankeställare.

  Vänliga Hälsningar
  /Rille

  SvaraRadera
 14. Haha, underhållande meddelanden..

  SvaraRadera
 15. Kör på bara strunta i de avundsjuka skribenterna

  SvaraRadera
 16. Kör på bara strunta i de avundsjuka skribenterna på Placera

  SvaraRadera
 17. Vill bara säga att det kan vara bra att undvika att säga "Peak Oil-teorin" eftersom väldigt många personer kommer att tolka det som peak oil-TEORIN. Det är ungefär så kreationisterna brukar göra, de säger att evolutionen "bara" är en teori eftersom den ofta omnämns som evolutionsteorin. Nu är det så att Peak Oil ändå nästan kan sägas är säkrare än evolutionen eftersom det är självklart att oljan måste ta slut förr eller senare. Om det är Alekletts eller IEA:s prognoser som är de rätta spelar egentligen inte så stor roll (även om det är enkelt att fatta vilka som är trovärdigast) eftersom oljan tar slut hur som helst.

  / Anonym oilsken kommentar

  SvaraRadera
 18. Håller med resten här. Bry dig inte om de elaka och dumma kommentarerna utan kör på bara! Jag läser din blogg med stort intresse! Uppskattar verkligen det du gör!

  SvaraRadera
 19. Brukar läsa din blogg och tycker den är kanon. Kör på!

  SvaraRadera
 20. Hej

  följer din blogg och tycker att den är bra. Har tillochmed ett par sidor bokmärkta. :-)

  Ang. de negativa kommentarerna: hände inte något liknande aktiemamman eller vad hon kallar sig? Placera.nu tvingades stänga av kommentarsfunktionen som jag minns det. Det är så tråkigt att många inte kan glädjas åt andras framgång eller 15 minutes of fame.

  Fortsätt som tidigare och lycka till med adoptionen!
  /Hue

  SvaraRadera
 21. Jag var på Avanzas hemsida och såg just rubriken "Skulle aldrig köpa oljeaktier".
  Det fick mig att läsa hela artikeln. Jag tänkte varför. Sen när det inte stod ett ord om det så började jag undra om du inte var någonting av en klantskalle.
  Nu vet jag att det är jag som är en klantskalle, som tror på en artikel som Avanza har på sin hemsida.

  Nu kommer jag däremot att följa din blogg tror jag!? Den verkar bra.
  Men vad tror du om bolag som tjänar pengar på utrustning för oljeutvinning och oljeletning? Alla pengar jag har satt inom oljan sitter i sådana bolag. Alltså inte en krona på rena oljebolag. Det tror jag är en god affär. Än så länge i alla fall :)

  SvaraRadera
 22. Hej Cristoffer!

  Anledningen till att journalisten valde att lyfta fram ditt uttalande om olja var så klart för att nå fram med intervjun. En hel del av Avanzas sparare, framförallt de aktiva som hänger på deras sidor, har säkerligen en hel del satsat i oljeaktier.

  Bry dig inte om de sura kommentarerna. Fortsätt på inslagen linje. Det är bra.

  Charlie

  SvaraRadera
 23. Kanot eller tech-house, dina intressen i livet cirkulerar inte bara kring ekonomi, det ger jag eloge för. Själv har jag lärt mig (den dyra vägen) att pengar inte är allt. Men är trygghet & därav viktigt.
  Girigheten spelar oss alla ett spratt här. I dina bokstäver känner jag inte att du är helt insnöad..naturellt uppskattande fast minimalistiskt korrekt ang ekonomi och dess åsikter.
  Själv är jag i femte månaden tillsammans med min kära gudomliga mor till mitt kommande barn.
  Hoppas alllt går bra bara (nervös)
  F.
  -Är det hedge-fondernas år nästa år?

  SvaraRadera
 24. Helt enig med resten av de positiva kommentarerna. Det är faktiskt helt otroligt hur idiotiska, låga och fisiga kommentarer du fick på Avanza-artikeln. Fortsätt som du gör!

  Och precis som de andra med barn skulle jag (självklart) tacka nej till all världens rikedom för mina barn. Lycka till med adoptionen! Jag ser fram emot dina inlägg om barnet/barnen så småningom.

  SvaraRadera
 25. Läser din blog regelbundet,varför,
  jo för Du skriver enkelt o vettigt
  o tillsamans med sed. yxhugg o solnamannen o några till har jag fått nya funderingar o det har funkat väl....
  Tack ska Du ha !

  SvaraRadera
 26. Jag ska erkänna att det var rubriken som lockade mig till artikeln på placera.nu och eftersom jag inte läst din blogg tidigare så fick jag väl kanske en "förutfattad" mening, men den har ändrats. Jag tycker det är intressant att läsa vad du skriver, så håll igång. Svenskar har hemskt lätt för att häva ur sig skit vid tangentbordet, men i det offentliga är alla timida som lamm.

  Vänligen,

  SvaraRadera
 27. varfor inte:)

  SvaraRadera
 28. Hi Ladies & Gents, i would just like to make an say hi to all the people at cristofferstockman.blogspot.com

  Well thats called a killer forum, I barely care to read out an entire list of threads but this forum was successful in getting my attention and believe me, That?s not often.

  I was after some information and was searching on MSN Search for it. I visited each of the top 4 pages that came up but didn?t get any relevant result... I then luckily found your diamond forum in the dirt and thought to check it out. This is just what I wanted! - what a magnificent find!

  Thanks guys at cristofferstockman.blogspot.com and keep this tremendous effort up!?

  [color=#d57629][URL=http://www.sporting-supplements.co.uk/]Bodybuilding[/URL] [URL=http://www.sporting-supplements.co.uk/LA-Muscle]LA Muscle[/URL] [URL=http://www.sporting-supplements.co.uk/]Discount Supplements[/URL] [URL=http://www.sporting-supplements.co.uk/Weight-Gain]Weight Gain[/URL] [URL=http://www.sporting-supplements.co.uk/]Cheap Supplements[/URL] [/color]

  SvaraRadera

MediaCreeper