torsdag 9 september 2010

Hur tänker du göra?

Det är sällan som jag blir upprörd av blogginlägg men nu här på kvällskvisten så har jag blivit detta. Känns lite frustrerande. Den frispråkige Cornucopia? Har fattat pennan och beskrivit de 50 mest oljeslukande ländernas oljekonsumtion per capita och vårt fosterlandet hamnar på den inte direkt smickrande platsen 15.

Klart fan man blir förbannad! Vad är detta för trams du skriver cornu?. Hur i hela Hälsingland kan miljövänliga och framtidsinriktade Sverige var ett av länderna i hela världen som har en av de största förbrukningen av olja per capita. Antingen så ljuger karln eller så måste detta upp på regeringsnivå.

Osökt så kommer man nu in på politik. Vilka politiker skall vi nu hänga för att det ser ut som det gör vilka huvuden bör rulla? Var det bättre på Skogspatron Perssons dagar eller har Bondmoran Maud den framtida lösningen i efterverkningen av Peak-oil? Vilket parti har den bästa politikern och lösningen för framtiden? Vem skall ta ansvar? Uppdrag granskning, ledarskribenter och Kalla fakta var är ni? Politikerna måste ju agera och det är bråttom, vi har ju inte direkt mycket inhemsk olja om man säger så här i landet.

Tyvärr så är det nog så att vi kan skyffla problemet på politiker hur mycket vi vill men till syvende och sist så är det nog inte så att det är politiker alena som har lösningen på alla energiproblem som du har i din plånbok, ditt hus och din bil. Istället är det tyvärr du och jag som behöver förändra oss. I en fotbolls match så är det inte domaren, förbundskaptenen eller fotbollsförbundets ordförande som avgör vem som vinner. Det är spelarna på planen som måste göra det.

Nu blev det jobbigt….
Om varken Maria Wetterstrand eller Maud Olofsson har lösningen med någon skattesänkning, bidrag, stöd, avdrag eller vad man nu kan komma på. Det är DU och JAG som måste förändra oss vare sig vi vill det eller inte. Spara oss bort från oljekonsumtion och investera i långsiktigt hållbara lösningar. Förändra vår matkasse, våra transportsätt, våra kläder, vår uppvärmning i huset. Inte politikerna utan DU och JAG alldeles oavsett vad politikerna hittar på för tokigheter.

För övrigt så tycker jag nog att några KD politikers utspel om offentligt ägda bordeller hör till de mest korkade jag hört i årets valrörelse.

Men nu har jag inte tid att sitta här. Måste ta vara på frukten från mitt äppelträd så man slipper köpa äppelmos till gröten i vinter.

9 kommentarer:

 1. Ja, man får börja tänka mer kring detta, själv har jag börjat ställa bilen och cykla till t.ex. jobbet, vet att det inte fungerar för alla men alla kan göra något.

  En sak som dock stör mig är alla de personer som tar bilen till gymmet för att sitta på en träningscykel och köra ett pass spinning. Varför cyklar man inte till träningen och får ännu mer gratis motion?

  SvaraRadera
 2. Helt rätt Stockman. Eftersom politikerna inte verkar ha lust att göra ngt annat än lite symbolhandlingar får man börja med sig själv i möjligaste mån.

  SvaraRadera
 3. Jag är nog en av dom "lata" människorna. Jag tar bilen till jobbet och gymmet (ca 1-2km). Det spelar ingen roll om jag ändrar på mina vanor eftersom det krävs att alla på hela jorden/Sverige gör samma sak, och jag VET att det finns folk som alltid kommer att ta bilen även om dom visste att jorden kommer gå under pga det.

  Att inte tänka på problem som ännu inte har uppstått är ett mänskligt beteende...

  Om däremot regeringen hade höjt bensinpriset till 30kr/litern hade jag blivit tvungen att cykla till jobbet, så det är enda lösningen enligt mig, höj bensinpriserna drastiskt.

  //Ekonomisk Trygghet

  SvaraRadera
 4. Eftersom vi har nått peak oil kan man konstatera att vi kommer att se allt högre oljepriser. Detta kommer efter ett tag att resultera i prisökningar av produkter som produceras av olja, tex bränsle, datorer, TV apparater o.s.v

  När det inträffar kommer människor bli tvungna att förändra sina konsumtionsvanor, så man kanske inte kan köpa en ny platt TV varje år. Och man får kanske ta cykeln eller gå till gymmet.

  SvaraRadera
 5. får säkert på skallen för denna kommentar, men helt otroligt att det finns de som tar bil till jobbet och gym(!!) när det tar några få minuter att gå / cykla. Lathet var det rätta ordet. Om man vill vara snäll.

  SvaraRadera
 6. Om oljan blir riktigt dyr pga peak-oil innebär ju detta att priser kommer gå upp och skapa inflation och elände. Det innebär att det är meningslöst att spara och investera sina surt förvärvade slantar. Min logik säger mig att detta scenario gynnar dom som lånar sig upp över öronen och hyperkonsumerar innan det är för sent... Tragiskt!

  SvaraRadera
 7. Rösta på ett parti som absolut inte höjer bränsle skatten, Miljöpartiet vill ju att bensinen skall kosta 20:/litern, de rödgröna höjer med 0,45:-/lit, det spelar ju ingen roll om man tjänar mycket, eller har fritt bränsle, men för pensionärer med kanske 7.000:-/månad är det en mycket hög kostnad.
  Man kanske inte orkar gå efter ett helt livs arbete.
  Irving

  SvaraRadera
 8. Föga förvånande! Staten Sverige vill ju bygga ringleder och motorvägar medan man har lagt ner stora delar av järnvägsnätet. Hur mycket av stora godstransporterna går via järnväg? Det är endast en piss i missisippi, merparten rullar med dieselslukande volvo och scania. En annan förklaring är ju vårt lands placering i världen geografiskt men även ekonomiskt. Ganska kalla vintrar och det är inte helt ovanligt med oljeeldade pannor i hemmen. Avstånden är stora och för att fina skånska primörer skall hamna på tallriken i gällivare så har transporten med all sannolikhet förbrukat en stor del kolväte.

  SvaraRadera
 9. Hej,

  Skulle du vilja vara vänlig att rekommendera en bra bok för att lära sig om trading?

  Tack på förhand,
  M

  SvaraRadera

MediaCreeper