tisdag 21 september 2010

Stiftelser

Säkerligen är det många av er läsare som för någon månad sedan snappade upp att Sveriges kanske rikaste man, Stefan Persson, arvtagare till Hennes&Mauritz skänkte ett stort antal HM aktier till en nybildad personalstiftelse för HM anställda. Stiftelsen skall sedan om det går bra få ett årligt tillskott från HM. Sedan skall pengarna förvaltas i form av HM aktier. Syftet med pengarna är sedan att dela ut stålar till HM anställda, särskilt dom som är anställda under lång tid i ett framgångsrikt företag.
Till visst del så handar det jo om att Stefan Persson skriver sitt testamente och i detta fallet vill ha ge något tillbaka (utöver lönen) till de anställda.

Stiftelser som fenomen är synnerligen intressanta tycker jag. Stiftelser kan bildas i många olika syften. Det kan vara en personalstiftelse, en pensionsstiftelse, en forskningsstiftelse, ett arv osv osv. Många stiftelser är ganska små och oansenliga (har själv en del inflytande i en), andra får betraktas som enorma och har mycket stort inflytande. Mest känd är säkerligen arvet efter Alfred Nobel där ränteintäkter och aktieutdelningar delas ut i form av Nobelpris. Mest makt i Sverige har nog Marcus och Amalia Wallenbergs stiftelse. Det är en av landets största privata bidragsgivare till Universitet och Högskolor. Kapitalet som förvaltas i M&A stiftelsen och de andra Wallenbergstiftelserna är sedan en av börsens absolut största ägare men huvudägandet i Investor som Kronan på verket.

Personalstiftelser är också intressanta. Oktogonen är en sådan. En gång i tiden grundad på initiativ av Handelsbankens mytomspunnne vd Jan Wallander. Oktogonen får påfyllning i kassan varje år om bankens räntabilitet är bättre än konkurrenterna, ja såvida banken gör vinst och inte sänker utdelningen till aktieägarna. Då Handelsbanken sedan slutet av 60-talet varit ”ganska” framgångsrik så har stiftelsen blivit rejält rik och är idag största ägare i banken och en av de större ägarna dessutom i Industrivärden. De som jobbat i Handelsbanken i 30-år eller så får ett rejält påslag på pensionen.

Andra stiftelser är ju rena välgörenhetsstiftelser, Bill och Melinda Gates Foundation t.ex. där Warren Buffett planerar skänka i stort sett hela sin förmögenhet i form av BSH aktier till

Jag måste säga att jag är lite förtjust i stiftelser. Det finns ett uttalat mål, dom är per definition mycket långsiktiga och jag vill nog påstå att stiftelser också kan vara goda ägare av större företag även om det givetvis finns undantag som bekräftar regeln. Man bör särskilt dra åt sig öronen om stiftelsen huxflux ger sig ut på nya djärva äventyr.

2 kommentarer:

  1. Får lägga till Ratos stor ägare fam. Söderbergs stiftelse som åstakommer en hel de l bra.

    SvaraRadera
  2. Jo det finns som bekant många stiftelser som kontrollerar större börsbolag.

    Sparbanksstiftelser är stora ägare i Swedbank (även fortsatt trots misären och folksams övertagande av en del stiftelseaktier), Trelleborg kontrolleras av Dunkerstiftelser, även fredrik Lundberg har startat stiftelser. Tom Hedelius och Jan Wallander har stiftelser

    SvaraRadera

MediaCreeper