måndag 6 september 2010

Munters, ett fiasko för Anders NyrénAlfa Laval lägger (kanske inte helt överraskade) ett bud på industriföretaget Munters. Industriellt mycket klokt skulle jag säga spontant utan att direkt göra någon djup utläggning om detta. Munters får i Alfa en ägare som på många områden kompletterar Munters och kan stötta bolaget ut i vida världen.

Munters båda huvudägare Latour och Industrivärden har förbundit sig att acceptera budet på 68kr men det verkar, då kursen handlades upp till över denna summa att det kan finnas vissa spekulationer om konkurrerande bud.

När Anders Nyrén tillträdde i Industrivärden 2001 så satte man igång i strategiförändring i bolaget och efter ett tag lade man fram strategin att Industrivärden skulle vara ett rent Investmentbolag utan helägda bolag (så man börsnoterade Indutrade och sålde Besam, Isaberg mfl), man skulle också ha ett aktivt ägarinflytande i de bolag man investerade i dvs inga passiva "finansiella" placeringar (så man sålde av Astra, Skandia mfl). Istället så skulle man vara huvudägare (eller tvåa) i börsnoterade företag.

Munters var ett av de allra första NY-investeringarna som Industrivärden och dess då nya VD Anders Nyrén genomförde i enlighet med den nya strategin. Facit i detta fall idag så här omkring 7-8år senare måste ses som ett fiasko. Munters har minsann inte rosat marknaden och det årliga avkastning som Industrivärden får är några futtiga procent per år i totalavkastning. Statsobligationer hade nog varit en lika god investering den aktuella innehavstiden.

2 kommentarer:

  1. Är det alltid bra att bli uppköpt?
    Tänk om någon fordonstillverkare som Volvo eller Saab köpt upp SKF eller Googles sökmotor köpts upp av Microsoft eller Yahoo.

    SvaraRadera
  2. Ja Volvo härstammar ju från SKF... så att "dottern" köper upp sin föredetta "moder", nja...

    /Cb

    SvaraRadera

MediaCreeper