torsdag 30 september 2010

En kvartalsrapport lite i förväg

Idag är det för de flesta företag sista dagen på det tredje kvartalet och från och med i morgon så börjar man sammanställa siffror över resultat och ekonomisk ställning. Nästan alltid så är det de börsnoterade investmentbolagen såsom t.ex. Öresund, Industrivärden och Investor.


Brukar vara synnerligen intetsägande rapporter där man egentlige redan vet vad dom brukar redovisa, lagom upphetsande så att säga. Men säkerligen så är det några kunskapstörstande själar som sitter och väntar på rapporter.

För att råda bot på kunskapstörsten så kanske vi redan idag skulle kunna tänka oss redovisa Industrivärdens rapport.

Industrivärden kommer i nästkommande rapport redovisa ett substansvärde på gissningsvis 132kr per aktie eller 50,8Mdr kronor. Under kvartalet har Industrivärden fortsatt köpa Sandvikaktier och i övrigt så är det mycket småförändringar för att knappt säga några alls. Under kvartalet har och är Munters föremål för uppköp, först ett bud av alfa-Laval och nu senast Nordic Capital. Nuvarande budkurs på 73 kronor värderas Industrivärdens Muntersinnehav till 799Mkr (1,26% av Industrivärdens hela aktieportfölj). Om Munters säljs till denna kursnivå så har Industrivärden under sin Innehavstiden enbart fått några få procent om året i årlig avkastning.

Innehavsbolagen har dock generellt sett utvecklats hyfsat. C aktien står den sista september i kursen 95 kronor och substansrabatten uppgår således till 27,8% mot substansvärdet.

Största innehav i storleksordning Sandvik 23%, Handelsbanken 22%, Volvo 13%, SCA 11%, SSAB 9,5%, Ericsson 8,5%, Skanska 6%, Indutrade 4% och resten småposter.

Industrivärdens nettoskuld uppgår gissningsvis till knappt 12,8Mdr, vid försäljning av Munters och konvertering av utestående konvertibellån så sjunker skuldsättnigen för Industrivärden ganska så markant till ensiffrig nivå mot tillgångarna.

Ang aktien så är det min åsikt att det säkerligen bör komma en situation där innehavsbolagens vinster nu måste växa ikapp sina börskurser. Många börskurser är nog lite väl upptrissade av förväntningar just nu och det är nog inte allt för bråttom att springa och köpa aktien.

1 kommentar:

  1. Här är en av de kunskapstörstande själarna :)

    Skulle vara intressant att se hur stor substansrabatten är i Öresund. Kommer nu Hagströmer & Co enligt gammalt maner utnyttja denna rabatt och köpa tillbaka aktier? För oss som är nettoköpare i Öresund så är det ingen nackdel om substansrabatten är kvar ett tag till.

    /Christian

    SvaraRadera

MediaCreeper