fredag 1 oktober 2010

Svenska staten satsar på strukturerade obligationer, kom och köp!

Svenska staten håller just nu på att emittera lite obligationer till svenska folket. Det är ju inget direkt konstigt ,statsobligationer som finansierar den svenska statsskulden ges löpande ut påp de finansiella marknaderna. Andra vanliga obligationsemissioner av staten är att SBAB finansierar sin bolånestock genom att ge ut bostadsobligationer och ett antal statliga bolag emitterar företagsobligationer t.ex. Vasakronan och Vattenfall.

Denna specifika emission är dock av synnerligen annorlunda slag. Svenska Staten (förlåt, det helstatliga bolaget Svensk Exportkredit) håller nämligen på patt emittera fyra stycken strukturerade obligationer. En valutaobligation, en sk. Jordbruksobligation, en råvaruobligation och slutligen en hedgefondsobligation.

Det är för mig ganska så obegripligt varför ett statligt företag som Svensk Exportkredit finansierar sin verksamhet genom att ge ut strukturerade obligationer istället för traditionella företagsobligationer eller att man helt sonika tar lån hos banker. Men vi lever som bekant i nya tider idag…

SEK sysslar ju traditionellt sett med statliga garantier av större exportaffärer, ibland har man själv även varit den som lånat ut pengar i samband med exportaffärerna. Jag har lite känslan av att SEK allt mer börjar leva sitt egna lilla liv och agera lite småpåveaktigt som vilken affärsbank som helst. I samband med Swedbanks behov av nyemission för några år sedan så lånade SEK ut pengar till ett förvaltningsbolag som ägde Swedbankaktier och lånade för att teckna i nyemission. När sedan Swedbanks aktiekurs dök så uppstod säkerhetsproblem i lånet och Svenska staten, förlåt återigen AB Svensk exportkredit fick helt sonika gå in och ta över panten i form av Swedbankaktier och indirekt så är svenska staten numera en av de största ägarna i Swedbank.

Så denna emission av strukturerade obligationer är väl bara en del på vägen mot att vara med och leka bland dom andra fina bankerna i Sverige på den vackra kredithimlens stjärnspegel.

4 kommentarer:

 1. Räcker det inte med att bankerna leker på "kredithimlen"? Måste staten också vara med i leken?

  /Stefan

  SvaraRadera
 2. SEK har emitterat extremt kompliceade produkter i många år till institutioner. De är kända för att ha stor aptit på att emittera komplexa saker.

  SvaraRadera
 3. Komplicerade för att folk inte ska förstå vad de köper, antar jag ;-)
  Nej, lägg ner SEK i nuvarande form. De lever som du säger sitt helt egna liv som inte längre har så mycket med export att göra.

  SvaraRadera
 4. Ja jag skulle nog nästa hålla med dig Flute. Känns lite som om SEK fått lite väl vidlyftiga mandat nu för tiden.

  SvaraRadera

MediaCreeper